Știri

Regele Mihai a avut un profesor câmpinean

Carol al II-lea a fost preocupat să-şi educe fiul pentru a deveni un bun conducător de ţară. Sfătuindu-se cu Nicolae Iorga (ale cărui cursuri de la Văleni de Munte le urmase în tinereţe), a optat, aşa cum spunea marele profesor, „pentru o nouă şi folositoare idee pedagogică, o şcoală însufleţită asupra realităţilor, având un nobil şi înalt ideal: creşterea unui viitor Domn”. Pentru asta, au fost aleşi 12 elevi, cei mai buni la învăţătură, care să reprezinte toate straturile societăţii şi toate ţinuturile ţării. Colegii Regelui Mihai au fost: Cernovodeanu Dan (bucureştean), Chiaburu Rodion (bucureştean), Dinulesu Ion (bucureştean), Duşa Gheorghe (ardelean), Grămadă Gheorghe (bucovinean), Heltman Walter (sas), Ioaniţiu Mircea (bucureştean), Jurchescu Ion (bănăţean), Kovacs Ivan Pal (maghiar), Mavrus Dan (bucureştean), Popescu Ştefan (bucureştean). Premiantul clasei a fost în fiecare an Dan Cernovodeanu, viitor istoricic si heraldist valoros, care a facut 17 ani de închisoare ca deţinut politic în timpul regimului comunist. 
Această clasă de 12 elevi şi-a început cursurile liceale în septembrie 1932, dând bacalaureatul în iunie 1940 la Liceul Sf. Sava. Şcoala Palatină, care a durat opt ani, era găzduită în primul trimestru în Palatul Regal din Bucureşti, în cel de-al doilea în Palatul Peleş de la Sinaia, iar în al treilea trimestru făceau vizite prin toată România, pentru a cunoaşte frumuseţile şi bogăţiile ţării. 
În cartea profesorului de geografie Ion Conea – „Cum învaţă a-şi cunoaşte ţara Măria Sa Mihai”, este cuprinsă şi lucrarea scrisă de viitorul rege la sfârşitul trimestrului, care poartă titlul „Ultima zi de şcoală în Ţara Haţegului” şi este datată „Costeşti, 21 iunie 1935”. Cităm: „Noi putem spune că acest judeţ al Hunedoarei este judeţul care a păstrat cele mai multe şi mai vechi urme despre viaţa strămoşilor noştri. Pe mine m-au impresionat în primul rând bisericile: Dânsuş, Sf. Maria Orlea şi Prislop, pe urmă cetăţile vechi şi anume Ulipa Traiana Sarmizegetusa. Apoi am văzut castelul de la Hunedoara şi ruinele cetăţii de la Deva (…). Toate acestea mi-au plăcut mie aşa de mult, încât aş fi bucuros s-o iau de la început”.
Clasa viitorului regel Mihai a fost încadrată, la dorinţa regelui Carol al II-lea, şi în structura Liceului Militar de la Mănăstirea Dealu. În scrisoarea adresată ministrului armatei, publicată în Monitorul Oficial nr. 238 din 10.10.1930, Regele Carol spunea: „Scumpul nostru ministru al armatei, tradiţia creată de regele Carol I ca principii României, în decursul anilor lor şcolari, să fie înscrişi în controalele unui liceu militar, doresc să o urmez şi eu. În consecinţă, veţi însuma domnule ministru, pe iubitul Meu fiu, Măria sa Mihaiu, Mare Voievod de Alba Iulia, în controalele Liceului Militar «N. Filipescu» de la Mănăstirea Dealu, pe ziua de 25 octombrie, când împlineşte 9 ani. Prin aceasta, doresc ca legătura ce există între Dinastie şi Oştire să fie întărită încă mai mult şi că el chiar din copilărie să simtă mândria de a purta haina ostaşilor graţie credinţei căreia marii Mei înaintaşi au putut înfăptui independenţa şi unirea tuturor Românilor sub o singură coroană. Iubite Domnule Ministru, să credeţi în sentimentele mele de dragoste. Carol, Sinaia, 5 octombrie 1930”.
Regele Mihai a devenit elev onorific al liceului militar, precum mai târziu elev la Şcoala de Ofiţeri Mecanici de Aviaţie de la Mediaş. La Liceul Militar l-a avut instructor pe câmpineanul Constantin Marinescu, căzut mai târziu la datorie pe frontul de răsărit, în bătălia pentru Odessa. Fotografia pusă nouă la dispoziţie de fiica căpitanului, d-na Rodica Cornea, îl înfăţişează pe Marele Voievod de Alba Iulia şi pe căpitanul Marinescu sădind câţiva brazi cu ocazia vizitei regale la Liceul Militar. A urmat apoi vizitarea bisericii lui Radu cel Mare (necropolă domnească) şi inaugurarea noului stadion. Demonstraţia sportivă de aici a fost continuată cu un frumos program artistic, la care s-a remarcat atunci fiica de 13 ani profesorului de muzică Aurel Bobescu, ce a entuziasmat publicul cântând la vioară. Elevă a Academiei de Muzică din Viena de la vârsta de 7 ani şi apoi a Conservatorului din Paris, mica Ana Maria Lola Bobescu a fost călduros felicitată de rege. Lola Bobescu a devenit o virtuoasă violonistă de renume mondial, la 18 ani câştigând concursul de vioară din Bruxelles împreună cu David Oistrah.
La aniversarea celor 94 de ani, împliniţi în 25 octombrie curent, urăm Majesăţii Sale Regelui Mihai împlinirea tuturor idealurilor sale de propăşire a României, ţară pe care a iubit-o atât de mult şi pentru care el şi familia sa au făcut atâtea sacrificii.
Alin CIUPALĂ 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare