Știri

Un târg cu bunătăţi, dar şi cu implicaţii sociale

Administraţia pedelistă a municipiului, cu care ne-am pricopsit de câţiva ani buni (“buni” este aici doar o formă de plural accentuat, de temporalitate îndelungată), pare a dori să inducă în mentalul şi subconştientul colectivităţii noastre ideea că lucrurile nu stau chiar rău în orăşelul de la poalele Muscelului. Că, în ciuda crizei economice grave şi a actualei guvernări centrale dezastruoase, câmpinenilor li se pot întâmpla încă multe lucruri bune. Că viaţa le poate fi presărată cu destule plăceri şi bunătăţi. Un asemenea gând insinuant (pe care edilul-şef l-ar putea considera, fără temei, calomniator), mi s-a cuibărit în minte la aflarea veştii că Târgul cu Bunătăţi se va organiza din nou în Centrul Civic.
La Câmpina, aşa cum a hotărât, nu de mult, legislativul municipal, primul week-end al fiecărei luni vine cu oprirea traficului rutier pe tronsonul Bulevardului Carol I cuprins între Complexul ABC şi Casa Cărţii. Spaţiul respectiv este destinat organizării diverselor acţiuni şi manifestări care să fie capabile a scoate din casă localnicii. Nu atât pentru promenade (Bulevardul Culturii ar fi mult mai potrivit în acest sens), cât pentru a socializa prin participarea la diferite evenimente cultural-artistice care să înfrumuseţeze sufletele, ori la diverse târguri cu produse alimentare care să dedulcească papilele gustative şi să înfioare organele digestive. În ultimul weekend, câmpinenii au fost invitaţi să încerce ultima variantă. Firma ploieşteană VELE Promotions a adus, pentru a patra oară, Târgul cu Bunătăţi la Câmpina. Evenimentul în sine, judecând după numărul de vizitatori şi de cumpărători, a fost, la fiecare ediţie, o reuşită. Firma organizatoare, care a început acest proiect în parteneriat cu Primăria Sinaia, l-a continuat în Câmpina şi Târgovişte.
Am dat şi eu, duminică, o roaită prin târgul nostru patriarhal şi prin târgul cu bunătăţi din buricul târgului nostru patriarhal. Am reîntâlnit multe societăţi şi feţe de comercianţi pe care le văzusem şi în precedentele ediţii. Aceleaşi produse naturale, lipsite de chimicale, dar ale căror preţuri, în multe cazuri, nu erau deloc cuminţi. Pentru că multe dintre produsele alimentare expuse –  de origine animală, vegetală, apicolă etc, sunt realizate în gospodăriile şi micile ateliere ale producătorilor-comercianţi, piperul preţurilor era însă, în bună parte, justificat. Şi în Occidentul ultrainformatizat, superindustrializat şi cvasipoluat, alimentele bio, eco (sau cum li s-or mai spune), au preţurile teribil de obraznice.
La această ediţie a târgului, organizatorii le-au oferit localnicilor nu doar ocazia de a achiziţiona produse mai sănătoase decât cele găsite în comerţul cotidian, dar şi posibilitatea de a se implica social. Mai exact, de a face donaţii sau cumpărături care să lumineze viaţa unor copii cu dizabilităţi sau să ajute la integrarea în societate a unor copii instituţionalizaţi. În opinia Gabrielei Anghel, administrator al firmei organizatoare a manifestării, “la această ediţie, ne-am propus să oferim nu doar bunătăţi culinare, ci şi de suflet, ca să zic aşa. Este vorba despre două acţiuni cu implicaţii sociale incluse în programul Târgului. Prima ar fi un concurs de fotografii având ca tematică toamna, fotografii primite pe o reţea de socializare, unde am făcut promovarea. Fotografiile vor fi expuse în cadrul evenimentului, iar cea mai apreciată de public va fi premiată cu un coş cu bunătăţi în valoare de 250 lei. A doua acţiune, mai importantă şi mai de suflet decât prima, are ca scop strângerea unor sume de bani de la cei care se vor fotografia într-un cadru rustic creat de artistul plastic Ioana Preda, bani care vor merge la  organizaţia umanitară Concordia şi la Şcoala Sanatorială Voila.”
Am mai aflat că cei de la fundaţia Concordia au un atelier de brutărie în care copii instituţionalizaţi realizează produse de patiserie deosebite. Aceste produse, expuse la unul dintre standuri, au fost bine apreciate. Tot un stand au ocupat şi reprezentanţii Şcolii speciale cu clasele I-VIII Voila. Aici au fost prezentate creaţii ale elevilor şcolii (tablouri din lemn cu aplicaţii de flori uscate, buchete de flori uscate, flori şi fructe realizate din hârtie etc.), articole care au fost şi ele destul de bine primate de către vizitatori. Până duminică dimineaţa, încasările în beneficiul celor două instituţii amintite nu au fost prea bogate, ceea ce ar putea însemna din două una: ori cumpărarea scumpelor produse alimentare i-a golit de bani pe localnicii participanţi, ori privaţiunile şi incertitudinile vieţii sub criza economico-financiară ne-au înrăit în aşa măsură, încât Câmpina nu mai crede în lacrimi. 

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare