Știri

Senatorul George Severin: “România riscă să intre în incapacitate de plată şi să fie părăsită de marii investitori”

În ultimul an, senatorul George Severin a atras atenţia adeseori asupra corupţiei şi incompetenţei ce erodează actuala coaliţie politică din fruntea ţării, cu referiri speciale la PDL, principalul partid de guvernământ. La ultima sa conferinţă de presă, parlamentarul social-democrat a ţinut să avertizeze în legătură cu o situaţie nefericită căreia presa centrală nu i-a acordat atenţia cuvenită. Este forba despre faptul că agenţia de rating Moody’s a mărit de două ori riscul intrării României în incapacitate de plată. Şi asta după ce guvernul Băsescu-Boc nu a făcut altceva decât să-şi explice măsurile economice impopulare şi ineficiente prin invocarea motivaţiei “aşa spune FMI şi uite ce ne mai laudă străinătatea pentru că am strâns cureaua”.
Motivaţia Puterii devine tot mai greu de înţeles şi de suportat de către populaţie, mai ales pe fundalul curbei de sacrificiu, fără sfârşit şi fără niciun rezultat, la care sunt supuşi românii de doi ani încoace. “Nu contează că românii trăiesc din ce în ce mai prost. Nu contează că pensile sunt diminuate de inflaţie. Nu contează că se continuă cu concedierea a mii de bugetari. Chiar zilele acestea urmează să fie disponibilizaţi 1000 de poliţişti, că tot avem atâta linişte în ţară şi securitate. Mă refer la securitatea de azi, căreia îi soune SRI. Faptul că agenţia de rating Moody’s a mărit de la 0,76 la 1,35 riscul României de a intra în incapacitate de plăţi  este un semnal care nu mai are nevoie de niciun comentariu, dincolo de toate justificările aberante ale actualei Puteri”, a spus senatorul Severin.
Acesta a dorit, de asemenea, să sublinieze faptul că incompetenţa şi corupţia actualilor guvernanţi a fost evidenţiată şi de închiderea uzinei Nokia de la Jucu (judeţul Cluj) şi mutarea ei în China. “Aş fi ipocrit să spun că de vină este numai guvernul Boc. Se cunoaşte faptul că Nokia este în declin pe plan mondial. Însă, cu toate acestea, plecarea finlandezilor de la Nokia nu trebuia să ia prin surprindere guvernul, căci preşedintele concernului finlandez anunţase, încă din februarie 2011, măsuri de relocare a a capacităţilor de producţie în apropierea surselor de aprovizionare cu componente, existente în Asia. În al doilea rând, ultimele modificări aduse de guvernanţi Codului Muncii fac ca muncitorii români de la Nokia să aibă un cu totul alt tratament la concediere decât cei de la Bochum, de unde au venit finlandezii în România. Muncitorii germani au primit zeci de salarii compensatorii, ceea ce nu se va întâmpla în cazul şomerilor de la Jucu. Nemaivorbind că autorităţile române nu şi-au respectat promisiunile făcute celor de la Nokia, realizând o pistă specială pe aeroportul Cluj, destinată avioanelor-cargo, de numai 2,5 km lungime şi 35 m lăţime, deşi se angajaseră să o facă lungă de 3 km şi lată de 42 m. Vechea licitaţie pentru lucrările de realizare a pistei a fost anulată, bănuiesc de ce, iar licitaţia ulterioară a fost câştigată de o firmă apropiată PDL, a pedelistului Gabriel Silaghi, cel cu patinoarele”, a mai declarat George Severin.
Supoziţia senatorului Severin pare întemeiată, mai ales după ce, recent, un raport al Curţii de Conturi a evidenţiat că investiţiile în patinoare s-au făcut discreţionar, fără o fundamentare riguroasă, în timpul mandatului Sorinei Plăcintă la conducerea Ministerului Tineretului. Concluzia aparţine Curţii de Conturi care a analizat modul în care au fost cheltuiţi banii publici. Potrivit inspectorilor financiari, aproape un milion de euro s-au cheltuit pentru a se construi patinoare artificiale în şapte oraşe. Interesant este că şase dintre contracte au fost câştigate de firma MBS Grup, aparţinând pedelistului Gabriel Silaghi, colegul de partid al Sorinei Plăcintă. În condiţiile în care corupţia guvernanţilor pare a fi atins cote alarmante, senatorul câmpinean a avertizat asupra riscului ca şi alţi mari investitori străini să părăsească România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare