Luni, 2 iulie, începând cu ora 11.00, Castelul „Julia Hasdeu” a fost gazdă primitoare pentru cea de-a 28-a ediţie a Sărbătorii celor două Iulii, organizată de Muzeul Memorial „B.P. Hasdeu” în colaborare cu Consiliul Local şi Primăria Câmpina, Ansamblul „Musica Viva”, Societatea Scriitorilor Prahoveni şi Asociaţia Culturală „Julia Hasdeu”.
Într-o atmosferă încărcată de emoţie, povestea Hasdeilor a continuat şi anul acesta, sub semnul misticului ce capătă noi înţelesuri odată cu fiecare prelegere a cercetărilor hasdeologi prof. dr. I. Oprişan, prof. dr. Crina Bocşan, dr. Jenica Tabacu.
Cuvântul de deschidere i-a aparţinut d-nei Jenica Tabacu, muzeograful şef al Muzeului „B. P. Hasdeu”, care a făcut un scurt istoric al manifestării, a mulţumit publicului prezent în număr mare şi autorităţilor locale pentru sprijinul acordat instituţiei pe care o conduce, în general, dar mai ales pentru sprijinul în ceea ce priveşte organizarea anuală a Sărbătorii celor două Iulii. D-na Tabacu a ţinut şi un scurt discurs de întâmpinare a reprezentanţilor administraţiei publice din Cahul – oraş din Republica Moldova ce se află pe cale de înfrăţire cu Câmpina, în care a trăit şi a muncit savantul B.P. Hasdeu – sosiţi în vizită la Câmpina special cu această ocazie.
De la eveniment nu au lipsit lansările de carte, printre care „O corespondenţă pentru eternitate”, ediţia a doua (prefaţă, traducere de Jenica Tabacu), „B.P. Hasdeu – modelator al sufletului românesc” (Ion Oprişan), „File frânte din viaţa Iuliei Hasdeu” (Crina Decusară – Bocşan), „Câmpina de-a lungul istoriei. Contribuţii monografice” (Gheorghe Modoianu, Marius Zaharia, Cerasela Marin).
Manifestarea a continuat cu un spectacol inedit de text şi muzică dedicat familiei Hasdeu, „Sursum. Dialogul spiritelor din viaţa fără de moarte”, o concepţie a ansamblului „Musica Viva”, într-un spectacol susţinut de actorii Ioana Calotă, Alexandru Philippide, pianista Andreea Butnaru şi violoncelistul Florin Mitrea.
În final, toţi cei prezenţi au avut plăcerea să admire o expoziţie de artă plastică „Julia Hasdeu şi poezia picturii”, expusă de artiştii plastici Mihaela Laura Boeru, May Oana Isar, Constantin Grigoruţă, Cornelia Conor, Ion Ladea.