BREAKING NEWSȘtiri

Bogdan Cord vrea să doneze teren pentru realizarea sensului giratoriu de la Răcitor

De câteva zile, o nouă temă lansată în spațiul public de administrația locală câmpineană, respectiv de primarul Alin Moldoveanu și anume amenajarea unui sens giratoriu la intersecția dintre străzile Calea Doftanei și B.P. Hasdeu, în zona din proximitatea fostului răcitor al Rafinăriei Steaua Română, a generat pe rețelele sociale o avalanșă de reacții pro și contra acestui „experiment”. Mesajul publicat de Alin Moldoveanu pe pagina sa de Facebook la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit căruia „sensul giratoriu de la intersecția străzii B. P. Hasdeu cu Calea Doftanei este un experiment, iar dacă el își va demonstra eficiența, vom realize și alte sensuri giratorii în Câmpina”, a deschis apetitul multor cetățeni să-și dea cu părerea, favorabil ori nefavorabil. Ulterior, o parte însemnată dintre aceștia s-au declarat de-a dreptul nemulțumiți de ambuteiajele create la orele de vârf, cu trafic intens, mai ales dimineața, înaintea începerii programului la școlile din zonă.

Foto: Facebook/Ciprian Tudorache

Protestul online al nemulțumiților a generat în grupurile social media cu profil câmpinean multe comentarii însoțite de fotografii ce încercau să demonstreze inutilitatea acestui sens giratoriu, dar și o întreagă polemică în care s-au angajat inclusiv politicieni și oameni de afaceri locali. Între aceștia, liderul PMP Câmpina, Adrian Pițigoi, fost viceprimar al orașului și omul de afaceri Bogdan Cord. Cel din urmă deține o proprietate în proximitatea viitorului sens giratoriu și s-a declarat, fără rezerve, susținătorul înființării acestuia, avansând chiar ideea că ar fi dispus să cedeze cu titlu gratuit administrației locale o suprafață de teren din proprietatea sa pentru fluidizarea traficului.

Iată schimbul de replici purtat pe Facebook între Adrian Pițigoi și Bogdan Cord:
Pitigoi Ioan Adrian: „Am primit o informație (dacă este reala poate ne confirma cineva din Primarie) de la una din persoanele aflate in imagine și anume: se aude ca proprietarii clădirii aflate in spatele grupului de persoane doresc sa cedeze primăriei o bucata de teren,astfel încât sa existe spațiu suficient pentru sensul giratoriu. Dacă este adevărat vom vedea si astfel se asigura si acces auto direct către clădirea din spate aflată in plin proces de reabilitare…”

Bogdan Cord

Bogdan Cord: „Pitigoi Ioan Adrian, ca să nu mai fie nevoie sa folosiți acest ton tendențios, vă confirm următoarele:

  1. O firma din grupul Cirex este proprietarul clădirii la care faceți referire.
  2. Suntem dispuși să cedam o suprafață de teren care să permită mărirea sensului giratoriu, și mai ales crearea unei benzi separate către dreapta și crearea unei retrageri pentru stația de autobuz tot pe terenul nostru, fără sa blocheze această nouă bandă către dreapta pe strada Hașdeu.
  3. Vom încerca să facem accesul către proprietatea noastră din acest sens giratoriu, dacă reglementările de circulație permit acest lucru, dar acest aspect nu va fi o condiție pentru cedarea de teren.
  4. Legea garantează accesul pe ORICE proprietate, deci acest demers nu este făcut din teama că nu vom avea acces către proprietatea noastră, ci din dorința de a fi un trafic cât mai fluent în zonă, fapt ce bineînțeles va fi și în favoarea viitoarei zone comerciale ce se va construi pe terenul nostru.
  5. Nu am propus oficial către primărie această idee, doar am făcut un propriu studiu de circulație în acest sens iar ideea pare fezabila. Probabil că acest demers a ajuns ” la urechile dumneavoastră”, nefiind un secret, pentru că dacă era, vă garantez ca nu ați fi aflat.
    In aceste condiții, vă întreb dacă banda suplimentară către dreapta, alveola pentru stația de autobuz și eventual mărirea sensului giratoriu vi se par oportune”.

