Războiul dus de liderul filialei PNL Prahova, deputatul Mircea Roşca (susţinător necondiţionat al lui Crin Antonescu şi al fuziunii PNL cu PDL), împotriva parlamentarilor şi liderilor liberali de la Ploieşti şi Câmpina (care se opun acestei fuziuni şi aderării partidului la Partidul Popular European), a atins un punct culminant peste care cu greu se mai poate trece, în opinia noastră, mai ales că nici «frondiştilor» nu le convine să piardă susţinerea partidului. Ne e greu să credem că va exista o escaladare a tensiunilor dintre deputatul Mircea Roşca, pe de o parte, şi deputaţii Nicolae Alexandri şi Virgil Guran, de cealaltă parte, ultimii doi fiind preşedinţii demişi săptămâna trecută din fruntea organizaţiilor liberale din Ploieşti şi Câmpina.
Pentru rezulatate slabe în alegeri, luni 16 iunie, Delegaţia Permanentă a PNL Prahova (Biroul Judeţean, preşedinţii de organizaţii, consilierii municipali şi judeţeni, primarii şi viceprimarii), au decis decapitarea conducerii PNL Ploieşti în frunte cu liderul ei, Nae Alexandri, precum şi fuziunea cu PDL şi aderarea la PPE, cel mai mare partid european, un amalgam de partide de centru, de centru-dreapta şi de dreapta, printre care se numără şi partidele conservatoare ale Europei (Partidul Conservator din Marea Britanie, de exemplu). De ce ar fi PSD-ul de azi (şi aliatul de ieri al liberalilor), un duşman mai periculos decât PDL-ul de ieri (şi aliatul de azi al liberalilor)? La această întrebare hamletiană numai Crin Antonescu şi apropiaţii săi ar putea să răspundă. Pe de altă parte, nu ar fi rău să avem un partid puternic pe partea dreaptă a eşichierului politic românesc, care să constituie o reală contrapondere la PSD, singurul mare partid al stângii, astfel încât să avem şi noi un sistem politic cu două mari partide (ca la americani, englezi etc), variantă în care se presupune că vor înceta guvernările de coaliţie generatoare de instabilităţi politice cauzate de exacerbarea orgoliilor politicienilor noştri de tot păcatul. La trei zile după demiterea lui Nae Alexandri, a urmat decapitarea liderului PNL Câmpina, Virgil Guran, şi a celor din conducerea acestei organizaţii, care a făcut o figură deloc plăcută la alegerile europarlamentare din mai, ocupând locul IV, după independentul Mircea Diaconu şi la mare distanţă de organizaţiile PSD şi PDL.
Virgil Guran e consolat
Conflictul din PNL Prahova credem că şi-a atins apogeul şi pentru că deputatul Virgil Guran nu ni se mai pare chiar atât de înverşunat împotriva lui Mircea Roşca. Cum vă spuneam, joi, 19 iunie, Delegaţia Permanentă a PNL Prahova a decis dizolvarea Biroului Permanent Local al PNL Câmpina, demiterea preşedintelui Virgil Guran şi numirea consilierului local Dragomir Enache ca preşedinte interimar până la viitoarele alegeri pentru şefia organizaţiei liberale municipale, care se vor organiza, cel mai probabil, anul viitor. Virgil Guran susține că demiterea sa din fruntea PNL Câmpina nu este legală, așa că “voi contesta prin toate căile posibile această decizie abuzivă hotărâtă de Mircea Roşca, deoarece ea a venit deja în momentul în care majoritatea membrilor BPL de la Câmpina îşi depuseseră demisiile în semn de protest faţă de modul dictatorial de a conduce al lui Mircea Roşca. În consecinţă, nu mai aveau cum să dizolve organizaţia. Eu le-am comunicat decizia de la Campina, însă conducerea filialei nu a vrut să ţină cont de ea”.
L-am întrebat pe Virgil Guran dacă, în urma rezultatelor obţinute la europarlamentare, nu era normal să-şi dea demisia, dar acesta a negat cu hotărâre oportunitatea unei demisii personale, “întrucât am obţinut rezultate bune pe Colegiul Câmpina, pe care l-am coordonat, cu o medie peste cea naţională, iar în Câmpina fenomenul Mircea Diaconu s-a manifestat puternic, la fel ca în toate oraşele în care o bună parte din electori au pregătire şi studii superioare. Intelectualii câmpineni au votat în bună parte cu Diaconu, iar cu 6-7% din voturile acestor intelectuali de dreapta, PNL Câmpina ar fi obţinut un rezultat bun. Nu mă voi înscrie în asociaţia lui Tăriceanu şi nu cred că voi mai candida la viitoarele alegeri interne din PNL Câmpina, deşi nu-i exclusă total această variantă. Nu mă afectează demiterea mea, pentru că este cea mai mică funcţie politică pe care o deţin, iar plecarea mea din fruntea organizaţiei îmi va da prilejul să-mi desfăşor mai bine activitatea de parlamentar şi să lupt mai bine pentru apărarea intereselor electoratului din Colegiul 2 Câmpina. S-a încercat demiterea mea, luni, dar nu s-a reuşit, iar joi a fost demis Biroul PNL Câmpina, pentru că era singura modalitate în care Mircea Roşca putea scăpa de un om incomod, care are curajul să spună ce nu e bine în ţara asta. Nu ştiu cum va fi fuziunea cu PDL, probabil aceasta se va face cum va fi mai interesant pentru liderii naţionali ai PNL şi PDL. Nu ştiu dacă este mai bine să trecem la PPE. Cred că este bine acolo unde se reuşeşte revigorarea economiei, pentru că numai o economie sănătoasă poate consolida democraţia şi statul de drept.”
Preşedintele interimar, consilierul municipal Dragomir Enache, a mai condus PNL Câmpina în perioada 2002 – 2008, fiind înlocuit chiar de Virgil Guran. Ironia sorţii face ca rocada la conducerea organizaţiei liberalilor câmpineni să se întâmple acum în sens invers. (A.N.)
“PNL Câmpina şi-a pierdut oamenii cu personalitate”
– afirmă Mircea Roşca, preşedintele PNL Prahova
– De ce aţi desfiinţat organizaţiile PNL din Ploieşti şi din Câmpina?
– Pentru rezultatele foarte slabe, în contrast total cu rezultatele judeţului Prahova, unde, în afară de cele două organizaţii, PNL a obţinut 24%. În cele două, obţinând mult sub media pe ţară, adica 9-10%. Cu toate astea, PNL Prahova a atins locul 14 din cele 48 de filiale, obţinând 17%. Dacă cei din Ploieşti şi Câmpina ar fi muncit la fel ca cei din judeţ, procentul pe tot judeţul s-ar fi încadrat în primele trei pe ţară. PNL şi-a propus să fie unul dintre cele mai importate partide din judeţul nostru şi nu cred că putem continua cu organizaţii care au obţinut 9-10%, cu lideri care nu consideră deloc o dramă rezultatul lor. Eu vreau lângă mine oameni care gândesc pozitiv şi care luptă cu toate puterile pentru valorile partidului nostru.
– Cum comentaţi afirmaţiile deputatului Virgil Guran, potrivit cărora aveţi un stil dictatorial şi l-aţi demis pentru că vă este frică de el?
– Aceste afirmaţii nu pot decât să-mi provoace râsul. E ca şi cum preşedintelui Americii, Obama, i-ar fi frică că îi iau eu locul. Stil dictatorial – nici pe departe. Am luat o măsură corectă faţă de colegii noştri din judeţ, care au muncit, şi faţă de perspectiva pe care trebuie să o aibă partidul nostru. Atunci când Delegaţia Permanentă, formată din primari, viceprimari, consilieri locali, preşedinţi de organizaţii, dă un vot covârşitor (140 la 16) nu pot să interpretez decât ca un semnal puternic de schimbare. PNL are nevoie de oameni hotărâţi, credibili, iar dl. Guran cred că a pierdut acest examen de mult. El nu mai are credibilitate în faţa colegilor şi a electoratului din Câmpina.
Organizaţia din municipiul Câmpina şi-a pierdut oamenii cu personalitate. Organizaţia PNL Câmpina avea oameni valoroşi, cu un nivel ridicat de educaţie şi cultură, întreprinzători, oameni cu iniţiativă, iar noi trebuie să facem tot posibilul să îi aducem înapoi. Intr-un context de construcţie sunt sigur că vor veni şi alţi oameni de valoare în partidul nostru. Virgil Guran este dator faţă de colegii liberali şi faţă de electoratul din Câmpina, care i-a oferit un vot de încredere când a candidat pentru Parlamentul României şi cred că trebuie să găsească rapid o soluţie pentru a se revanşa faţă de oameni. Când obţii numai 900 de voturi, în contextul în care vorbeşti despre principii şi valori liberale, în mod normal trebuie să-ţi dai demisia de onoare. Din păcate, nu a făcut-o.
Legat de relaţia mea cu dl. Guran – îl respect şi îl voi susţine în continuare în tot ceea ce va întreprinde. Cert este că la câteva examene a luat nota 4, asta pentru că se pricepe mult mai bine la alte lucruri decât la cele ce ţin de relaţia interumană, de responsabilitatea pe care trebuie să o ai faţă de electoratul care te-a susţinut. Sunt sigur că vom găsi alte soluţii pentru ca dl. Guran să se exprime la adevărata sa valoare.
– Fuziunea cu PDL şi aderarea la PPE nu afectează identitatea liberală a partidului?
– Nu afectează cu nimic identitatea liberală a partidului. Această teorie este susţinută de PSD şi fac apel la cititorii dvs. ca atunci când vor auzi vorbindu-se de pierderea identităţii partidului, să fie convinşi că acei oameni sunt pesedisti sau liberali mascaţi. ALDE este singura familie politică europeană care ne-a primit in interiorul ei in anii 90, de aceea la acel moment PNL a decis să facă parte din această familie. Dar trebuie să ştiţi că ALDE are o doctrină de centru-stânga, în timp ce PPE are o doctrină de centru-dreapta. Prin aderarea PNL-ului la PPE se intăreşte segmentul doctrinar al partidului. PSD-ul este ingrijorat din cauza faptului că, prin aderarea noastră la PPE, oferim garanţia că alegerile prezidenţiale vor fi o reuşită, intrucât suntem sustinuţi de persoane serioase, care vor lupta pentru români şi pentru România. Aderarea la PPE este o negociere reuşită pe care liberalii vizionari ai partidului şi-o doreau de prin 2003. Atunci, Traian Băsescu, a furat startul şi a fugit din Internaţionala Socialistă in PPE, de atunci beneficiind de o susţinere puternică, care din păcate, nu a fost mereu in interesul românilor. Noi pregătim acum un proiect serios: unificarea dreptei, iar familia popularilor europeni, cea care va conduce Europa in perioada următoare, va fi un sprijin in tot ce vom intreprinde: un nou preşedinte de dreapta. In incheiere aş vrea să vă spun ca intermediarii tăricenişti, stângişti nu vor reuşi să rupă nimic din PNL. Singuri vor rămâne in opoziţie, incepând cu ianuarie 2015. PNL işi va păstra atât identitatea cât şi doctrina, dar mai ales numele. Suntem aici şi aşteptam oameni de valoare care să ni se alăture. Vă spun că nu vor mai exista înfrânări!
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!