Știri

Specialiştii Primăriei au făcut recepţia proiectului “Modernizare Lacul Bisericii”

La sfârşitul săptămânii trecute, o comisie a Primăriei, în frunte cu primarul Horia Tiseanu, a făcut recepţia finală a unei investiţii aşteptate cu mult interes, şi de mult timp, de către câmpinenii de toate vârstele. Este vorba despre proiectul de modernizare a Lacului Bisericii, care cuprinde şi cochetul părculeţ situat pe terasa din vecinătatea apei. Specialiştii municipalităţii au fost mulţumiţi de calitatea lucrărilor executate de firma câştigătoare a licitaţiei, Cast SRL, aceeaşi care a câştigat şi lucrările de realizare a pasajului rutier de la DN1. În opinia noastră (dar s-ar putea să ne înşelăm, iar edilul cel cumsecade al oraşului să nu fie decât “victima” unor coincidenţe foarte favorabile domniei sale), Tiseanu, vulpoi politic versat, de 16 ani în fruntea urbei noastre, “a tras de timp” cât a putut în derularea acestor investiţii de zeci şi sute de miliarde de lei vechi, doar-doar le-o putea aduce cât mai aproape de campania electorală, ca să aibă edilul nostru vorbele la el şi subiecte plăcute pe toată perioada premergătoare alegerilor locale. Nu de alta, dar memoria colectivă este, adesea, la fel de scurtă ca cea individuală. Şi oricum, merită efortul împrospătării memoriei fiecărui alegător, căci fiecare vot contează. Numai că, din nefericire pentru primul demnitar al oraşului, concentrarea temporală a inaugurării atâtor investiţii importante, de toată fala şi isprava, arată şi un lucru care poate da idei de frondă bizonului mioritic local: mai toate marile investiţii sunt realizate de aceeaşi firmă (sau, haideţi, să nu fim răi, că de-abia trecură Sfintele Sărbători Pascale), de aceleaşi câteva firme. O altă coincidenţă nevinovată, desigur.
Revenind, lucrările (terminate, în mare parte, la începutul anului), vor schimba total înfăţişarea uneia dintre cele mai atractive şi mai iubite locaţii de agrement din oraş. Căci vorbim despre o zonă frecventată de mulţi localnici, dar şi de numeroşi turişti, nemaivorbind de interesul pescarilor pentru această locaţie destul de “productivă”. O zonă unde nu s-au mai făcut lucrări de reabilitare şi de modernizare de cel puţin patru decenii.
Proiectul amenajării Lacului Bisericii a început abia în 2008, deşi el a făcut cu ochiul şi primarilor care i-au precedat lui Horia Tiseanu. Însă, mai mereu, s-a invocat lipsa fondurilor financiare, considerându-se că prioritară este  modernizarea infrastructurii stradale şi a  reţelelor de utilităţi. Proiectul de amenajare a zonei a inclus aleile de acces, întregul perimetru al lacului, părculeţul aşezat pe terasa învecinată, plus reabilitarea Şipotului. În parc a fost amenajat un loc de joacă pentru copii, dar au fost realizate şi multe lucrări de peisagistică. La începutul acestei primăveri, au fost amenajate şi spaţiile verzi restante. Sistemul de iluminat al parcului este executat în întregime, astfel încât, noaptea, luminile becurilor dau o notă de feerie locului. Pentru a împiedica dezvoltarea vegetaţiei cu aspect şi miros respingător, care pluteşte vara pe lac (mătasea broaştei, alge, resturi de plante subacvatice etc), au fost curăţate foarte atent toate malurile lacului, pe care au fost ulterior montate “saltele” cu ciment. 
 De asemenea, fundul lacului a fost dragat până la o adâncime de câţiva metri. Refacerea prea-plinului lacului (ţeava prin care se scurge în canalizarea oraşului apa în exces, provenită în urma ploilor abundente), a constituit şi el o prioritate pentru firma executantă, astfel încât să se asigure un nivel constant al apei. Au mai fost amenajate pontoane pentru pescari, care vin în acest loc adesea, chiar şi pe vreme rea. Pentru a se respecta imaginea lacului de altădată, s-a amenajat în mijlocul său o fântână arteziană, care va fi luminată cu ajutorul unor proiectoare instalate sub apă, pe un suport. Difuzorul din capătul ţevii care alimentează fântâna cu apă din lac, prin intermediul unei pompe, are duze reglabile, ce pot împrăştia apa pe diferite direcţii.
Cum nu poţi mulţumi pe toată lumea, primarul nu a scăpat de reproşul (neîntemeiat) al unui pescar, nemulţumit că gardul de protecţie care înconjoară lacul îl încurcă în ridicarea undiţelor şi intrarea în posesie a peştilor capturaţi. Afurisit pescarul… Al naibii, domnule! O fi fost vreun opozant politic sub acoperire!? Cum sunt destui localnici lipsiţi de bun-simţ şi de spirit civic care nu respectă curăţenia şi deteriorează mobilierul stradal, în parc au fost montate mai multe camere video, care sunt conectate la un server aflat la sediul Poliţiei Locale. Se preconizează amplasarea altor camere video pe pe tot perimetrul lacului, astfel încât să fie tăiat elanul distructiv al nesimţiţilor care, eventual, ar face ca această investiţie de peste 2 milioane de lei (20 de miliarde de lei vechi), să-şi piardă din strălucire şi atractivitate. În curând, vor fi alocate fonduri şi pentru achiziţionarea unui sistem care să stocheze imaginile timp de o săptămână, astfel încât să poată fi identificaţi rapid cei care s-ar deda la acte de distrugere a dotărilor acestei investiţii publice remarcabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare