Știri

Părintele Protopop Grigore Melnic: „Creştinii îmi sunt foarte apropiaţi, lucru care mă cheamă şi mă întăreşte în lucrarea pastorală”

Are o dragoste profundă pentru Dumnezeu şi pentru oameni şi este capabil să o demonstreze în fiecare zi. Este un bun ascultător, un om generos şi sensibil, cu o grijă deosebită pentru enoriaşi, pentru toţi cei care au nevoie de ajutor,  indiferent de vârstă sau de rangul social. Ajunge la inimile tuturor prin bunătatea care îl caracterizează, prin capacitatea de a comunica cu uşurinţă şi de a transmite căldură duhovnicească. Are toate calităţile umane necesare unui preot, acestea recomandându-l şi pentru funcţia de protopop. Este vorba despre părintele Grigore Melnic, care a preluat la începutul acestui an  conducerea Protoieriei Câmpina. 


– Anul acesta v-a adus numirea în funcţia de protopop. Cum aţi primit-o şi ce înseamnă această numire?
– Această numire am primit-o, bineînţeles, cu emoţie, pentru că înseamnă câteva sarcini frumoase de îndeplinit. Analizând situaţia, m-am gândit că este bine să încerc să-i fac faţă.
– Ce este un protopop şi ce implică această funcţie?
– Protopopul sau protoiereul este o funcţie administrativă prin care se coordonează activitatea parohiilor din subordine. Protoiereul este trimisul ierarhului în relaţia cu preoţii. Putem spune că, în cazul nostru, trimisul este Preafericitul Patriarh Daniel. În acelaşi timp, protopopul este reprezentantul preoţilor la Centrul Eparhial.
– Pentru un protopop responsabilităţile sunt multiple. Pe ce anume trebuie să vă concentraţi mai mult atenţia?
– În momentul de faţă, priorităţile Protoieriei Câmpina sunt buna desfăşurare în cadrul parohiilor, a rânduielilor de slujbe bisericeşti, dar şi a activităţilor cultural-social-filantropice în parohii. Trebuie să-i avem în vedere pe bătrânii care au nevoie de un cuvânt bun, de un sprijin material sau spiritual. Trebuie să-i avem în vedere pe copii, copiii care sunt, de fapt, viitorul bisericii. Şi trebuie să-i avem în vedere şi pe tineri, pentru aceştia fiind în curs de înfiinţare, în toate oraşele care cuprind parohii care aparţin de Protoierie, o ligă, Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi. Fiecare parohie are în plan desfăşurarea unor acţiuni culturale, caritabile, dar toate acestea trebuie coordonate şi trebuie urmărită eficienţa şi ritmicitatea lor.
– În ceea ce îi priveşte pe copii, organizaţi activităţi cultural-educative?
– Împreună cu profesorii de religie din şcoli, preoţii desfăşoară mai multe programe şi activităţi, cum ar fi „Hristos împărtăşit copiilor”. Personal, avem un proiect comun între parohia noastră, „Sf. Dimitrie” şi Şcoala Generală „Ion Câmpineanu”, care se desfăşoară pe o perioadă de 4 ani, până în 2016, numit „Copiii de azi, enoriaşii de mâine”.
– Ce implică acest proiect?
– Un protocol semnat de ambele părţi, în care noi venim în ajutorul copiilor prin diferite întâlniri, discuţii, prezentarea unor evenimente religioase şi sărbători, participarea preoţilor la evenimente şcolare, precum şi participarea copiilor la viaţa religioasă din parohie.
– Mi-aţi spus despre proiectele pe care le aveţi în plan sau în desfăşurare în ceea ce îi priveşte pe tineri şi pe copii. Cum vă îndreptaţi atenţia către vârsta a treia?
– Pentru bătrâni lucrăm la aşezământul social-cultural-filantropic „Sfânta Parascheva” şi cu toate că vremurile sunt destul de grele din punct de vedere financiar, în fiecare an am mai lucrat câte ceva. Acum am ajuns la turnarea unei părţi din fundaţie şi la elevaţia clădirii. În acelaşi timp avem în vedere bătrânii singuri, pe care îi ajutăm şi cărora le cumpărăm lunar cele necesare hranei.
– Deşi aţi fost numit în funcţia de protopop, sunteţi în continuare preot paroh?
– În continuare rămân preot paroh la Parohia „Sf. Dimitrie” şi la biserica pe care cu multă dragoste am ridicat-o. Creştinii îmi sunt foarte apropiaţi, lucru care mă cheamă şi mă întăreşte în lucrarea pastorală din parohie. În cursul săptămânii sunt prezent la biroul Protoieriei şi sper ca forţa tinerească, dar şi înţelegerea din partea colegilor preoţi şi a enoriaşilor să mă ajute să rezolv cu succes toate sarcinile pe care le am.
– Ce planuri de viitor aveţi, atât ca protopop cât şi ca preot?
– Din punct de vedere moral vreau să fiu cât mai aproape de preoţi şi să-i îndrum să fie la rândul lor cât mai aproape de credincioşi, iar spiritual, îmi doresc să slujesc mai cu râvnă pentru a-l face pe Dumnezeu cunoscut oamenilor. Din punct de vedere material avem în plan începerea discuţiilor şi a documentaţiei pentru ridicarea unui nou sediu pentru Protoierie.
– V-aş ruga să încheiem dialogul nostru cu un mesaj pentru cititorii noştri.
– Ne apropiem de Postul cel Mare, numit şi Postul Paştelui, pentru că acesta are în vedere pregătirea noastră pentru praznicul Învierii Domnului. Postul reprezintă o perioadă de abţinere de la anumite alimente, dar reprezintă, mai ales, o perioadă de cercetare sufletească. Fiecare dintre noi ar trebui să ne deschidem sufletul şi să pătrundem în mod corect în adâncul lui pentru a vedea lucrurile rele pe care le-am făcut şi lucrurile bune pe care le puteam face, pentru a putea să îndeplinim totul cu bine, aşa cum ne spune inima.
Vă doresc tuturor sănătate şi Sărbătoarea Paştelui să vină în casele dumneavoastră cu voie bună, cu acea bucurie care umple sufletul cu pace, cu linişte, înţelegere şi împlinirea tuturor dorinţelor celor de folos.
Andreea Ştefan 

Un comentariu

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare