Știri

„Pacienţii politici” (6)

Anul 2012 va rămâne unul de referinţă în politica românească postdecembristă. Decăderea regimului portocaliu, patronat de Traian Băsescu şi apogeul alianţei social-liberale (USL) – victoria zdrobitoare în alegerile locale şi parlamentare – au adus importante modificări în mentalul colectiv al societăţii româneşti. Divizaţi brutal de ciocnirea celor două blocuri politice, românii au văzut doar ceea ce li s-a arătat, fără să poată înţelege în profunzime dimensiunea jocurilor politicianiste din culise.
Volumul „Pacienţii politici”*, pe care îl publicăm acum în serial, îşi propune să scoată la lumină aspecte importante din partea nevăzută a politicii locale, judeţene şi naţionale: jocurile din jurul puterii, camaraderiile de conjunctură şi, pe alocuri, impostura, care inevitabil vor duce, în anii următori, la prăbuşirea eşafodajului.
19 februarie 2012. Pentru noi şi pentru partid. Vreme câinoasă. Dimineaţă, la prima oră, şedinţă de organizare la stabilimentul lui Vigu, pizzeria La Strada. Am încercat să creionăm strategia de campanie. Multe idei creţe, nimic concret! Activiștii n-aveau chef de politică într-o zi de duminică. Am închis repede taraba. Vizibil afectat de apatia din jur, Vigu a găsit momentul să ne anunţe că nu îşi doreşte să candideze la prima funcţie a oraşului, dar o face pentru noi și pentru partid. Seara, la o discuţie între patru ochi, am încercat să aflu ce se ascunde în spatele acestei mărturisiri surprinzătoare. A evitat răspunsul, dar a lăsat de înţeles că nu este agreat în cercurile oamenilor importanți din oraş. Așadar, negocierile cu ixuleștii au intrat într-o zodie neagră. 
21 februarie 2012. Geambaşul de primari. Negocieri dure în USL Prahova. Senatorul pesedist Biţă se opune vehement candidaturii lui Vigu şi ţine morţiş să-l impună pe chirurgul Călin. Explicabilă vendeta senatorului, din moment ce altă dată Vigu a refuzat categoric să accepte transferul lui Biţă din PDL în PNL. E vremea mâncătoriei şi geambașul de primari (așa cum se autointitulază senatorul) ştie bine lecţia asta. Conflictul aduce irecuperabile pierderi de timp. Poate că asta se și dorește!
Minunat! Avem director de campanie electorală. Vigu l-a numit pe Dănilă, aghiotantul servil și fără vreo tangenţă cu fenomenul. Ne mai lipsesc candidatul, strategia şi organizarea.
22 februarie 2012. Dezvăluiri răsuflate. Conferință de presă a USL Câmpina. Cred că s-a întâmplat ceva în „paradis” de a ieșit nea Nelu, viceprimarul, cu pliciul la pedelişti. 
Note de reporter din declaraţia viceprimarului: „Unii reprezentanți ai Consiliului Local nu au serviciu și nu fac altceva decât să stea toată ziua călare pe primar să dea lucrări pentru firmele pe care le susțin. În decembrie 2011, pentru aceștia s-au inventat tot felul de lucrări publice, cum ar fi aleea de acces la stadionul Rafinăriei, făcute de firme care-l aveau ca diriginte de șantier pe D. Telegescu, consilier PDL. Și pentru că tot suntem în pragul unui concurs la Primărie, pentru ocuparea unui post la Starea Civilă, nu vă ascund că postul este pregătit pentru fata consilierului Telegescu, care este şi vicepreședinte la Organizația de Tineret a PDL Câmpina. Așa că toate relele care se întâmplă la nivel național se întâmplă și la Câmpina (…). Un alt consilier client PDL care trăiește din bani publici este Elvis Arghir, fost liberal, căruia PNL i-a retras sprijinul politic. Acesta condiționează votul său (prin care majoritatea pedelistă din Consiliul Local poate aduna 2/3 din voturi, necesare în anumite situații) de obținerea unor lucrări pentru firmele sale. De fapt, firmele nu sunt ale lui, ci ale fraților și cumnaților săi”. 
Tare nea Nelu! Striveşte muştele corupte! Știe că ăstora le e teamă să bâzâie și are destul tupeu să arate cu degetul. L-am întrebat, din curiozitate, dacă nu îi este teamă că a deschis Cutia Pandorei! Am primit şi răspunsul, de fără frecvenţă: „Ce cutie, mă? Care cutie? Să îndrăznească! Îi bag cu capu-n cutie!”
23 februarie 2012. Gazetăria nu e azil de poeți! „Prietenii” mei din politică şi din administraţie se dau de ceasul morţii auzind că am mari şanse să ajung în legislativul local. Mi-a ajuns la urechi (colegul Mirel mă informează, din surse sigure) că pedeliştii şi pesediştii, la unison, fac presiuni asupra lui Vigu să mă treacă pe linie moartă. Îi deranjez rău de tot pe criticabili! Asta nu face decât să confirme că le este teamă de sosirea mea în administrație și că am avut dreptate în tot ceea ce am scris, ani de zile, despre ei. Mi-am făcut datoria. Gazetăria nu e un azil de poeți, așa cum politica nu ar trebui să fie un cuib de viespi.
Umblă zvonul că protejatul deputatului Serghei, karatistul Valjan, va candida la Poiana Câmpina. Mutare inteligentă în perspectiva alegerilor parlamentare! Are nevoie de cât mai mulţi primari în Colegiul 2 şi acţionează în consecinţă. Ăştia trăiesc din politică şi sunt dispuşi să facă orice pentru a rămâne agățați la putere. Sunt diabolici! Cum să te ducă mintea să candidezi într-un loc de care nu te leagă nimic și în care nu te cunoaște aproape nimeni?!
Florin Frăţilă
(va urma)
*) „Pacienţii politici”, Editura Fundaţiei Culturale Libra, 2015
Episodul anterior poate fi citit AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare