Știri

Tratată la timp, hernia de disc lombară se poate remedia prin recuperare medicală (I)

În Baza de Recuperare Medicală SanConfind, una dintre cele mai moderne din țară, orice pacient își poate găsi alinarea suferințelor datorită atenției, profesionalismului și empatiei de care beneficiază din partea personalului medical. Aici, ca, de altfel, în toate celelalte structuri ale Spitalului SanConfind, pacientul este cel mai important. Secția poate fi considerată salvarea sportivilor de performanță care au suferit diverse accidentări, dar și a ”nesportivilor” care, în urma unor evenimente nefericite, acuză dureri în diferite zone ale aparatului musculo-scheletal. Statistic vorbind, unul din cele mai frecvente diagnostice întâlnite la pacienții SanConfind este hernia de disc. 

Primele semne ale afecțiunii
Orice durere de spate care persistă și se accentuează trebuie tratată cu multă atenție, mai exact, cu un consult medical. O cauză frecventă a durerii lombare este hernia de disc. Această situație nu trebuie deloc ignorată, ci trebuie avut în vedere un program de recuperare medicală pe mai multe zile, cu recomandarea medicului specialist. Durerea lombară reprezintă cel puţin 50% dintre cauzele prezentării pacienţilor la medicul de recuperare. Peste 80% dintre adulţi prezintă minimum un episod de lombalgie de gravitate diferită. 
Mecanismul producerii afecțiunii
Discul intervertebral este format din nucleul pulpos înconjurat de inelul fibros. Din cauza unor procese degenerative locale, lamele ale inelului fibros se pot rupe complet şi astfel apare un prolaps de nucleu pulpos în canalul spinal, ce va fi denumit, în funcţie de dimensiune, protruzie sau hernie de disc. Hernia de disc poate fi posteromediană sau posterolaterală, comprimând rădăcina nervoasă uni- sau bilateral. Tabloul clinic în această situatie este unul specific. Pacientul se prezintă la medic pentru o durere lombară, cu iradiere pe unul sau ambele membre inferioare, însoţită de parestezii sau chiar paralizia muşchilor inervaţi de rădăcina nervoasă respectivă. Dpdv medical, o inervație reprezintă formarea rețelei de nervi a unui organ, a unui țesut. Suplimentar, se pot recomanda serviciile conexe Bazei de Tratament, prin investigaţii imagistice de înaltă calitate, observându-se cu atenţie severitatea afectării radiculare. Aceasta se face corelând elementele examenului clinic şi ale anamnezei cu cele ale investigaţiilor RMN coloană lombară, dar şi cu cele obţinute prin examenul electromiografic. În plus, consultul neurologic poate oferi o completare panoului clinic al pacientului.
Cauzele herniei de disc lombare
Sedentarismul, kilogramele în plus și fumatul sunt numai câțiva dintre factorii de risc. Durerea poate fi declanşată de un efort fizic intens sau executat în condiţii dinamice proaste, de expunere la frig, la umezeală, aer conditionat etc. Durerea este însoţită frecvent de o contractură musculară ce poate limita sever mobilitatea coloanei lombare în toate planurile. În hernia de disc, durerea lombară iradiază pe unul dintre membrele inferioare, respectând zona inervată de rădăcina afectată. Cu cât compresia dată de hernia de disc este mai mare la nivelul rădăcinii nervoase afectate, cu atât simptomatologia şi semnele clinice se diversifică. Iniţial, apare durerea în zona inervată de rădăcina respectivă, apoi se adaugă paresteziile în acelaşi teritoriu, iar în final – pareza (întreruperea conductibilităţii nervoase). Pacientul va merge din ce în ce mai greu.
(va urma) 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare