BREAKING NEWSInterviuri

Atletismul prahovean, prezent și viitor

Despre atletism, una dintre primele discipline sportive care au stat la baza organizării Jocurilor Olimpice, se vorbește tot mai puțin în prezent, atât în lume, cât mai ales în România. Aproape exclus din aria de interes a presei, în general, și a celei sportive în special, atletismul mai ține flacăra aprinsă doar prin intermediul celor dedicați acestui sport, fie că este vorba de profesorii din școli, antrenori specializați ori tineri care au răbdarea și plăcerea să-l practice.
Istoria atletismului românesc este, indiscutabil, un punct de referință atât pentru prezentul, cât și pentru viitorul acestui sport în țara noastră, chiar dacă în epoca digitală și a presiunii marketingului sportiv în care trăim, Lionel Messi este idolul tinerei generații, în timp ce Lia Manoliu, Iolanda Balaș ori Gabriela Szabo, mari sportive ale României, au rămas în uitare.


Cu toate acestea, atletismul românesc, subfinanțat de autorități, practicat în baze sportive ce oferă condiții de pregătire precare în unele cazuri și foarte puțin mediatizat, rezistă și chiar performează inclusiv în Prahova. Exemple în acest sens sunt Cluburile Sportive Școlare de la Câmpina și Ploiești, acolo unde oameni dedicați formează alți oameni și îi pregătesc pentru performanță.
Ce a mai rămas în prezent din atletismul de altădată, dar mai cu seamă ce speranțe avem pentru viitorul acestui sport la Câmpina și Ploiești aflăm de la doi dintre cei mai tineri și mai titrați antrenori prahoveni, Mihaela Marin (profesor coordonator la Clubul Sportiv Școlar Câmpina) și Robert Munteanu (profesor antrenor la Clubul Sportiv Școlar Ploiești), prezenți în studioul Dada TV la emisiunea „Fața și Reversul” moderată de Florin Frățilă.

Declarații Mihaela Marin:

  • În acest moment, dețin cu sportivii mei titluri de campioni naționali de seniori la aruncarea discului și aruncarea greutății (Andreea Lungu, campioană națională la categoria seniori, tineret, la aruncarea discului și Marius Vasile, campion național de tineret la aruncarea cu greutăți – n.r.), ceea ce este o mare mândrie și multiple alte titluri de campioni naționali la juniori.
  • Cea mai mare influență asupra mea în a alege atletismul încă din copilărie a avut-o tatăl meu, Nicolae Pavel, care mi-a fost și antrenor. El mi-a insuflat dragostea pentru atletismul de performanță, un sport destul de dur de altfel.
  • Din păcate, la nivel național stăm foarte prost în ceea ce privește baza materială. Eu cred că nu se vrea să se investească în copii, în sport. La Câmpina, avem un proiect de modernizare a sălii în care ne desfășurăm activitatea, un proiect realizabil, pe care administrația locală are resurse să-l facă. În momentul de față lucrăm în condiții ce nu pot fi considerate umane, la o temperatură de 10-12 grade în sală.
  • Selecția la acest sport ține de măiestria noastră, ca antrenori. Cu părere de rău spun că profesorii de educație fizică din școli nu ne sprijină în acest demers.

Declarații Robert Munteanu: 

  • Participarea cu sportivul Marius Ionescu la Jocurile Olimpice de la Rio, în proba de maraton și calificarea băieților la ștafeta de 4 x 100 de metri la Campionatul European de la Berlin din 2018 cred că sunt cele mai bune performanțe ale noastre.
  • Suntem la ani lumină în ceea ce privește bazele sportive, comparativ cu țările dezvoltate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare