Știri

Un câmpinean în fruntea SRR: Georgică Severin, uns cu toate alifiile, ultima fiind cea de mare șef la Radio România

Când să ne supărăm noi prea tare că, în toamna lui 2016, mândra noastră Câmpină nu a mai trimis în Parlamentul țării niciun localnic (în fiecare dintre precedentele două legislaturi am avut un deputat și un senator; în 2008 – 2012: deputat Florin Anghel și senator Georgică Severin, iar în 2012 – 2016: deputat Virgil Guran și senator Georgică Severin), când să ne supărăm și mai tare, crezând că fostul senator PDL-ist și ex-senator PSD Georgică Severin, singurul parlamentar câmpinean cu două mandate, s-a ramolit de-a binelea (deși nu are decât 57 de ani), fiindcă nu a știut să schimbe la timp macazul politicii dâmbovițene, așa cum ne-a obișnuit mereu, și să treacă din tabăra Victor Ponta în tabăra Liviu Dragnea (Severin nu a mai prins loc eligibil pe listele PSD la legislativele din toamna lui 2016), când să se întâmple toate aceste lucruri urâte și urât mirositoare, ce să vezi, am prins iar să ne minunăm și să ne fie jenă că l-am subestimat pe total alifiatul nostru politician de toată isprava și de aproape toată coloratura politică dâmbovițeană. Fiindcă nici nu dăduseră în pârg cireșele de mai, când dinspre Parlamentul văduvit de prezența senatorului nostru de serviciu și de profesie, pe la sfârșitul lunii aprilie a acestui an, ne-a venit vestea cea mare, care ne-a mai ostoit patriotismul local, bine inflamat.

Un profesionist debarcat de la Radio România
Pe 26 aprilie 2017, directorul general de la acel moment al Societății Române de Radiodifuziune (SRR), Ovidiu Miculescu, a fost demis, după ce Camerele reunite ale Parlamentului au respins rapoartele de activitate ale SRR pe anii 2015 și 2016, iar în locul său a fost numit Georgică Severin, care dintr-un senator fără „coledzi”, a ajuns ditamai supervizorul suprem al vorbelor emise în eter de către radioul public. Păi, de ăsta ne ești, coane Georgică, nu puteai să ne spui și tu să mai așteptăm puțin, că alegerea ta nu era printre alegerile parlamentare de acum un an. Stăteam și noi mai liniștiți, nu ne mai supăram așa de tare – să ne ardă la lingurică, nu altceva –, nu ne mai perpeleam în tigaia orgoliului prăjit, ba încă ne umflam și noi piepturile cu aerul înălțimilor, asigurați fiind că Republica de la Câmpina avea să fie pe buzele mahărilor din mass-media dintre Carpați și Mare („- De unde vine, mă, Georgică de la Radio, ăla de l-a pus Dragnea jupân?”; „- De la Câmpina”; „- De la Câmpina?! Aaa, de la Câmpina… ei, bravo!”).


Miculescu – incompatibil și lacom
În acea zi astrală pentru destinul Severinului, directorul Radio România, Ovidiu Miculescu, un profesionist recunoscut în domeniul producției, marketingului și managementului de radio și televiziune, a fost demis rapid de către parlamentarii grupați cuminte sub umbra mustății lui Liviu Dragnea, „el lider maximo”. Georgică Severin a fost votat, atunci, doar director-general interimar al SRR, cu 214 voturi „pentru”, 58 „împotrivă” şi o abţinere. În acea ședință, parlamentarii Opoziției au acuzat coaliția majoritară PSD – ALDE că a executat politic conducerea Radioului din perioda Miculescu. Ba chiar parlamentarii USR au părăsit sala de plen, nemulțumiți de modul în care fusese audiat Georgică Severin. Și cei de la PMP au considerat numirea lui Severin ca fiind una politică. 
 
Adevărul este că Ovidiu Miculescu se afla, în ultima vreme, în mijlocul unui scandal, deoarece fusese declarat incompatibil cu funcţia pe care o deţinea. În ianuarie 2017, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că şeful SRR se află în incompatibilitate, pentru că a ocupat simultan funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al SRR şi pe cea de manager în SRR. De asemenea, instanţa i-a interzis lui Ovidiu Miculescu să mai ocupe funcţii publice timp de trei ani. Miculescu se pare că s-a lăcomit la cât mai multe funcții pentru cât mai mulți bani la teșcherea, în contul personal. El ținea cu drag acest cont, dar nu a ținut alt cont. Nu a ținut cont că avea și dușmani în Radio, chiar dacă toată lumea din branșă îi recunoștea meritele în revigorarea SRR. După 10 ani la conducerea radioului public, el reușise să rentabilizeze SRR, care ajunsese să aibă profit și să ajungă permanent în topuri ca lider de audiență. Drept pentru care niciun partid ajuns la putere nu îndrăznise să-l debarce pe Ovidiu Miculescu, tocmai fiindcă era un profesionist respectat.

Miculescu și Severin – amândoi cu facultate
Dar pe noi nu ne interesează CV-ul celui pus pe vremea guvernului Tăriceanu șef la Radio. Nu te lăsa, Georgică, băiatule, că tu ești de-al nostru și ai făcut atâtea pentru Câmpina, de te știe toată lumea de băiat „salon”. Sau în orice caz umblat prin saloane, prin saloanele politicii de toate culorile. Suntem siguri că nu ai fost pus politic acolo, ci pentru că știi meserie, că doar și tu ai condus un trust media. E drept, un trust local, dar mortal. Păi, nu ne omoram toți după săptămânalul Zarva și Prima TV Câmpina, pe la începutul anilor 2000?!. Ce, a condus Miculescu primul trust de presă câmpinean? Nu, Georgică al nostru l-a condus. A avut, trebuie să recunoaștem, și noroc cu finanțările și sponsorizările de la holdingul Fibec (care mergea bine, pe vremea aceea), dar asta i-a fost destinul; iar cu destinul nu te pui, că nu-i frumos. Și ce dacă Miculescu a fost director pe la televiziunile centrale Antena 1 și Prima? El nu a condus, precum Severin, în același timp și o televiziune, și un post de radio, și un ziar, locale toate, ce-i drept, că nu puteau fi altfel decât locale, de vreme ce erau conduse de un localnic destoinic și bun, care ne-a învățat minunatul său slogan profesional „Câmpina înainte de toate”. Chiar așa, de-ar fi să punem în balanță carierele profesionale ale celor doi, Georgică al nostru nu cred că s-ar recunoaște inferior. Ia să vedem! Ovidiu Miculescu a terminat Facultatea de Imagine Film şi Televiziune de la Universitatea de Artă teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București. Ce să-ți spun, Ovidelule, ne-ai dat gata! Ne-ai dat prin praf. Află că și Georgică al nostru ne-a dat prin praf, și încă prin praf de stele, căci și câmpineanul nostru are facultate: Facultatea de Istorie a Universității București; deci tot în prima citadelă universitară a țării. Așa că în meciul Miculescu – Severin scorul este acum 1-1.

Miculescu, profesionistul
Și ce dacă, după facultate, Miculescu a lucrat la Sahia Film, studiourile de filme documentare ale României comuniste, unde a fost regizor și director pentru peste o sută de documentare. În paralel și fără să-l cunoască pe predecesorul său în fruntea SRR, Severin lucra și el pentru România comunistă, fiind ideologul local al PCR și profesor de istorie la cel mai bun liceu câmpinean. Nu ne distrezi deloc, nea Ovidule, cu CV-ul tău pompos în care scrie că ai multiple specializări în strănătate: 2008 Planul de Frecvenţe Digitale DVBT (Geneva 2006) – Lichtenau, Germania; 2004 Transmisie şi reţele naţionale de radio – Roma; 2002 Dezvoltare de media electronică – Praga. Ai păpat banii patronilor la care ai lucrat, și pe cei ai Asociației pentru Audiențe Radio (al cărei președinte ai fost între 2004 și 2006), precum și pe cei ai Asociaţiei Române de Comunicaţii Audio-Vizuale (pe care ai condus-o în perioada 2005-2007). E drept, că și Georgică al nostru a păpat adesea din banii și finanțările primite de la prietenul (pe atunci) Florin Anghel, de la holdingul Fibec, trust care o ducea bine pe la începutul anilor 2000, dar încetarea acestor sponsorizări și cea a Prima TV Câmpina nu reprezintă decât o coincidență nefericită… ar zice Georgică. Așa că nu mai vrem să ținem niciun scor în niciun meci.

Severin, afaceristul și politicianul
Revoluția din Decembrie l-a găsit cantonat pe Ovidiu Miculescu în documentarele sale prăfuite și necunoscute, pe când Georgică Severin s-a convertit la timp și a trecut de partea poporului, bașca și-a mai și ars carnetul de partid de pe acoperișul Casei Tineretului, în fața mulțimii adunate în revolta populară locală din 22 decembrie 1989. Apoi a ajuns viceprimar, poziție din care a împărțit cu dărnicie ajutoarele primite de câmpineni din străinătate, sub forma unor articole comerciale. Întreb și eu ca prostul: dărnicia asta l-a înfiorat pe Miculescu vreun pic în forul său interior? Nuuu, nici măcar un picuț, un picușor… Apoi Severin a intrat în PNL Câmpina, și chiar dacă nu a fost președintele organizației, el a luptat din greu pentru liberalismul românesc renăscut, într-o perioadă grea, plină de urgii și resentimente, când partidele istorice reapărute după patru decenii de comunism erau puternic infiltrate de agenți sub acoperire (cunoscuți și ca turnători) ai Securității ceaușiste, ce trecuse și ea, pasămite, de partea poporului. În a doua jumătate a anilor 1990, Severin a trecut de la PNL la PD (condus pe atunci de liderul national Petre Roman). Așadar, Georgică al nostru s-a implicat puternic în politică încă din primii ani ai noii Românii ieșite din communism, ca să lucreze ca la carte (cum citise el în manualele de științe politice), pentru binele public, pentru binele poporului său. Ăsta, da român. Un român care a rezonat cum se cuvine la doleanțele poporului câmpinean, pe care l-a alimentat după Revoluție cu haine și băuturi occidentale, produse după care au jinduit atâta concetățenii nostri. Cu gândul la băutură, la băutura atât de plăcută semenilor săi, Severin s-a lansat în afaceri de anvergură, reușind să devină coacționar la prima mare companie locală de distribuție en-gros a băuturilor alcoolice și răcoritoare.
În acest timp, Miculescu ce-mi făcea: ajungea director de imagine la TVR 1, apoi primul corespondent român de televiziune din SUA, director executiv la Antena 1 TV, director la Departamentul de știri Prima TV, președinte ARA, președinte ARCA. Fleacuri… Să se fi implicat, domnule, în politică, dacă era valoros, că tot zic cârcotașii că cei buni fug de cloaca politicii mioritice. Să se fi implicat în politica mare, cum a făcut-o câmpineanul nostru ales de două ori prin vot uninominal, că alegătorii l-au plăcut de cum apărea pe la porțile și ușile lor. 


După ce a terminat-o cu comerțul en-gros, Severin a ajuns la Sinaia, director la o agenție de turism, de unde a fost chemat de prietenul Florin Anghel să conducă Zarva și Prima TV Câmpina. Pe care le-a condus cu pricepere vreo șapte ani de zile. Înainte de a deveni un mogul al presei câmpinene, Severin a ieșit din PD Câmpina, pentru a nu fi acuzat de partizanate politice. Însă a reintrat din nou în politică în toamna lui 2004, când a ajuns pe locul 3 pe listele de la Senat, din partea PNL. Cei mai răi l-au acuzat de partizanat politic în emisiunile televiziunii sale, dar el nu s-a coborât la răutățile și nimicniciile oamenilor simpli și invidioși. Nu a reușit atunci să devină parlamentar, în toamna lui 2004, dar a reușit să ajungă senator la alegerile din toamna lui 2008 (din partea PDL), iar apoi și la alegerile din toamna lui 2012 (din partea PSD). Dragostea pentru PSD și-a descoperit-o Severin în 2010, după ce guvernul Boc tăiase drastic din salariile bugetarilor, la șase ani distanță de primăvara lui 2004, când Georgică, cu pieptul desfăcut și gata de a primi gloanțele vrăjmașilor politici, striga din toți bojocii pe Bulevardul Carol I, în fruntea unui miting anti-PSD organizat de PUR: „Nu vă fie frică! PSD-ul pică!” Se mai schimbă omul, ce vreți. Mai ales dacă vremurile o cer. 

Basmul Severin continuă
La șase luni după numirea sa interimară la conducerea SRR, Georgică Severin trebuia să fie validat în funcție tot de către Parlament, conform legii, împreună cu un nou Consiliu de Administrație al SRR, lucru care s-a întâmplat săptămâna trecută. Așadar și prin urmare, prin noroc și întâmplare, povestea carierei de excepție a lui Georgică al nostru va continua. Ea are (putem spune de acum) și o parte bună, și o parte rea: nu-l vom mai vedea la televizor, dar îl vom auzi la radio.

Adrian BRAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare