Săptămâna trecută, la şedinţa lunară a Consiliului local, cel mai aprig disputat proiect de pe ordinea de zi a fost acela susţinut de consilierul liberal Daniel Ioniţă şi colegii săi din Comisia de administraţie publică, referitor la licitaţia pentru atribuirea traseelor de transport public din Câmpina. În fapt, Consiliul Local a avut de aprobat regulamentul de licitaţie, caietul de sarcini, contractul pentru serviciul public de transport şi componenţa comisiei de licitaţie. Dacă până la acest proiect (şi după) forţele politice reprezentate în legislativul local s-au înţeles în toate privinţele, votând la unison iniţiativele legislative locale (ceea ce te duce cu gândul la faptul că în comunitatea noastră politica are un numitor comun), când a venit vorba de transportul local au început contrele.
Aproape nimic din ceea ce propuneau iniţiatorii nu era pe placul anumitor consilieri democrat-liberali şi viceversa, niciunul dintre amendamentele democrat-liberalilor nu era pe placul iniţiatorilor şi al susţinătorilor acestora, în special social-democraţii şi PP-DD-iştii. În timp ce iniţiatorii (majoritatea din Comisia de administraţie publică) susţineau varianta unui caiet de sarcini (suspicionat de a conţine anumite prevederi favorabile unui transportator local) identic cu cel întocmit la precedenta licitaţie (de acum câţiva ani), contestatarii se foloseau de toate pârghiile pentru a introduce noi prevederi, suspicionate şi ele de iniţiatori că avantajează o altă firmă, din alt anturaj politic. După mai bine de o oră, în care s-a discutat pe larg chiar şi varianta retragerii proiectului de pe ordinea de zi (la propunerile repetate ale consilierilor Elena Albu, Monica Clinciu şi Florin Frăţilă), pentru a fi supus unei dezbateri publice ori de a fi reanalizat de comisia iniţiatoare, consilierii au găsit o soluţie de compromis, votând o serie întreagă de amendamente propuse de contestatari şi proiectul modificat în ansamblu. De reţinut şi faptul că soluţia amânării proiectului a fost combătută în plenul şedinţei de reprezentanta Primăriei, Mihaela Dănescu, care a susţinut că orice întârziere a votului poate duce la amânarea procedurilor de licitaţie şi chiar la întreruperea serviciului de transport public către populaţie. Grea misiune pentru preşedintele de şedinţă, Adrian Piţigoi (PP-DD), care la un moment dat a pierdut şirul amendamentelor şi chiar al voturilor pro şi contra.
Concluzia acestui vot discutabil poate fi chiar declaraţia viceprimarului Ion Dragomir, el însuşi parte a uneia dintre tabere: „Aici fiecare susţine un alt operator… Vreţi să vă spun firma pe care o susţin contestatarii şi ce culoare au maşinile acestui transportator?”
Aşadar, transportul public local va rămâne probabil încă mult timp cantonat între influenţele politice şi interesul general.
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!