Întrebat dacă își menține afirmațiile făcute pe Facebook, Bogdan Cord ne-a declarat: „În primul rând vreau să precizez că discuția asta a plecat de la un răspuns pe care l-am dat domnului fost viceprimar Pitigoi. Pentru că nu îmi plac jumătățile de măsură și mai ales acuzele și insinuările nefondate, m-am simțit dator să îl lămuresc. Așa cum am spus d-lui Pitigoi, suntem dispuși să cedam gratuit o suprafață de teren care să ajute la fluidizarea traficului în zonă. Dacă suprafața necesară va fi una rezonabilă, la modul 100-200 metri pătrați cât credem noi că e necesar, o vom face gratuit. Fluenta circulației trebuie privită pe un întreg interval de 24 de ore. E posibil ca pentru o oarecare perioada de timp, poate dimineața pentru o oră sau două, să fie mai greu decât înainte să traversezi intersecția. În ansamblu însă, vă rog să vă amintiți de câte ori ați stat la semafor două minute împreună cu doar câteva mașini. Sunt sigur că dacă s-ar măsura timpul necesar tuturor mașinilor pentru a traversa intersecția, în 24 de ore, ar fi mai scurt față de varianta semaforizată”.

Proiectul complexului comercial care se dorește a fi construit în proximitatea intersecției

Inevitabil, comentariile omului de afaceri Bogdan Cord pe Facebook au aprins imaginația multor cetățeni care au început să vorbească în spațiul public despre faptul că sensul giratoriu ar fi făcut „cu dedicație” pentru a facilita intrarea la viitorul complex comercial care se dorește a fi construit în acea zonă de Bogdan Cord, altfel neavând nicio utilitate în favoarea participanților la trafic.
L-am întrebat pe Bogdan Cord ce părere are despre acest lucru și iată ce ne-a răspuns: „Așa cum am mai spus, urăsc zvonistica precum și imaginea negativă care se creează artificial oamenilor de afaceri implicați în subiectul Rafinărie. Cu privire la „dedicația” despre care se vorbește, vă pot spune că nu condiționăm cedarea de teren în niciun fel. Dacă se poate face accesul către proprietatea noastră din sensul giratoriu, evident că e de preferat pentru noi. Dacă nu, asta este. Însă cred că e evident pentru oricine că cedarea triunghiului hașurat verde din fotografia atașată ar ajuta la fluidizarea zonei.

Hașurată cu verde, porțiunea de teren pe care Bogdan Cord este dispus să o cedeze administrației locale

De asemenea, mutarea stației de autobuz de pe Hașdeu pe Calea Doftanei, e evident una bună. Și aici, așa cum am spus, suntem de acord să cedăm, necondiționat de sensul giratoriu, o suprafață de teren necesară unei retrageri în care să intre autobuzul în stație. Astfel s-ar fluidiza și mai mult circulația.

Barcelona (Spania)

Am mai citit foarte amuzat diverse păreri cum că nu are loc autobuzul în sensul giratoriu. Nimic mai fals. Totul se reduce la raza de girație. Comparați vă rog raza sensului giratoriu cu cea a curbei la dreapta de pe Calea Doftanei către Hașdeu și analizați care e mai mare. Și nu uitați că dintotdeauna acela a fost traseul autobuzelor și a traficului greu în Câmpina. În concluzie, cu sau fără sens giratoriu, acel teren triunghiular intră „nenatural” în intersecție. Ca o dovada că nu bat câmpii, puteți vedea fotografii din Barcelona, unde peste 100 de intersecții a zeci de străzi nu sunt la 90 de grade. Asta a fost gândirea unui urbanist care a proiectat de la zero o mare zonă a orașului”.
Până la momentul publicării acestui articol, care scoate în evidență atmosfera creată în mediul social în jurul acestui proiect administrativ, nu au apărut reacții oficiale din partea Primăriei Câmpina și nici reacții particulare pe pagina de Facebook a primarului Alin Moloveanu din care să putem înțelege dacă acest expriment va continua sau dacă administrația va renunța la amplasarea acestui sens giratoriu.

Un comentariu

  1. Păi nu ar trebui ca toți ” cetățenii de bine” să își ceară scuze în fața lui Bogdan Cord care dovedește că lui chiar îi pasă de Cămpina?🤔Iar asta cu sensul giratoriu cu dedicație pentru firma lui lăsați-o jos că măcăne! E plină România și Cămpina de ” cunoscători ” care nu fac absolut nimic pe cănd alții, printre care și Bogdan, se implică și fac lucrurile să se întămple!Restul e cancan ieftin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare