Știri

S-au acordat premiile de 1,5 miliarde lei vechi pentru concursul de arhitectură

Percepută la început ca o idee cam excentrică şi destul de scumpă, organizarea unui concurs de arhitectură pentru găsirea unei soluţii privind modernizarea centrului municipiului Câmpina şi-a desfăşurat deja o etapă importantă. Este vorba despre jurizarea de specialitate, de către un juriu de arhitecţi şi specialişti de înaltă clasă, conduşi de arh. Călin Hoinărescu. Aceştia au avut rolul de a realiza o primă selecţie a celor aproximativ 50 de lucrări prezentate, dar şi de a hotărî destinaţia premiilor de 1,5 miliarde lei vechi.
După cum v-am anunţat în ediţia trecută, nu a existat un câştigător propriu-zis, acordându-se două premii II, un premiu III şi trei menţiuni. Săptămâna trecută a avut loc festivitatea de premiere, la care au participat atât primarul Horia Tiseanu şi viceprimarul Ion Dragomir, cât şi preşedintele juriului, arh. Călin Hoinărescu, acesta din urmă explicând de ce nu s-a acordat premiul I: „Din păcate, doar câteva proiecte au ţinut cont de întregul ansamblu arhitectural actual al centrului Câmpinei, dar şi de istoricul şi caracteristicile zonei. Comisia de jurizare a stabilit excluderea din start a lucrărilor exhibiţioniste, gen Disneyland, care presupuneau construcţia unor clădiri noi, dar şi a celor care transformau centrul municipiului într-o grădină.
Am preferat soluţiile cele mai realiste, cele mai practice, care să se angreneze în arhitectura şi istoria locului. Cele şase lucrări câştigătoare s-au detaşat clar, iar cele de pe locul al doilea au fost unanim apreciate de membrii juriului. Oricum, eu m-am bucurat că am avut un număr mare de lucrări, aşa cum m-am bucurat şi de iniţiativa autorităţilor locale de a organiza un astfel de concurs, o iniţiativă tot mai rară în ultima vreme”.
De acum, esenţial devine votul popular, acolo unde toate cele şase lucrări pornesc cu prima şansă. Va fi foarte interesant câţi câmpineni vor veni să voteze cea mai bună soluţie pentru viitorul centru al localităţii, atâta vreme cât ultima experienţă de acest gen a fost una neplăcută. Se întâmpla acum câţiva ani, când poporul câmpinean era chemat să se exprime asupra monumentului din Centrul Civic. Dar lucrarea aleasă de majoritatea celor care şi-au exprimat votul nu avea să fie cea câştigătoare – celebrul „Ou primordial” – care, ulterior, avea să nu se mai realizeze nici el. Poate de această dată va fi altfel, câmpinenii având ocazia să-şi exprime votul în perioada 15 decembrie 2010 – 31 ianuarie 2011. Apoi, până pe 10 februarie anul viitor va fi anunţat rezultatul final.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare