Știri

Pe 5 octombrie a fost sărbătorită Ziua Şcolii Centrale

Şcoala Centrală din Câmpina (fosta Generală nr. 2), îşi merită numele nu atât prin localizarea sa în centrul municipiului, cât prin rezultatele de excepţie obţinute de elevii săi, de-a lungul anilor. Pentru o simplă exemplificare, am aminti aici cele mai recente rezultate: cele obţinute în anul şcolar 2012 – 2013 la examenul de Evaluare Naţională, precum şi mediile la ultima sesiune de admitere în licee. 
La nivelul judeţului Prahova, au fost obţinute 11 medii de 10, de admitere la liceu, iar dintre acestea, trei medii au fost obţinute de elevii Şcolii Centrale, singura şcoală din Prahova cu o asemenea performanţă. Vineri, 4 octombrie, la Casa Tineretului, “centraliştii” au sărbătorit, în avans cu o zi (decalaj temporal lesne de înţeles), ziua şcolii lor printr-un spectacol muzical-artistic care a lăsat o bună impresie spectatorilor. Ziua de 5 octombrie are o dublă semnificaţie pentru cea mai titrată şcoală câmpineană. 
Pe 5 octombrie 1914, printr-un ordin al Ministerului Instrucţiunii Publice, se năştea această unitate care a funcţionat iniţial, pentru o bună bucată de vreme, ca şcoală de fete, după rigorile şi cutumele acelor timpuri. Un secol mai târziu, pe 5 octombrie 2007, după terminarea construcţiei noului sediu al unităţii care face ca această şcoală să fie una dintre cele mai moderne din ţară, fosta Şcoală generală nr. 2 avea să primească titulatura “Şcoala Centrală”. Spectacolul pe care l-am menţionat ceva mai devreme a cuprins multe momente gustate de publicul spectator care a umplut sala de spectacole a Casei Tineretului: melodii cunoscute din repertoriul naţional şi internaţional, de diverse genuri muzicale, interpretate de elevi de toate vârstele, dansuri moderne, dansuri populare, scenete de teatru etc. 
“5 octombrie reprezintă de fapt  ziua în care şcoala noastră s-a născut de două ori: prima dată, în 1914, ca Şcoala de fete nr. 2, a doua şcoală înfiinţată în Câmpina, iar a doua oară, în 2007, când am primit denumirea de Şcoala Centrală, după multe demersuri dificile, deoarece diriguitorii ministerului de resort considerau titulatura nepotrivită pentru un oraş de provincie. De aceea am considerat că trebuie să marcăm cum se cuvine, în cadru festiv, această dată de referintă pentru istoria seculară a şcolii nostre. Ziua Şcolii Centrale este la a şasea ediţie, ediţie care, şi de această dată, a fost coordonată de domnişoara Laura Popa (foto), consilierul educativ al unităţii noastre. O contribuţie importantă a avut şi doamna profesoară de muzică Lucia Tudor, care a avut grijă ca interpretările elevilor să nu lase de dorit”, ne declară, într-o pauză a spectacolului, directorul Şcolii Centrale, profesorul Nicolae Necula. Stând de vorbă cu cele implicate în desfăşurarea evenimentului, ni s-a confirmat încă o dată  ceea ce ştiam deja: un astfel de eveniment, cu o asemenea întindere, trebuie pregătit minuţios cu multe zile înainte de ziua desfăşurării sale. “Pentru noi, Ziua Şcolii Centrale este o zi foarte importantă, pe care nu o puteam marca decât prin artă, sublima formă de manifestare a trăirilor sufleteşti. Ne-am adunat aici, elevi şi cadre didactice, pentru a ne exprima bucuria de a fi sufletul acestei şcoli. Rolul meu a fost acela de a armoniza toate aceste momente de bucurie, într-un program coerent şi de calitate, care să nu dezamăgească pe părinţii şi apropiaţii elevilor noştri, veniţi în număr mare să vadă spectacolul Zilei Şcolii Centrale. Am selectat cele mai bune momente artistice ale elevilor, vreo 20 la număr, momente pe care le-am aşezat într-o anumită ordine tematică şi cu care am încercat să dau o formă atractivă spectacolului”, ne-a spus cea care a coordonat întreg programul artistic, Laura Popa, profesoară de română şi consilier educativ al Şcolii Centrale. A.N.

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare