Știri

Şcoala Gimnazială „Ion Câmpineanu”: 151 de ani de existenţă şi primul simpozion despre învăţământul contemporan

Prin băncile Şcolii Gimnaziale „Ion Câmpineanu” au trecut multe generaţii. Amintiri, răsplată, emoţii, performanţe sunt adunate în cei 151 de ani de la înfiinţare. La început s-a numit Şcoala de băieţi nr. 1, iar din 1998 poartă numele de „Ion Câmpineanu”. La ceas aniversar, mai exact luni, 24 noiembrie, şcoala a îmbrăcat straie de sărbătoare. 
Elevi, cadre didactice şi reprezentanţi ai administraţiei locale au fost martorii evenimentului. Cei 151 de ani au fost celebraţi prin dezvelirea bustului lui Ion Câmpineanu, primul guvernator al Băncii Naţionale a României, în perioada 1880-1882, ministru de Justiţie, Finanţe şi Externe, dar şi primar al Bucureştiului. „Impresionat de personalitatea lui in Câmpineanu am realizat acest bust pentru a rămâne în conştiinţa urmaşilor” – a mărturisit strălucitul sculptor al lucrării ce-i poartă semnătura, Gabriel Sitaru.  
Momentul dedicat cinstirii memoriei marelui om politic şi de cultură a fost onorat de către fosta profesoară de istorie Victoria Vâlcu, cea care a făcut demersurile pentru achiziţionarea acestei sculpturi. „În 2013 şcoala a împlinit 150 de ani. M-am gândit că este de datoria mea ca profesor de istorie, care a activat aici aproape 25 de ani, să scriu despre această instituţie de învăţământ. Din nefericire, am suferit o intervenţie chirurgicală şi nu am mai putut scrie. Atunci am redescoperit că pot face ceva prin achiziţionarea bustului lui Ion Câmpineanu, realizat de sculptorul Sitaru. Demersurile nu au fost uşoare şi timp de un an am implicat filiala Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, iar din punct de vedere material, iniţiativa a fost privată, a unor foşti elevi olimpici ai şcolii (Gina Croitoru, Cătălina Moisescu, Costin Ghinea, Tiberiu Bucur, Adriana Vâlcu Lisman, Bogdan Florin Vâlcu). În felul acesta, se poate spune că şcoala are într-adevăr un mentor de seamă, personalitatea care a marcat dezvoltarea naţiunii moderne române, a statului modern român. Consider că în felul acesta mi-am îndeplinit o datorie sufletească faţă de locul în care mi-am desfăşurat cea mai mare parte a activităţii profesionale. Urez şcolii La mulţi şi bogaţi ani în succese deosebite!” – a spus Victoria Vâlcu.
În paralel cu aniversarea a avut loc prima ediţie a simpozionului naţional „Interdisciplinaritate, transdisciplinaritate şi pluridisciplinaritate în învăţământul contemporan”, simpozion organizat de către Şcoala Gimnazială „Ion Câmpineanu” în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova, Casa Corpului Didactic Prahova, Alianţa Franceză Ploieşti şi Muzeul de Ştiinţe ale Naturii Prahova. „Au fost cadre didactice, peste 280, care au trimis materiale pentru acest simpozion. Este un simpozion naţional, la prima ediţie, pe care dorim să-l continuăm. O astfel de manifestare este destul de importantă pentru cadrele didactice care vor duce mai departe activităţile înaintaşilor. Elevii, în paralel cu simpozionul, au realizat şi acţiuni pe clase pe tema zilei, cât şi alte acţiuni care li s-au părut lor mai importante” – ne-a declarat directorul Şcolii Gimnaziale „Ion Câmpineanu”, Aura Văsii. 
Din program nu au lipsit momentele artistice. Dans modern, muzică, poezie, dar şi o suită de dansuri populare susţinută de Ansamblul Folcloric “Ciobănaşul” coordonat de doamna profesor Maria Câmpeanu.
Andreea Ştefan

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare