Știri

Noile reguli ce se vor aplica în noaptea de Înviere

Potrivit noului acord încheiat între Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Biserica Ortodoxă Română (BOR), anunțat miercuri seară, pe 15 aprilie, de către ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, credincioșii nu pot participa la slujbe nici în biserici și nici în afara lor. Pâinea sfințită, cunoscută sub numele de Paști și Lumina Sfântă vor fi împărțite doar de clerici și de voluntarii din parohie, fără implicarea forțelor de ordine din structurile MAI, așa cum era în acordul anterior, iar credincioșii le vor primi din pragul casei sau de la fereastră, fără ca oamenii să iasă în stradă.
Singurele locuri unde cadrele MAI vor duce Lumina Sfântă vor fi spitalele unde nu există preoți de caritate noaptea de Înviere, dar şi centrele sociale şi cele de carantină.
Restricțiile privind circulația pe durata stării de urgență rămân în vigoare în conformitate cu prevederile Ordonanțelor militare.
Măsurile integrale anunțate de ministrul Marcel Vela:
  • Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficiacu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române şi prevederilor din ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanțarea fizică, fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult.
  • Pâinea binecuvântată, în formă de prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paști (sfinţită joi, 16 aprilie 2020), va fi distribuită la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi voluntarii din parohie,vineri, 17 aprilie 2020 și sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00 – 17.00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 –12.00, la solicitarea credincioşilor.
  • Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum cinci voluntari, sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.
  • Clericii din fiecare parohie, ajutaţi de un număr de maximum 5 voluntaricu echipament de protecţie (mască şi mănuşi), în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paştilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanţele militare, având asupra lor cartea de identitate şi, ca semn distinctiv, banderolă albă pe braţ, precum şi un ecuson cu date de identificare, ștampilat de parohie.
  • Credincioşii vor primi Paştile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieşi în stradă,iar în zona locuințelor multifamiliale acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociaţia de proprietari sau de chiriaşi, care va purta echipament de protecţie (mască şi mănuşi).
  • În spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Luminăacestor unităţi, precum şi centrelor sociale şi centrelor de carantină.
  • Structurile coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne (Poliţie, Poliţie de frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţie locală şi cadrele Ministerului Apărării Naţionale) vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paştilor şi a Sfintei Lumini, precum şi respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanţele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare