O parte din Şcoala de Poliţie a îmbrăcat, la începutul acestui an şcolar, “haine” noi. Noua înfăţişare nu se referă la îmbrăcarea de către elevi a unor uniforme noi, ci la îmbrăcarea (cu ghilimelele de rigoare) în polistiren expandat a clădirilor în care se ţin cursurile. De fapt, numai pentru o parte din aceste clădiri au fost finalizate lucrările de modernizare, celelalte urmând a fi renovate în următoarele săptămâni. Toate lucrările se realizează cu bani de la Banca Mondială, printr-un program accesat de Şcoala de Poliţie, care a depus un proiect în acest sens cu mai mulţi ani în urmă. Modernizarea clădirilor sălilor de clasă nu înseamnă numai izolarea termică a pereţilor exteriori, ci şi renovări totale ale interioarelor acestor imobile (zugrăveli şi vopsiri ale sălilor propriu-zise şi ale holurilor, înlocuirea instalaţiilor sanitare, înnoirea totală a toaletelor şi a dotărilor acestora etc).
Şcoala de Poliţie din Câmpina este la început de an şcolar, dar şi de drum. Un drum la capătul căruia cea mai mare unitate de învăţământ mediu a Poliţiei Române s-ar putea să-şi schimbe substanţial structura activităţilor. Nimeni nu poate şti cu exactitate cum va arăta Şcoala peste câţiva ani, dar măsurile de reformare promovate, în ultimul an, de către MAI vor avea, cu siguranţă, repercusiuni şi asupra viitoarei înfăţişări a instituţiei câmpinene, pe care a absolvit-o marea majoritate a actualilor agenţi de poliţie aflaţi în exerciţiul funcţiei. Primele semne ale schimbării au apărut încă din această vară, la sesiunea de admitere 2011, în cadrul căreia, faţă de anii precedenţi, numărul de candidaţi a fost mult mai mic. Dacă anul trecut au fost peste 6800 de candidaţi, anul acesta nu au dorit să “bată” la porţile instituţiei decât 1586. Scăderea este mai mult decât semnificativă, iar cauzele ei sunt multiple. Diminuarea numericului de personal al Inspectoratului General al Poliţiei Române, disponibilizările masive anunţate şi operate în rândurile poliţiştilor din întreaga ţară, amânarea, acum doi ani, a examenului de absolvire a Şcolii din lipsa unei finanţări corespunzătoare, dar şi nepromovarea bacalaureatului de către mulţi dintre cei care şi-au exprimat, la începutul anului, intenţia de a participa la examenul de admitere în Şcoala de Poliţie “Vasile Lascăr”. Toate acestea nu au făcut decât să scadă interesul celor care şi-ar fi dorit să îmbrăţişeze meseria de poliţist. Până la urmă s-a reuşit completarea numărul de locuri aprobat de guvern. “Actualmente, avem 648 de locuri pentru anul I, toate ocupate; 107 fete şi restul, băieţi. Desigur, scăderea numărului de locuri, comparativ cu anii trecuţi, este cauzată de dinamica de personal urmărită de conducerea IGPR. Anul trecut, am avut 1400 de locuri, iar în 2009, ministerul a alocat 1500 de locuri pentru şcoala noastră. Chiar dacă, anul acesta, avem mult mai puţini elevi în primul an, noi nu privim acest lucru cu îngrijorare. Scăderea numericului va însemna negreşit o creştere a gradului de instruire a viitorilor poliţişti, în sensul în care credem că au intrat cei care şi-au dorit foarte mult să îmbrăţişeze meseria de poliţist. Fiind foarte motivaţi, aceştia vor munci mai mult pentru a învăţa toate tainele acestei meserii şi pentru a se perfecţiona continuu. Nemaivorbind de faptul că, lucrând cu grupe mai mici de elevi, şi eficienţa procesului de învăţământ este sporită”, ne-a declarat comisarul-şef Valeriu Simon, purtător de cuvânt al Şcolii de Poliţie. Acesta ne-a mai precizat că “există, în prezent, o situaţie identică celei din 2009, cauzată de criza economică şi financiară prin care trece toată societatea românească, dar care se va rezolva până la sfârşitul anului în curs. Căci până pe 30 decembrie 2011, ultima promoţie a şcolii noastre va da examenul de absolvire, iar începând cu 1 ianuarie 2012, toţi absolvenţii vor fi încadraţi pe posturi.”
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!