Știri

Poiana Câmpina – o comună mică cu probleme mari

După o perioadă de letargie administrativă, ostentativ vizibilă, comuna Poiana Câmpina pare să prindă viaţă. Şi asta cu atât mai mult cu cât activităţile gospodăreşti la care ne referim se întâmplă într-o zi de sâmbătă. Chiar şi poienarii, între ei, sunt surprinşi de hărnicia care i-a lovit. Promotorii intenselor activităţi de curăţire a rigolelor şi a malului unui pârâu sunt autorităţile locale, reprezentate de primarul nou ales, Alin Moldoveanu, viceprimarul Sergiu Constanda şi o parte a consilierilor.

Au ieşit la curăţenie pe caniculă…
Astfel, sâmbăta trecută, a treia deja, din ultimele weekend-uri, poienarii au fost mobilizaţi să-şi cureţe şanţurile şi să-şi cosească buruienele din faţa casei. Pe lângă treburile gospodăreşti, până la urmă fireşti, administraţia comunei a reuşit să facă rost de un buldo-excavator şi o maşină de mare tonaj pentru a decolmata pârâul Tulburei. În acelaşi timp, au convins voluntari, chiar şi din Proviţa, care să taie cu motocoasele vegetaţia sălbatică de pe domeniul public, respectiv strada Proviţei.
Pe strada Răgman era forfotă mare, localnicii ieşind cu sape, greble, târnăcoape, coase pentru a-şi primeni spaţiul din faţa casei.
„Faţă de ce a fost, vreau să spun că este o schimbare totală! Când mergeam înainte la primărie, domnul primar de atunci nu ştia cum să fugă de noi. Dădeam un telefon, mi se spunea că e pe teren. Erau probleme cu iluminatul pe stradă, cu drumul, care vedeţi în ce hal este. Ba spunea că nu sunt bani, ba că nu are timp de vorbă, că să venim altădată. E, de actualul primar suntem foarte mulţumiţi. Ne ducem acolo, ni se prezintă, ne oferă loc, ne întreabă politicos ce problemă avem, ne ascultă. Aşa se procedează într-o ţară democratică! Ce facem noi acum pe stradă a fost făcut în fiecare an. Dar acum suntem mobilizaţi cu vorbă bună, cu zâmbetul pe buze. Nu ni se impune ceva ce ştim deja” – povesteşte încântată   Lucia Piciorea.
Mai sus cu câteva case îl găsim pe Costel Goran, care se plânge de faptul că pe vremea fostului primar Aurel Duţă, când era consilier, acesta nu-l lăsa să mobilizeze oamenii la treabă. „A zis că n-am voie să umblu să scot oamenii pe stradă, că-mi încalc atribuţiile, că numai dacă îmi dă el împuternicire am voie să fac treaba asta” – povesteşte bătrânul Goran, mândru acum, pentru că fiul său a devenit consilier şi poate să se implice în viaţa comunităţii.
Consilierul Ionuţ Goran spune şi el că „de 12 ani, la noi în comună nu s-a făcut nimic. Se aruncă gunoaie peste tot, e dezastru. De la venirea noului primar Alin Moldoveanu, a echipei dânsului şi cu ajutorul domnului vice Constanda, lucrurile stau altfel.  Domnul vice vine pe străzi. Înainte, noi nu ştiam, nu vedeam că există viceprimar în comună. Dânsul a mobilizat lumea pe stradă, să se facă curăţenie, aceste lucruri continuând şi pe alte zone. E doar începutul. Sâmbăta, duminica, o oră, două, ieşim, nu doar pe strada noastră, ci şi în comună.”
Până acum s-a reuşit cosirea buruienilor de pe marginea străzii Pietriş, inclusiv zona Bobolia. Pe parcursul demarării acestor activităţi, numărul voluntarilor a crescut. Dacă în primul weekend au fost doi, în următoarele sâmbete şi duminici, numărul a ajuns la 40 de persoane. Aceştia au adunat deşeuri menajere din zona Gării, centrul comunei, str. Uzinei, Măgurii, Pietriş şi Bobolia.
Încercând să discutăm cu cei doi reprezentanţi ai administraţiei locale pe tema acestei acţiuni de salubrizare a comunei, atât primarul Alin Moldoveanu, cât şi viceprimarul Sergiu Constanda, au refuzat politicos, motivând că au mult de muncă, dar că o vor face atunci când se vor concretiza mai multe lucruri, pentru a putea comenta.

…şi fără apă!
Într-adevăr, într-o zi de sâmbătă, Alin Moldoveanu şi Sergiu Constanda, pe lângă problemele de salubritate, se ocupau şi de problemele cu apa. După spusele lor, din cauza operatorului serviciului de alimentare cu apă şi canalizare SC JOVILA CONSTRUCT SRL, mai multe zone din comuna Poiana Câmpina nu beneficiază de apă potabilă şi menajeră, începând cu seara zilei de 19 iulie. Vineri, 20 iulie, în jurul orei 23.00, primarul Alin Moldoveanu trimitea administratorului acestei firme un fax prin care îl atenţiona ca „în regim de maximă urgenţă” să procedeze la remedierea situaţiei intervenite şi să asigure, conform prevederilor contractuale, continuitatea serviciilor de alimentare cu apă pe întreaga rază teritorial-administrativă a comunei şi să asigure un debit pentru nevoi gospodăreşti de 135 l/ om/ zi, atrăgând atenţia că va răspunde în faţa legii dacă nu se va conforma.

Carmen Negreu

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare