Un nou mandat de primar cu acelaşi vechi edil
Alegerile locale sunt, de două zile, istorie, dar ecourile acestei bătălii electorale duse, cu unele excepţii regretabile, în limitele jocului democratic încă nu s-au stins. USL a pierdut Primăria şi nu a obţinut nici majoritatea absolută în Consiliul Local, ceea ce înseamnă că putem trage concluzia finală: Horia Tiseanu şi partidul său au învins în aceste alegeri. Întrucât PDL are cu un consilier mai puţin decât USL, unii ar putea fi tentaţi să afirme că avem de-a face cu o victorie à la Pirrhus. Se ştie, din mitologia antică, de existenţa regelui Pirrhus din Epir, care, acum 2300 de ani, a câştigat două bătălii împotriva romanilor cu pierderi foarte mari, ceea ce l-a determinat să exclame celebra sa zicere pesimistă: “Încă o victorie ca asta şi suntem pierduţi”. Considerăm că PDL rămâne, totuşi, marele câştigător al acestor alegeri, întrucât, chiar dacă are şapte consilieri, iar USL, opt, partidul lui Tiseanu are mari şanse să se alieze cu PP-DD, care a obţinut patru mandate, realizând astfel o majoritate confortabilă în miniparlamentul Câmpinei, majoritate pe care edilul în funcţie al oraşului, reales pentru a treia oară, nici nu credem că nădăjduia să o mai realizeze.
Cu un electorat câmpinean nu foarte conservator, Horia Tiseanu a câştigat al treilea mandat consecutiv. Primarul în funcţie, care se află, de 16 ani în fruntea municipalităţii (în perioada 1996-2004, ca viceprimar), a repurtat o victorie categorică în faţa contracandidatului său, reprezentantul USL Câmpina, Virgil Guran (liderul liberal local).
Cu un electorat câmpinean nu foarte conservator, Horia Tiseanu a câştigat al treilea mandat consecutiv. Primarul în funcţie, care se află, de 16 ani în fruntea municipalităţii (în perioada 1996-2004, ca viceprimar), a repurtat o victorie categorică în faţa contracandidatului său, reprezentantul USL Câmpina, Virgil Guran (liderul liberal local).
Un procent oarecum previzibil a obţinut reprezentantul PP-DD, Adrian Piţigoi, pe care toate sondajele de opinie realizate la nivel local îl creditau cu şansa a treia.
Procesul numărării voturilor în multe dintre cele 23 de secţii de votare a fost foarte anevoios, de la două secţii, BEC Câmpina înregistrând ultimele procese-verbale pe la ora 9.00. În final, votul electoratului câmpinean a decis următoarele rezultate provizorii în confruntarea pentru câştigarea Primăriei Câmpina: 1. Horia Tiseanu (PDL) – 46,8%; 2. Virgil Guran (USL) – 36,2%; 3. Adrian Piţigoi (PP-DD) – 12%. Ceilalţi patru contracandidaţi au obţinut procente în valori subunitare, dintre aceştia cel mai votat fiind Elvis Arghir (PV) – 0,85%.
Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral al Circumscripţiei Electorale nr.2, până la ora 21.00, la închiderea urnelor, 19.583 de alegători câmpineni se prezentaseră la urne, dintr-un total de 33.350 de alegători cu drept de vot. Procentual vorbind, prezenţa la vot în Câmpina a fost de 58,76%, mult mai bună decât la alegerile locale precedente, dar puţin sub procentul prezenţei la vot înregistrat la nivelul întregului judeţ.
În Consiliul Local, îşi vor trimite reprezentanţi tot cele trei partide cu candidaţii de primar pe podium. USL a obţinut aproape 40% din totalul voturilor liber exprimate şi va avea, prin redistribuire, opt consilieri municipali. Tot prin redistribuire (cu circa 33 % de voturi), PDL are şapte aleşi în legislativul municipal, iar PP-DD (cu 17,5%), a obţinut patru mandate..
Majoritatea relativă a alegătorilor câmpineni l-au preferat pe Mircea Cosma în fruntea legislativului judeţean (oricum, procentul este sub media pe judeţ), ceea ce nu ne împiedică să considerăm municipiul nostru ca fiind, în continuare, un fief al pedeliştilor, aidoma perioadei 1996-2000. Oricum, performanţa lui Tiseanu, trei mandate consecutive de primar, precedate de alte două mandate consecutive de viceprimar, reprezintă un record greu de egalat în următoarele decenii care vor veni peste trăitorii acestui oraş. La sfârşitul acestui mandat, Tiseanu se va putea lăuda cu 20 de ani petrecuţi în fruntea Primăriei. 20 de ani, o viaţă de om aproape.
În zona Câmpina, USL a pierdut, neaşteptat, două comune importante, unde prima şansă o aveau candidaţii de primar social-democraţi: Poiana Câmpina (unde democrat-liberalul Alin Moldoveanu a câştigat primăria în dauna lui Aurel Duţă), şi Valea Doftanei (unde pedelistul Ion Manea l-a întrecut pe Lucian Costea). Cea mai mare surpriză o constituie pierderea Primăriei Poiana Câmpina de către Aurel Duţă, care a fost învins cu 105 voturi de Alin Moldoveanu, consilierul deputatului Florin Anghel, în condiţiile în care Moldoveanu şi-a făcut mutaţia în comună cu două luni în urmă. Apropiaţii lui Duţă îl acuză pe Alin Moldoveanu că ar fi dus o campanie electorală agresivă, chiar murdară pe alocuri, dar, până la urmă, nimeni nu a stat cu pistolul la tâmpla fiecărui votant al lui Alin Moldoveanu, în cabina de votare.
Înainte de închiderea ediţiei, Virgil Guran, candidatul USL la Primăria Câmpina, a ţinut să transmită, prin intermediul publicaţiei noastre, un mesaj către câmpinenii care i-au susţinut candidatura: “Le mulţumesc tuturor celor care au avut încredere în mine. Îi asigur că am făcut tot ce mi-a stat în putinţă pentru a schimba mentalităţile şi stilul de lucru din Primărie şi Consiliul Local. Am făcut tot ce am putut, dar acum trebuie să respectăm, conform legii electorale, decizia majorităţii votanţilor. O majoritate relativă, ce-i drept, care a decis că în Câmpina se trăieşte bine şi că totul trebuie să rămână cum a fost”.
Pacat, Campina chiar putea deveni un oras in care liberalii sa triumfe…Din pacate, alegerea de a se alia cu pcr (aaa, pardon, psd) si cu partiduletul jenant al lui felix, a indepartat de PNL foarte multi simpatizanti (printre care si subsemnatul).