Știri

Sărbătoarea celor două Iulii, la cea de-a 28-a ediţie

Luni, 2 iulie, începând cu ora 11.00, Castelul „Julia Hasdeu” a fost gazdă primitoare pentru cea de-a 28-a ediţie a Sărbătorii celor două Iulii, organizată de Muzeul Memorial „B.P. Hasdeu” în colaborare cu Consiliul Local şi Primăria Câmpina, Ansamblul „Musica Viva”, Societatea Scriitorilor Prahoveni şi Asociaţia Culturală „Julia Hasdeu”.
Într-o atmosferă încărcată de emoţie, povestea Hasdeilor a continuat şi anul acesta, sub semnul misticului ce capătă noi înţelesuri odată cu fiecare prelegere a cercetărilor hasdeologi prof. dr. I. Oprişan, prof. dr. Crina Bocşan, dr. Jenica Tabacu. 
Cuvântul de deschidere i-a aparţinut d-nei Jenica Tabacu, muzeograful şef al Muzeului „B. P. Hasdeu”, care a făcut un scurt istoric al manifestării, a mulţumit publicului prezent în număr mare şi autorităţilor locale pentru sprijinul acordat instituţiei pe care o conduce, în general, dar mai ales pentru sprijinul în ceea ce priveşte organizarea anuală a Sărbătorii celor două Iulii. D-na Tabacu a ţinut şi un scurt discurs de întâmpinare a reprezentanţilor administraţiei publice din Cahul – oraş din Republica Moldova ce se află pe cale de înfrăţire cu Câmpina, în care a trăit şi a muncit savantul B.P. Hasdeu – sosiţi în vizită la Câmpina special cu această ocazie. 
De la eveniment nu au lipsit lansările de carte, printre care „O corespondenţă pentru eternitate”, ediţia a doua (prefaţă, traducere de Jenica Tabacu), „B.P. Hasdeu – modelator al sufletului românesc” (Ion Oprişan), „File frânte din viaţa Iuliei Hasdeu” (Crina Decusară – Bocşan), „Câmpina de-a lungul istoriei. Contribuţii monografice” (Gheorghe Modoianu, Marius Zaharia, Cerasela Marin).
Manifestarea a continuat cu un spectacol inedit de text şi muzică dedicat familiei Hasdeu, „Sursum. Dialogul spiritelor din viaţa fără de moarte”, o concepţie a ansamblului „Musica Viva”, într-un spectacol susţinut de actorii Ioana Calotă, Alexandru Philippide, pianista Andreea Butnaru şi violoncelistul Florin Mitrea. 
În final, toţi cei prezenţi au avut plăcerea să admire o expoziţie de artă plastică „Julia Hasdeu şi poezia picturii”, expusă de artiştii plastici Mihaela Laura Boeru, May Oana Isar, Constantin Grigoruţă, Cornelia Conor, Ion Ladea. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare