Știri

Un câmpinean, premiat la „Romanian Kukai”

Iatã cã s-au scurs patru ani de când zona de întâlnire a iubitorilor de poezie clasicã japonezã este ROMANIAN KUKAI, spaţiu dedicat iniţial doar unui concurs lunar de haiku, acum construcţie virtualã cu multiple şi interesante faţete. Lansat pe data de 25 februarie 2007, site-ul şi-a cucerit cu timpul o adevãratã notorietate, chiar dacã vârsta şi abilitãţile unora în a mânui tastele pãreau o piedicã; a fost doar trecãtoare, o dovedeşte numãrul record de participanţi, 79, la ediţia aniversarã, din februarie 2011.
Tot la capitolul statisticã se pot socoti 200 de concurenţi diferiţi şi 2.500 de participãri, în total, la cele 47 de etape trecute. Între aceşti autori, din 2009, existã şi  un câmpinean, Mircea Teculescu.
Regulamentul este simplu: poate participa oricine trimite, prin e-mail, un singur poem haiku, care sã conţinã cuvântul tematic (kigo) stabilit de organizatori. Jurizarea aparţine doar concurenţilor, singurii care pot vota, tot on-line: fiecare are dreptul de a acorda un total de 6 puncte poemelor din lista ce o primeşte, fãrã a şti însã numele participanţilor şi, evident, fãrã a-şi vota propriul haiku. Premiile constau într-o minunatã diplomã, cãrţi cu tematicã literarã de gen şi binemeritata popularizare, mai nou şi pe You Tube, prin promovarea unui clip ce îmbinã imaginea, muzica şi textul haiku-ului ce a obţinut cel mai mare numãr de voturi.
În ianuarie 2011, locul I i-a aparţinut colegului de care aminteam, Mircea Teculescu, cu poemul:
cãrarea spre sat –
sub semnul lui Orion
lupii la pândã

(cuvânt tematic ORION, sau variante ale acestuia)
Desigur, nu a fost prima oarã când autorul volumelor ,,Exerciţii de tãcere’’, 2003, Editura Astra-Nova şi ,,Porţi în depãrtare’’, 2008, Editura Anca,  reuseşte o clasare onorabilã. De aceea, proaspãt trecuţi prin exerciţiul de lecturã propus de dr. Constantin Trandafir, ne gândim cã s-ar putea încerca şi unul dedicat poemelor de sorginte niponã. Pânã atunci, iatã poemul cu care Mircea Teculescu a ocupat locul V, la concursul derulat în februarie 2011:
în şir spre casã
ocolind troienele –
trei cãciuliţe

(cuvânt tematic TROIAN, sau variante ale acestuia)
Aşadar, poziţionarea Câmpinei pe harta virtualã la modã a literaturii universale va putea fi accentuatã, oricând, la Casa de Culturã ,,Geo Bogza’’, printr-o searã de lecturã a unor poeme fabuloase cu autori români, izvorâte din genurile haiku şi tanka. Mai multã informaţie, cunoaştere, sincronism, mai puţine erori, naivitãţi, încremeniri în proiect. Oricum, mai este destul pânã vom ,,deveni’’ japonezi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare