Știri

Noua ofertă electorală a partidelor: aceeași Mărie, doar ceva mai tânără și mai fardată?

Din zona Câmpina candidează pentru Senat: Virgil Guran (PNL), Monica Clinciu (PNL), Robert Minea (PMP), iar pentru Camera Deputaţilor: Ionuţ Piţigoi (PMP) şi Cornel Nanu (PSD)
Alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 vor marca revenirea la votul pe listă şi renunţarea la votul uninominal, cel care a guvernat ultimele două scrutinuri: din 2008 și 2012. Vor schimba în bine destinul acestei țări apropiatele alegeri parlamentare? Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu România după rezultatele scrutinului, formarea unui nou legislativ și, desigur, a viitorului executiv central.
Votul uninominal sau votul pe liste de partid?
Parlamentul din precedenta legislatură nu a reușit să convingă clasa politică și guvernanții de la București de faptul că scrutinul de tip uninominal este nepotrivit electoratului românesc. Însă momentul Colectiv a obligat clasa politică românească să încerce să se reseteze și să dorească revenirea la votul listelor de partid. Cu atât mai mult cu cât efectul pervers al votului uninominal a dus la creșterea numerică fără precedent a Parlamentului, care, după alegerile din toamna lui 2012, ajunsese să aibă 588 de membri (în urma unor redistribuiri în cascadă). Actualul Parlament a fost considerat de mulți comentatori și analiști politici cel mai păgubos pentru țară atât pentru calitatea morală a membrilor săi, cât și pentru numărul nejustificat de mare al aleşilor raportat la populaţie. La o populație de 19 milioane de locuitori, România are un Senat mult mai numeros decât cel american, chiar dacă populația SUA este de peste 300 de milioane de suflete. Deși legea electorală pentru alegerile parlamentare din 2016 fusese aprobată anul trecut, înaintea evenimentului care a îndoliat întreaga țară, tragedia de la Colectiv a mai dat o șansă partidelor politice de a se scutura și lepăda de toate relele. În sistemul de vot uninominal, s-a văzut că, până la urmă, alegătorul simplu (poate prea simplu), nu a votat omul, politicianul virtuos, mânat în bătăliile politice de intenția de a servi binele public. De cele mai multe ori, și pentru că n-avea pe cine să voteze, fiind obligat să-și dea votul unor candidați unici și cinici aleși de conducerile partidelor. Adică acelora care au avut bani de pomeni electorale consistente, dar și de finanțări și sponsorizări partinice, lucru care a împăcat mulți dintre bizonii mioritici electori (care au aplicat dictorul popular: pupă-l în bot și papă-i tot), dar și conducerile partidelor politice implicate. Votul dat unor liste de candidați a fost abandonat acum opt ani, deoarece se credea că partidele strecurau pe aceste liste, pe locuri eligibile, printre oameni de valoare, și oameni dubioși, cu o moralitate îndoielnică, dar cu o potență financiară numai bună să sponsorizeze partidele în clipe grele. S-a văzut, într-un trist final, că votul uninominal nu mai ascundea impostura și incompetența, deoarece acestea erau la vedere, întruchipate de candidatul unic, ales de conducerea partidului respectiv pentru banii lui, iar nu pentru valoarea personală. Pentru aceste alegeri, partidele noastre s-au schimbat puțin, încercând să pună pe liste nume noi, nepătate, trecându-i pe linie moartă pe corupți și incompetenți. Cel puțin, la prima vedere, așa s-ar părea că stau lucrurile. Om trăi și om vedea dacă partidele noastre vor reuși să se lepede de sintagma de ”rău necesar”. 
Un Parlament cu mai puțini membri
Noua legislaţie electorală prevede o normă de reprezentare de un deputat la 73.000 de cetăţeni şi un senator la 168.000 de locuitori. Vom avea 308 deputaţi, 134 de senatori şi 18 deputaţi ai minorităţilor, ceea ce va duce la scăderea cu 122 de parlamentari, faţă de actualul legislativ ales uninominal. Diaspora va fi reprezen-tată de patru deputaţi şi doi senatori. Pentru partide se păstrează pragul electoral de 5%, iar pentru alianțe se adaugă 3% pentru al doilea partid din alianță și câte 1% pentru următoarele partide, dacă este cazul, dar nu mai mult de 10%.
Azi deputat, mâine senator
De opt ani de zile, Câmpina a avut o prezență constantă în Parlamentul României. Și când spunem asta ne gândim la faptul că a existat o continuitate a prezenței unor politicieni locali în forul legislativ suprem, dar și la numărul constant al acestora. Astfel, în legislatura 2008 – 2012, am avut doi parlamentari câmpineni:

deputatul PDL Florin Anghel și senatorul PSD George Severin. În următoarea legislatură (2012 – 2016), municipiul nostru a trimis tot doi politicieni în Parlament: deputatul USL (PNL) Virgil Guran și senatorul PSD George Severin.

În legislatura ce va începe la finele acestui an,  Câmpina nu va mai avea, se pare, decât un singur parlamentar, pe Virgil Guran, cel care ocupă locul doi, pe lista pentru Senat a PNL Prahova. În ultimii patru ani, deputatul Virgil Guran a avut o activitate parlamentară bogată, cu peste 300 de interpelări, declarații politice și propuneri legislative. PNL Prahova își propune să câștige două mandate de senatori și cinci mandate de deputați. Primul loc la Senat este ocupat de senatorul Iulian Dumitrescu,  președintele PNL Prahova. Locul trei, socotit totuși neeligibil, este ocupat de Monica Clinciu, consilier municipal câmpinean, președintele Organizației Județene de Femei din PNL Prahova. Lista liberală pentru Camera Deputaților este condusă de George Ionescu, deputat, prim-vicepreședinte PNL Prahova, urmat de  Răzvan Prișcă – consultant politic, Roberta Anastase – deputat, Paul Dumbrăvanu – deputat și Bogdan Nica – medic, fost președinte ANPC.
Senat
1. Iulian Dumitrescu – senator și în prezent, președintele PNL Prahova
2. Virgil Guran – în prezent deputat
3. Monica Clinciu – consilier local Câmpina, președintele Organizației Județene de Femei a PNL
4. Alexandri Nicolae – în prezent deputat
5. Ion Luchian – în prezent senator 
6. Gheorghe Necula – consilier județean
7. Nicușor Răducanu – consilier județean
Camera Deputaților
1. George Ionescu – deputat, prim-vicepreședinte PNL Prahova
2. Răzvan Prișcă – consultant politic
3. Roberta Anastase – în prezent deputat
4. Paul Dumbrăvanu – în prezent deputat
5. Bogdan Nica – medic, fost președinte ANPC
6. Dan Ciolac – consilier județean, secretar general al PNL Prahova
7. Daniel Neagoe – membru BPJ, coordonator colegiu
8. Gabriel Lorin Tudoran – consilier județean
9. Cristian Popescu – consilier județean
10. Cristian Irimescu – fostul președinte al PNL Ploiești
11. Cristina Enache – consilier local Ploiești
12. Gabriel Chivăran – consilier local Vălenii de Munte
13. Gheorghe Sârbu – consilier local Ploiești
14. Eugen Ionică – consilier județean
Listele PSD Prahova nu conțin niciun câmpinean
Pe listele PSD Prahova, nici la Senat, nici la Camera Deputaților, nu se regăsește niciun câmpinean. Actualul senator George Severin, socotit un susținător al grupării Ponta, nu era în relații bune cu președintele  PSD Liviu Dragnea, drept pentru care a fost tras pe linie moartă. Într-o postare pe contul său de Facebook, Severin explică de ce nu a mai candidat: ”Pentru că în ultimele zile mi s-au pus, public sau privat, o serie de întrebări, de către prieteni, cunoștințe, inclusiv de jurnaliști, cred că a sosit momentul să fac câteva precizări: 
1. Un cumul de factori, atât subiectivi cât și obiectivi, la nivelul organizației județene a PSD Prahova, m-a făcut să nu îmi depun candidatura pentru obținerea unui nou mandat de parlamentar din partea PSD Prahova sau a altei organizații județene a PSD. Evoluția evenimentelor din ultimele 24 de ore mi-a confirmat că nu am greșit. În consecință, nu aveam cum să obțin un nou mandat dacă nu l-am solicitat. 
2. Îmi voi duce actualul mandat până la capăt, cu aceeași seriozitate ca și până acum. Mulțmesc celor care mi-au acordat încredere, sper că nu i-am dezamăgit.
3. Voi rămâne simplu membru al PSD și mă voi consacra unor noi proiecte pe care le voi face publice la momentul oportun. 
4. Viitorilor parlamentari PSD, atât din Prahova cât și din restul organizațiilor din țară, le doresc să fie mai buni, mai competenți, mai activi decât am fost eu și, mai ales, să fie la fel de onești și cinstiți, atât în fața propriei conștiințe cât și în fața electoratului, precum și a legii, așa cum sunt convins că am reușit să fiu eu în cele două mandate de senator.” 
Lista PSD Prahova pentru Camera Deputaţilor este deschisă de fostul prefect Rodica Paraschiv, pe locul secund aflându-se primarul comunei Cornu, Cornel Nanu, urmat de consilierul judeţean Andrei Nicolae şi de secretarul executiv al organizaţiei, Laura Moagher, care este director al Parcului Memorial „Constantin Stere“ de la Bucov. Următorii pe listă sunt vicepreşedintele CJ Prahova Ludmila Sfârloagă, consilierul municipal Răzvan Ursu şi Andreea Cosma, fiica fostului preşedinte al CJ Prahova, Mircea Cosma. Lista PSD Prahova pentru Senat este deschisă de primarul de la Buşteni, Emanoil Savin, urmat de senatorul Radu Oprea şi de consilierii judeţeni Fabioara Ionescu, Carmen Dumitru, Rareş Enescu, Gheorghe Neaga şi Ion Ionică. PSD Prahova, își propune să obțină la parlamentare patru deputaţi şi doi senatori.
Mișcarea Populară promovează câmpineni de locul 5
Partidul Mișcarea Populară are doi câmpineni, unul la Senat, celălalt la Camera Deputaților, ambii pe locul cinci, deci complet neeligibili. Este vorba despre viceprimarul și președintele PMP Câmpina, pe locul 5 la deputați, și de Cătălin Minea, consilier local, pe locul cinci la Senat. Lista pentru Senat este deschisă de Gheorghe Udriște, fostul director general al Metrorex, iar în fruntea listei pentru Camera Deputaților este Cătălina Bozianu, președintele PMP Prahova.
Senat
1. Gheorghe Udriște – în prezent deputat de București
2. Constantin Ababei – vicepreședinte PMP
3. Maria Duță – fost candidat la Primăria Cornu
4. Nicolae Cardoși – fost candidat la Primăria Boldești-Scăeni
5. Robert Cătălin Minea – consilier local Câmpina
6. Marius Cristinel Popa – fost candidat la Primăria Comarnic
7. Ciprian Șușu – fost candidat la Primăria Valea Doftanei
8. Mihaela Bucuș
Camera Deputaților
1. Cătălina Bozianu – consilier județean
2. Mircea Florian Radu – consilier local Brazi
3. Irinel Costache – prim-vicepreședinte PMP
4. Bogdan Hodorog – consilier local Ploiești
5. Ioan Adrian Pițigoi – viceprimar Câmpina
6. Laurențiu Mare – fost candidat la Primăria Slănic
7. Valentin Codescu – consilier local Bușteni
8. Daniela Manea 
9. Marius Petre – fost candidat la Primăria Plopeni
Listele ALDE Prahova pentru parlamentare – niciun câmpinean
ALDE Prahova țintește la un loc de senator și două locuri de deputați. Dacă ținta va fi atinsă, ALDE Prahova va avea în Parlament doi deputați și un senator. După cum arată listele ALDE Prahova, senator ar putea să devină Teodor Meleșcanu, iar deputați, Grațiela Gavrilescu și Andrei Volosevici. 
La Camera Deputaților candidații ALDE Prahova sunt: Grațiela Gavrilescu, Andrei Volosevici, Diana Severin, Cezar Stoica, Marius Constantin, Florin Mandalac, Gheorghe Ristulescu, Constantin Scarlat, Elena Feraru, Iulian Jipa, Alina Oprea, Oana Dumitru, Mihai Voicilă și Nicolae Radu. La Senat pe listă sunt înscriși: Teodor Meleșcanu, Constantin Nemeș, Vasile Ardeleanu, Geanina Bădicu, Nicolae Zecheru, Liviu Drăgan și Paul Palaș.  (A.B.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare