BREAKING NEWSȘtiri

Bilanț îngrijorător privind starea de sănătate a populației din mediul rural în urma acțiunii „Caravana de servicii medicale“

Consiliul Județean Prahova a lansat, în această primăvară, în colaborare cu OMV Petrom, „Caravana de servicii medicale“, un proiect ce vine în întâmpinarea populaţiei din mediul rural, defavorizată din punct de vedere al accesului la serviciile sanitare. MEDCORP este compania ce asigură latura medicală a proiectului. Acţiunile constau în recoltarea de analize medicale (aproximativ 100 persoane/ caravană) şi, în funcţie de rezultate, realizarea de screening-uri cu ecografie abdominală şi oferirea de consultaţii cardiologice, medicină internă, dermatologice. Toate serviciile sunt gratuite!
Acţiunea reflectă, din nefericire, şi un bilanţ nedorit al prevenţiei şi stării de sănătate în rândul populaţie din zonele unde accesul la servicii sanitare este unul deficitar.
În perioada 30 aprilie – 7 mai 2022, o echipă formată din asistenți medicali, studenți la medicină, medici rezidenți și medici specialiști au realizat în comuna Salcia analize de sânge şi urină şi au acordat consultaţii medicale de specialitate. Au fost recoltate 92 de seturi de analize şi oferite 100 de consultaţii în concordanță cu acuzele subiective, istoricul medical și a rezultatelor analizelor recoltate cu o săptămână înainte. Dintre persoanele care s-au prezentat la „Caravană“, 10% n-au mai făcut anterior vreun set de analize, iar 5% dintre ele nu au ajuns niciodată la vreun consult de specialitate.
În urma analizelor, principalele probleme constatate au fost cele de tip dislipidemic, sindrom anemic, hiperuricemie, infecții urinare. S-a efectuat screening pentru hepatita B și hepatita C si a fost depistat un caz de hepatită B și un caz de hepatită C. În ceea ce privește procentul populației care a efectuat anterior activității un set de analize, aproximativ 30% dintre aceștia au făcut analize în ultimul an, 30% în urmă cu doi ani, 30% în urmă cu 3 ani, iar 10% nu au făcut niciodata analize.
Au fost acordate 50 de consultații de medicină internă, 30 de consulturi cardiologice, 30 de consulturi dermatologice, s-au efectuat 60 de examinari ecografice, dintre care 38 de ecografii abdominale, 13 ecografii tiroidiene, 5 ecografii cardiace, 4 ecografii de părți moi. În ceea ce privește prevenția bolilor, s-a constatat ca procentul populației care a efectuat anterior activității un set de analize in ultimii doi ani a fost de 60%, restul foarte rar, 10% nu au făcut niciodată analize, iar 5% nu au făcut niciodată un consult medical.
În urma consulturilor de specialitate s-au decelat următoarele afecțiuni: hipertensiune arterială în diferite grade de severitate, tulburări ale ritmului cardiac, boală coronariană ischemică, cardiopatie hipertensivă, noduli tiroidieni şi altele. Aproximativ 40% dintre pacienți nu aveau medicație de fond și s-a inițiat un tratament în urma consultației, în 30% din cazuri s-a ajustat tratamentul medicamentos, iar 30% fie au primit recomandarea de a continua tratamentul de fond, fie au fost sfătuiți să își modifice stilul de viață pentru a preveni dezvoltarea în timp a unor afecțiuni.
Potrivit autorităților, au fost semnalate și cateva situații în care s-au ridicat suspiciuni de boli maligne, pacienții primind recomandarea să se prezinte de urgență într-un serviciu de specialitate pentru a beneficia de investigații suplimentare.
„Caravana de servicii medicale“ va avea următoarea oprire la Gura Vadului, pe 2 iulie pentru analize, iar pe 9 iulie pentru consultaţii de specialitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare