Cu măștile pe față și cu buchete de flori în mână, elevi mai mici și mai mari au pășit astăzi pe holurile școlii, cu emoții, pentru prima oară după o pauză de șase luni.
Dintre cele 647 de unități didactice (inclusiv cele private și școlile postliceale) din Prahova, 16 vor începe anul școlar în scenariul 3 „roșu“ (VEZI Anexa 3 – Scenariul 3)
- Câmpina se află în scenariu verde (0.75 rata de incidență a îmbolnăvirilor la 1.000 de locuitori), conform datelor I.N.S.P. din 7.09.2020.
Școlile din Câmpina și-au redeschis porțile pentru elevi, după ce au fost închise pe 11 martie pentru a se limita răspândirea noului coronavirus. De la mic la mare, cu toții purtau conștiincioși măști pe față, însă elevilor li se citeau emoțiile în ochi. Mulți dintre ei abia așteptau să revină la școală, să se reunească cu profesorii și colegii lor, chiar dacă după o lungă revedere nu se pot îmbrățișa și sunt nevoiți să respecte niște reguli clare: păstrează distanța, se dezinfectează pe mâini, merg pe anumite trasee. Forfota și aglomerația din fața instituțiilor de învățământ a existat la fel ca și în anii trecuți, însă prima zi de școală nu a fost deloc una obișnuită.
„Această primă zi a fost altfel decât ce am știut eu ca elev, ca profesor și ca director. Nu a existat o festivitate de deschidere propriu-zisă, ci am făcut o mică ceremonie mai aparte pentru clasele de început: pregătitoare, a V-a și a IX-a. Sunt copii care au pășit poate pentru prima dată în școala noastră și am vrut să facem ceva special. Așa că pentru ei, pentru fiecare colectiv în parte, am scos scaune în curtea școlii pe care le-am amenajat la distanță. S-a strigat catalogul, s-au putut cunoaște oarecum, iar apoi au mers în clase, conduși de profesori pe trasee stabilite“, a declarat, pentru ziarul Oglinda, prof. Roxana Stan, directorul Colegiului Național Nicolae Grigorescu.
Pentru a se evita aglomerările de persoane, Colegiul a hotărât ca elevii să vină la școală după un anumit orar, fiecare clasă la ore diferite și folosind alte intrări. Părinții nu au avut acces în curtea școlii, ci au stat în fața porților. Cu ei se vor organiza ședințe online, pe Zoom sau pe alte platforme stabilite de comun acord cu profesorii.
La intrarea în curte, elevii au fost preluați de profesori sau diriginți, pentru a se asigura că se respectă normele impuse în pandemie.
Noi reguli la școală în pandemie:
• Accesul părinților este interzis în incinta școlilor, în afara cazurilor excepționale,unde este necesară aprobarea conducerii unității de învățământ;
• Purtarea măștii este obligatorie, atât de către elevi, cât și de către profesori, pe tot parcursul orelor, inclusiv în recreații;
• Ședințele cu părinții se vor organiza online;
• Triajul zilnic se efectuează de către părinte, acasă, prin măsurarea temperaturii copilului și observarea stării de sănătate, acesta luând hotărârea dacă îl trimite sau nu la școală;
• Durata orelor s-a redus, la 40 sau 45 de minute, cu pauze decalate de 10-15 minute, plus cea de 5 minute în care elevii stau în clase, iar profesorii schimbă clasa.
• Școlile au amenajat săli de izolare pentru elevi pentru situații care impun acest lucru.
Întrucât Colegiul Național Nicolae Grigorescu dispune de efective generoase, s-a luat decizia ca elevii claselor să fie împărțiți în grupe care studiază alternativ. Unitatea de învățământ, asemeni altora din oraș, funcționează în scenariul galben: clasele pregătitoare și cei din învățământul primar vor veni permanent la școală, însă se va lucra în două ture: o grupă va veni dimineața, de la 8.00 la 10.00 și alta de la 11.00 la 13.00, cu o pauză de o oră între ele pentru dezinfecție. Ceilalți elevi, din clasele V-XII, vor învăța în sistem hibrid: jumătate la școală, jumătate online, de acasă, alternativ.
De asemenea, la începutul lunii octombrie se vor monta separatoare pentru bănci, astfel încât elevii din ani terminali, din clasele a VIII-a și a XII-a, să poată veni permanent la școală, aceștia având de susținut examenele la sfârșit de an școlar. Bugetul pentru montarea separatoarelor va fi obținut în urma unei rectificări, astfel încât să se asigure necesarul fiecărei unități de învățământ, ne-a mai spus doamna Stan.
Ritualul primei zi de școală, lăsat deoparte
Deși poate nu urmăresc buletinele de știri, copiii au simțit și ei că ne confruntăm cu o situație cu totul neobișnuită, generată de pandemia de coronavirus. „Elevii au fost destul de preocupați de cum se vor desfășura orele, mai ales cele online. Au pus tot felul de întrebări, chiar și cei mai mici dintre ei, din clasele pregătitoare. Ce fac ei dacă rămân fără curent? Dacă li se strică laptopul sau telefonul? Dacă rămân fără Internet? Și tot așa…“, ne-a declarat prof. Roxana Stan.
De altfel, nimic nu mai este cum era. Nici măcar prima zi de școală, la care nu ne gândeam vreodată că se va modifica atât de radical. „În prima zi ne adunam, din nou, la școală, cu toții: copii, părinți, profesori, autorități, foști profesori și absolvenți, studenți. Era o plăcere. Acum nu a mai fost permis accesul părinților în curtea școlii, nu am mai avut oaspeți, invitați, nici profesorii nu au fost toți prezenți: doar diriginți“, a spus, scurt pe doi, directorul CNNG.
Anul trecut, Colegiul a organizat o festivitate frumoasă și amplă, mai ales că instituția a marcat centenarul. Acum, în prima zi de școală la Colegiul Grigorescu a fost… liniște. „A fost o festivitate adaptată realității în care trăim, care s-a desfășurat după niște norme clare. Nu aș vrea să adaug o notă de tristețe, ci doar să subliniez că suntem, cu toții, oameni responsabili, care dorim să asigurăm securitatea elevilor, profesorilor, părinților și bunicilor“, a concluzionat prof. Roxana Stan, directorul Colegiului Național Nicolae Grigorescu.
Scenarii aprobate pentru unitățile din Câmpina:
1/Verde:
Liceul Tehnologic „Constantin Istrati“
Liceul Tehnologic Mecanic
Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza“
Școala Gimnazială nr. 3
Școala Gimnazială Sanatorială Voila
Grădinița cu program prelungit nr. 9
Grădinița cu program prelungit și program normal „Iulia Hasdeu“
Școala Gimnazială „Ion Câmpineanu“
2/Galben
Colegiul Tehnic Forestier
Școala Gimnazială Centrală
Școala Gimnazială „B.P. Hasdeu“
Grădinița cu program prelungit nr. 9
Școala Postliceală „Louis Pasteur“
Școala Postliceală Sanitară „Dr. Dinu“
Colegiul Național Nicolae Grigorescu
Liceul Tehnologic „Constantin Istrati“
Liceul Tehnologic Energetic
Scenariile sunt flexibile și vor fi revizuite ori de câte ori situația o impune, în funcție de datele primite de la Institutul Național de Sănătate Publică și Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.