Știri

Spitalul SanConfind – un reper al medicinei de recuperare prin hidroterapie

Continuăm interviul acordat în exclusivitate ziarului Oglinda de către dl. Ioan Simion, preşedintele SC Confind SRL, care a avut, acum câţiva ani, ideea înfiinţării celei mai importante societăţi medicale din judeţul nostru: SC Centrul Medical SanConfind. Scopul acesteia este înfiinţarea, în clădirea fostului spital de la Poiana Câmpina (până acum patru ani, secţie a Spitalului Municipal Câmpina),  a unui impozant şi modern spital privat, echipat şi dotat la standarde europene, un spital de referinţă pentru judeţul Prahova, care va fi inaugurat, parţial, în câteva luni. Clădirea noului spital va deveni de nerecunoscut, întrucât ea va fi reabilitată şi modernizată din temelii, mult extinsă printr-o nouă şi revoluţionară arhitectură. Prima secţie dată în folosinţă va fi “Baza de Tratament Balneologic, Fiziokinetoterapeutic şi de Recuperare Medicală”. Urmează ca, până în 2016-2017, să fie dat în funcţiune întregul spital. Interviul privind prezentarea celui mai mare spital privat prahovean continuă astăzi cu partea a cincea, în care cititorii noştri vor putea afla aproape totul despre punctul forte al Bazei de Tratament: vindecarea pacienţilor prin hidroterapie. Metodele de recuperare medicală prin  hidroterapie folosite în Spitalul SanConfind vor genera, fără îndoială, în câţiva ani un turism medical foarte asemănător celui de care beneficiază azi staţiunile balneare clasice.
– Domnule preşedinte, aţi putea să ne daţi mai multe informaţii despre hidroterapia ce va fi practicată în Spitalul SanConfind şi despre avantajele ei? Să ne spuneţi, de exemplu, pentru început, despre beneficiile tratamentului cu apa sărată de la izvoarele din Poiana Câmpina.
– “Baza de Tratament Balneologic, Fiziokinetoterapeutic şi de Recuperare Medicală” a Centrului Medical SanConfind (noi vorbim, pentru economia şi uşurinţa exprimării, despre un spital, dar, de fapt, avem de-a face cu un centru medical, o structură medicală mai complexă), va utiliza pentru hidroterapie două elemente foarte valoroase: apa sărată de mare concentraţie, clorurată, sodică, hipertonă, şi nămolul de Techirghiol. În precedentul număr ale revistei Oglinda am încercat să prezint analiza fizico-chimică şi microbiologică a apei sărate captate şi aduse la Spital. Ea va fi folosită în multiple procese hidroterapeutice de recuperare: mers în contracurent (adâncimea apei fiind de 1,2 metri); gimnastică medicală în bazin de 9mx4m, cu adâncimea apei de 1,2 m; jeturi subacvale la diferite adâncimi, cu viteze şi presiuni reglabile; bazin pentru copii – cu adâncimea apei de 0,5 m; căzi cu apă sărată curată caldă; căzi cu apă sărată caldă şi nămol de Techirghiol. În plus, Baza va fi dotată şi cu căzi special concepute, cu apă dulce pentru “duş subacval”, cadă treflă, duş Vichy, saună umedă.  Apa sărată pe care o vom utiliza are o mineralizare totală de 320 g/l şi conţine: 192 g/l – clor (Cl+);  124 g/l – sodiu (Na+);  4 g/l – sulfaţi; 1,5 g/l – calciu (Ca2+). 
– Am înţeles că una dintre atracţiile Bazei de Tratament o constituie folosirea nămolului din celebra staţiune Techirghiol…
– Într-adevăr, folosirea nămolului terapeutic este benefică în tratarea multor afecţiuni. Oamenii au folosit nămolul încă din cele mai vechi timpuri. Egiptenii foloseau nămolul adus de Nilul revărsat. Romanii cunoşteau şi foloseau nămolul ca agent terapeutic. Efectele binefăcătoare ale nămolului şi ale sării de la Marea Moartă au determinat-o pe Cleopatra să îi ceară lui Marc Antoniu să cucerească regiunea pentru a putea beneficia de acest remediu. Produsele speciale fabricate astăzi din nămolul de la Marea Moartă (creme, loţiuni etc), urmează a fi folosite în procedurile Bazei de Tratament. Nămoloterapia se foloseşte în Franţa, Germania, Rusia (Crimeea). În ţara noastră, utilizarea nămolului în scopuri terapeutice a început la Techirghiol, în a doua jumătate a secolului XIX. Astăzi, a vorbi de “Wellness” şi “Spa” fără a ţine cont de beneficiile împachetărilor cu nămol este aproape un nonsens. Asociate cu masajul, ele asigură cheia reconfortării organismului. 
– Cum se fac aceste împachetări cu nămol? Mă gândesc, deşi n-am expertiză în balneologie, că ele sunt de mai multe feluri, în funcţie de afecţiunea tratată.
– Există într-adevăr mai multe procedee, mai multe feluri de împachetări cu nămol. Se fac băi de nămol în căzi cu apă sărată încălzită, la care se adaugă 10-12 kg de nămol. Concentraţia de nămol se poate modifica, funcţie de prescripţia medicului balneolog. Temperatura apei din cadă este de 37-44 oC. În cazul pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare temperatura nu trebuie să depăşească 37 oC, iar pentru cei cu afecţiuni reumatice inflamatorii, temperatura va fi sub 36 oC. Durata băii este de 20 – 40 de minute. Baia este urmată de duş la 37 – 38 oC şi odihnă de circa o oră. O cură este formată din 12-15 băi zilnice. O altă procedură folosită este masajul cu nămolul întins pe suprafaţa corpului. Prin acţiunea de detoxifiere şi exfoliere, masajul cu nămol curăţă şi purifică pielea, redându-i luminozitatea şi catifelarea. Se recomandă pentru dureri de spate, artrită, osteoporoză, reumatism, relaxare. Împachetările cu nămol cald constau în aplicarea unui strat subţire de nămol cald (38 – 44 oC) pe o zonă sau pe întreg corpul, urmată de acoperirea corpului cu o pătură electrică pentru menţinerea temperaturii timp de 20-30 min. Valoarea terapeutică rezultă din ameliorarea tulburărilor circulatorii şi trofice. Cataplasmele sunt aplicaţii cu nămol la diferite temperaturi, pe regiuni limitate ale corpului. Împachetările cu nămol se folosesc şi în ginecologie. 
– Cum reuşiţi să păstraţi proprietăţile terapeutice ale nămolului mai mult timp?
– Pentru a utiliza nămolul, Centrul Medical SanConfind  va încheia un contract cu Sanatoriul Techirghiol, singura instituţie autorizată de către ANRM pentru exploatarea nămolului din Lacul Techirghiol. Nămolul terapeutic se recoltează de pe fundul acestui lac, se aduce cu barja la mal, iar de aici, cu o vidanjă din inox, se transportă la Poiana Câmpina.  La Baza de Tratament se va depozita în instalaţii special concepute pentru depozitare: rezervor compartimentat, etanş, cu agitatoare, cu pompe de nămol, robineţi şi sisteme de control nivel. Din depozit, periodic, nămolul se va pompa în rezervorul pentru consumul zilnic (amplasat în zona tehnică). Din rezervorul “de zi”, nămolul se pompează în instalaţia de încălzire (din inox), după filtrare. Pentru a nu se altera substanţele organice şi volatile, temperatura nămolului nu va depăşi 45 – 50 oC. Nămolul utilizat la căzile cu apă sărată şi nămol se va recupera integral printr-un sistem cu decantor. Acest nămol se va retrimite la Techirghiol cu vidanja. Nămolul adus de la Techirghiol este amestecat cu apă sărată din lac (80 g/l de NaCl) şi, din această cauză, este coroziv. Fiind coroziv, toate instalaţiile (rezervor, conducte, robineţi, pompe, vase de stocare, căzi), vor fi din inox, PVC, poliesteri armaţi cu fibră de sticlă sau ceramică. 
– Se spune că nămolul vindecă la fel de multe boli ca şi apa sărată.
– Terapia cu nămol este indicată pentru multe afecţiuni. De cele mai multe beneficii din partea nămolului se bucură sistemul locomotor (reumatisme inflamatorii, reumatisme degenerative – spondiloză, discopatie, lumbago, gonartroză, coxartroză -, reumatisme abarticulare, sechele posttraumatice). De asemenea, nămolul este bun şi pentru sistemul nervos (în cazul unor afecţiuni ale sistemului nervos central şi periferic), pentru bolile de piele (psoriazis, eczeme cronice, urticarii), pentru sistemul genital (inflamaţii cronice, sterilitate secundară), pentru sistemul respirator (sfera ORL, sechele post-TBC,), pentru sistemul endocrin (hipotiroidie, obezitate, nanism hipofizar, rahitism sau debilităţi la copii), dar şi în tratarea multor altor maladii. În plus, tratamentul cu nămol are şi alte efecte benefice. El curăţă în profunzime pielea, minimalizând apariţia ridurilor, revitalizează ţesuturile, elimină toxinele şi îndepărtează grăsimile. Nămolul reduce apariţia celulitei, catifelează, purifică şi readuce culoarea şi strălucirea pielii. De asemenea, nămolul stimulează sistemul imunitar, accelerează metabolismul, îndepărtează excesul de apă din corp, dând acea senzaţie de uşurare, reduce oboseala, relaxează corpul şi mintea, creşte senzaţia de confort, ameliorează durerile provocate de accidente, de reumatism sau de imobilitate musculară. Totodată, împachetările cu nămol ameliorează suferinţa musculo-articulară la bolnavii cu sechele posttraumatice şi au efecte curative asupra aparatului genital (s-a observat dispariţia infestării cu tricomonas). Cum există o măsură în toate, trebuie să precizez că terapia cu nămol este contraindicată, dacă pacientul suferă de astm, diabet, ulcer, orice formă de cancer sau hepatită, dacă are afecţiuni renale sau cardiovasculare.    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare