BREAKING NEWSȘtiri

În Prahova muncesc legal 1.812 de cetățeni străini, dintre care 71 la Câmpina

Criza forței de muncă din România pare să se accentueze pe zi ce trece, pe fondul faptului că tot mai mulți cetățeni români aleg să emigreze în țări mai dezvoltate din punct de vedere economic, în căutarea unui trai mai bun și a unor locuri de muncă mai bine plătite.
Impactul acestei stări de fapt se resimte mai ales în rândul firmelor mici, acolo unde personalul calificat, dar și necalificat, este insuficient, drept pentru care tot mai mulți investitori români sunt nevoiți să angajeze muncitori din străinătate, în general extracomunitari.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii, statele care au furnizat cei mai mulți muncitori în ultimii ani pentru piața muncii din România sunt Filipine, Vietnam, Turcia, China, Pakistan, India, Moldova și Serbia.
În anul 2020, potrivit economica.net, aproape 25.000 de cetățeni extracomunitari cu permise de ședere în scop de muncă au fost înregistrați pe teritoriul țării noastre. Majoritatea lucrau în București (7000), Ilfov (3300), Constanța (1800), Brașov (1000), Timiș (1600), Cluj (1100), Tulcea (860), Arad, Prahova și Galați (peste 600).
Inspectoratul General pentru Imigrări a înregistrat în perioada 2020-2021 peste 115.000 de cereri de angajare pentru cetățenii din afara spațiului European. În vara anului 2021, la solicitarea angajatorilor, în special din HORECA și construcții, Guvernul a aprobat dublarea numărului maxim de noi lucrători extracomunitari care pot fi aduși la muncă în țara noastră de la 25.000, cât stabilize inițial, la 50.000, motivând printre altele că ”în ciuda revenirii unui număr important de români în țară, în contextual crizei covid, aceștia nu par să fie interesați de oferta de muncă și salariile propuse de angajatorii români”.
De ce refuză românii locurile de muncă vacante ne spune tot Guvernul, care în urma unui studiu realizat pe această temă a aflat de la aceștia că ”în România, munca multă este prost plătită, că angajatul nu are perspective de avansare și că în cele mai multe situații locul de muncă este la mare distanță de casă”. În schimb, potrivit aceluiași studiu, cei mai mulți dintre conaționalii aflați în situația de a căuta de lucru aleg munca în propria gospodărie, merg la muncă periodic în străinătate ori își încep o mică afacere pe cont propriu.
Potrivit datelor furnizate de Inspecția Muncii, la solicitarea publicației noastre, numărul de contracte de muncă active la data de 2 august 2022, înregistrate de angajatori în județul Prahova pentru salariați cetățeni străini, este de 1.812, în timp ce în municipiul Câmpina, la aceeași dată, erau înregistrate 71 de contracte de muncă active pentru cetățeni străini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare