Știri

Ultima escrocherie la modă

Câmpinenii au căzut şi ei victimele înşelăciunii prin telefon

Mintea inventivă a escrocilor nu are limite. Ca de obicei, aceştia declanşează „motorul” emoţiilor victimelor, creând impactul psihologic necesar pentru a le prinde în plasa lor, pentru a le lua banii. După furia câştigurilor anunţate prin telefon, prin care trebuia să plăteşti anumite taxe în vederea intrării în posesia aşa-zisului câştig, mai nou, infractorii  apelează acum la o altă formulă pentru a-şi escroca victimele.
Despre această găselniţă nouă a infractorilor ne semnalează subcomisarul Gabriel Bădiceanu, şeful Biroului de Siguranţă şi ordine Publică din cadrul Poliţiei Câmpina.

„Am organizat o campanie de prevenire în rândul cetăţenilor din municipiul Câmpina, având în vedere ultimele infracţiuni de înşelăciune produse în judeţul Prahova. Acestea s-au înfăptuit atât la noi în oraş, cât şi în unele localităţi învecinate. Ele constau, mai nou, în faptul că o persoană apelează în mod aleatoriu cetăţeni, pe telefonul mobil sau fix. Cel care sună se dă drept avocatul fiului sau fiicei, inventând o poveste prin care acest membru al familiei ar fi sufert un accident de circulaţie. În calitate de avocat, solicită celui apelat să-i trimită o sumă consistentă de bani în euro sau lei la un anumit cont, pentru a-i folosi în interesul aşa-zisului client, pentru a plăti ceva la spital sau pentru a-i da victimei implicată în accident sau, culmea, să plătească la poliţie, ceea ce este neacceptabil. Au fost multe cazuri în care infractorii nu au reuşit să înşele oamenii, dar au fost şi situaţii când cetăţeni, de regulă vârstnici, au căzut pradă unor astfel de situaţii. Aşa s-a întâmplat că unii au mers la unităţile financiar bancare şi au depus diverse sume de bani în conturile date de către infractori. Abia după ce au depus aceşti bani, cetăţenii şi-au contactat rudele despre care credeau că se află într-un impas, constatând că au fost înşelaţi. În ultimele trei săptămâmi am avut astfel de situaţii şi pe raza municipiului Câmpina. La nivelul judeţului au fost demarate verificări, existând deja persoane care sunt anchetate pentru astfel de înşelăciuni” a declarat subcomisarul Gabriel Bădiceanu.
    Venind în întâmpinarea unor astfel de situaţii, pe 11 ianuarie, lucrătorii Biroului de Ordine Publică şi  Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliției Municipiului Câmpina, sprijiniţi de poliţişti locali din cadrul Direcţiei de Poliţie Locală, au desfăşurat o acţiune în vederea prevenirii infracţiunilor de înşelăciune în rândul cetăţenilor din municipiul Câmpina. Cu această ocazie au fost distribuite pliante şi afişe ce conţin informaţii în legătură cu modurile de operare, informaţiile fiind adresate în special, în cadrul asociaţiilor de proprietari. Au fost vizate, în general, categoriile de persoane în vârstă care pot deveni victime ale acestui tip de înșelăciune.
    Cetăţenii care au fost opriţi pe stradă de către poliţiştii implicaţi în această campanie de prevenire au apreciat acţiunea acestora, considerând-o binevenită.
    Semnalul de alarmă pe care îl trag lucrătorii de poliţie, în vederea prevenirii unor astfel de situaţii, este bine de luat în seamă de către toţi cetăţenii, pentru că nu este o „regulă” strictă a infractorilor de a aborda doar persoane vârstnice, mizându-se pe vulnerabilitatea lor afectivă. Nu de puţine ori, printre victimele acestui tip de înşelăciune s-au aflat şi persoane mai tinere, cu pretenţii în ce priveşte educaţia. Carmen NEGREU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare