Știri

Șezătoarea de la Proviţa de Jos – straie populare și tradiţii locale

În anul centenarului Marii Uniri, comunitatea din Provița de Jos s-a reunit pentru a readuce la viață portul tradițional românesc, printr-o expoziție de costume populare specifice zonei puse la dispoziție de locuitorii comunei. A fost o atmosferă caldă și prietenoasă. O atmosferă în care a domnit voia bună și bucuria participanților de a-și împărtăși reciproc amintiri, proiecte de viitor, zâmbete, bucurându-se unii de ceilalți și toți împreună pentru tradițiile centenare ale comunei, cu sentimentul mândriei de a fi o mare familie ce a rezistat peste veacuri. Locuitorii comunei sunt mândri de comuna lor, o comună bogată nu doar prin frumusețea portului popular și a tradițiilor sale, ci și prin însemnate realizări edilitare. Astfel, și datorită râvnei edililor comunei, Provița de Jos este la loc de frunte în topul localităților din zona Câmpina cu cele mai multe străzi asfaltate. 
Duminică, 11 noiembrie, începând cu ora 13:00, după Sfânta Liturghie, la Centrul Cultural din Provița de Jos s-a desfășurat un eveniment dedicat tradițiilor locale vechi de sute de ani. În prezența primarului Mihai Dumitrescu și a altor oficialități din conducerea Primăriei, a unui preot, a unor grupuri de copii îmbrăcați în ii de toată frumusețea, sub privirile câtorva zeci de săteni, majoritatea femei, s-a țesut o nouă pagină a istoriei culturale provițene, care s-ar putea numi Sărbătoarea Iei. Organizatorul acestei adunări populare îmbrăcate în straie de șezătoare este Primăria Provița de Jos, demersul acestei instituții având ca parteneri două organizații nonguvernamentale specializate în relații interumane: Asociația La Blouse Roumaine – IA și Romania EduCaB. 
Scopul evenimentul a fost marcarea unui început în redescoperirea portului și tradițiilor zonei prin întâlnirea comunității locale cu specialiști din zona comunicarii culturale pentru a discuta despre cum poate fi pusă mai bine în valoare moștenirea culturală locală. S-a ales formatul unei șezători, fiindcă evenimentul a fost creat pentru a face cunoscute poveștile femeilor care au învățat arta cusutului fir cu fir, pentru a descifra și explica simbolurile de pe iile tradiționale din Provița de Jos, pentru a stârni discuții constructive despre ce înseamnă identitatea culturală a comunei din perspectiva artei și a meșteșugurilor tradiționale. Invitați speciali au fost: Iraida Florea – creator de imagine, fotograf si scriitor; Andreea Tănăsescu – fondatoarea La blouse Roumaine – cea mai amplă comunitate online dedicată cămășii tradiționale românești și inițiatoarea Zilei Universale a Iei.
Adrian BRAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare