1 iulie este data la care intră în vigoare noile prețuri la electricitate, după ce piata de energie electrică a fost liberalizată complet. Consumatorii care nu au apucat să-și schimbe contractele până la 30 iunie pot să facă acest lucru și după această dată.
Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a desemnat compania Tinmar Energy, al cărei proprietar este omul de afaceri câmpinean Augustin Oancea, drept furnizor de ultimă instanță în luna iulie pentru clienții finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă.
„Tinmar Energy va prelua toți clienții care, în luna iulie 2021, ajung în situația de a nu avea asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă”, se arată în documentele date publicității de ANRE.
ANRE a aprobat și prețurile pentru furnizarea de ultimă instanță valabile pentru luna iulie.
Astfel, Tinmar Energy are cel mai mic preț, respectiv 553,9 lei pe MWh. Urmează Electrica Furnizare, cu un preţ de 581,40 lei pe MWh, E.ON Energie România, cu 624,61 lei pe MWh şi CEZ Vânzare – 680 lei pe MWh.
„Clienții care doresc încheierea unui contract cu un furnizor de ultimă instanță și al căror contract de furnizare a energiei electrice actual încetează se pot adresa oricărui furnizor din lista de mai sus. În cazul în care clienții sunt beneficiari de serviciu universal, iar solicitarea acestora este anterioară datei de intrare în vigoare a contractului de furnizare a energiei electrice cu furnizorul de ultimă instanță, contractul va fi încheiat la prețul din oferta de serviciu universal. În caz contrar, clientul este preluat de către furnizorul de ultimă instanță la prețul de ultimă instanță, conform reglementărilor în vigoare”, se precizează în documentul ANRE.
Prețul de ultimă instanță nu include tarifele reglementate de distribuție, tariful de transport – componenta de extracție din rețea – TL, tarif serviciu sistem, contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență, valoarea certificatelor verzi, acciza, tariful pentru energia reactivă şi taxa pe valoarea adăugată.
Încheierea contractului de furnizare a energiei electrice se realizează pe baza:
- acordului solicitantului exprimat în scris, aferent cererii de încheiere a contractului, sau telefonic, conform dispoziţiilor legale în vigoare; copiei actului de identitate/certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului al solicitantului;
- declaraţiei pe proprie răspundere a solicitantului privind deţinerea unui drept locativ, cu precizarea calităţii sale (proprietar/coproprietar, unic moştenitor, comoştenitor, soţ, chiriaş, beneficiar rentă viageră etc); privind faptul că nu există litigii locative cu privire la spaţiul pentru care se solicită încheierea contractului, iar în cazul în care se dovedeşte contrariul, exprimarea acordului pentru rezilierea contractului, cu posibilitatea actualizării declaraţiei, dacă este cazul, atât prin mijloace de comunicare la distanţă, cât şi prin acord tacit.
Cum se justifică creșterea prețurilor
Preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), Ion Lungu, a explicat că preţurile din piaţa de energie din țara noastră sunt în creştere dat fiind că se aliniază cu ce se întâmplă cu toate mărfurile de care depinde preţul energiei, acest fenomen înregistrându-se în toată Europa. Aşadar, scumpirea nu are legătură cu liberalizarea care se întâmplă acum în România.