În prima zi a week-end-ului trecut, câteva sute de concurenţi au participat la competiţia de ciclism sportiv “Câmpina Open Mountain Bike”, desfăşurată pentru prima dată în municipiul nostru. De fapt, concursul a constituit o premieră şi pentru comunele învecinate Cornu şi Şotrile, primăriile celor trei localităţi amintite mai sus reprezentând principalii parteneri ai acestei întreceri sportive deosebite, la care au participat atât adulţi, cât şi copii (de cel puţin 12 ani), atât profesionişti, cât şi amatori, atât sportivi individualizaţi, cât şi familii de sportivi. Câmpina Open MTB 2012 a fost organizat de Fundaţia Romanian Angel Appeal şi Asociaţia E.A.S.C. Caraiman, în vederea ajutorării cu fonduri băneşti a copiilor bolnavi de autism. Fundaţia Romanian Angel Appeal, înfiinţată în 1991, lucrează pentru îmbunătăţirea vieţii copiilor afectaţi de boli cronice şi de riscul excluderii sociale. Asociaţia E.A.S.C. Caraiman Câmpina, înfiinţată înainte de Revoluţia din Decembrie, doreşte să ofere tinerilor o alternativă sănătoasă de petrecere a timpului liber, prin practicarea activităţilor sportive în aer liber şi prin educarea tinerei generaţii în spiritul ocrotirii şi conservării mediului înconjurător. Locul de desfăşurare a concursului a fost platoul Muscel (unde a început şi s-a sfârşit întrecerea), dar şi zone importante din comunele Cornu şi Şotrile. Toate cele trei trasee nu au fost deloc uşoare, cuprinzând porţiuni asfaltate, dar şi de teren accidentat (off-road), respective albii de pâraie, râpe, drumuri prin păduri. Categoriile de întrecere au fost: Family – 10 km, Copii (12 – 14 ani) – 5 km, Juniori Amatori (15 – 17 ani) – 16-18 km, Juniori Avansaţi (15-17 ani) – 16-18 km, Adulţi Amatori – 16-18 km, Adulţi Avansaţi – 35-40 km. Taxa de înscriere a variat în funcţie de categorie, oscilând între 10 lei şi 50 de lei, pentru cei care s-au înscris luna trecută. Participanţii care s-au înscris în septembrie au plătit câte 70 de lei fiecare. După ce, la începutul zilei de 8 septembrie, au fost delimitate zona de plecare şi punctele de alimentare şi au fost înmânate concurenţilor kiturile de concurs (fiecare concurent a primit la start câte un kit conţinând un bidon de apă, un baton energizant şi un tricou cu însemnele competitiei), la ora 10.00 s-a dat startul (cu probele de ciclism pentru categoriile amatori, profesionişti şi family). Concursul a fost cronometrat cu sistem chip, încheindu-se după aproape patru ore. Au fost, aşa cum am amintit mai devreme, trei trasee pentru mai multe categorii de participanţi.
Astfel, traseul A a fost rezervat concurenţilor adulti avansaţi: masculin 18-29 ani; feminin18-29 ani; masculin 30-39 ani; feminin 30-39 ani; masculin 40-49 ani; feminin 40-49 ani; masculin 50 ani +; feminin 50+. Categoria “Adulţi Avansaţi” a fost deschisă pentru ciclişti legitimaţi şi sportivi nelegitimaţi cu pregătire avansată. Pe traseul B au concurat adulţii amatori, cu aceleaşi subcategorii de vârstă. Categoria “Adulţi Amatori” a fost dedicată doar ciclistilor amatori, nefiind permisă participarea cicliştilor legitimaţi. Pe acelaşi traseu B au concurat şi juniorii avansaţi şi amatori: masculin 15-17 ani; feminin 15-17 ani. Copiii ciclişti (băieţi 12-14 ani; fete 12-14 ani), au avut de străbătut traseul C, la fel ca şi familiile de sportivi concurenţi (un părinte şi maximum doi copii). De remarcat că, la întrecerea familiilor concurente, distanţa dintre copil şi părinte la linia de finish sau la punctele de control nu trebuia să depaşească 3 m. După terminarea concursului, a avut loc premierea concurenţilor. Au fost premiate primele 3 locuri de la fiecare categorie, cu diplome, medalii si premii în obiecte, dar toţi concurenţii care au terminat cursa au primit medalia de finisher al competitiei Campina Open MTB 2012. În final, s-au mai petrecut o conferinţă de presă şi decernarea premiilor unei tombole la care au participat spectatorii. Prima ediţie a acestui concurs, care sperăm să devină unul tradiţional, la fel cum s-a întâmplat cu numeroase evenimente sportive găzduite de oraşul nostru, a fost o reuşită totală, o admirabilă dovadă că acţiunile filantropice şi de protejare a mediului sensibilizează din ce în ce mai multă lume. A.N.
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!