Știri

Nedreptăţile unei post-retrocedări

Oameni ameninţaţi cu executarea silită pentru a-şi plăti cu mii de euro accesul în propria casă!

La doi paşi de sediul Primăriei Câmpina, în spatele fostei clădiri a BNR, se consumă o poveste cu aspectede-a dreptul dramatice, pe care numai o legislaţie şchioapă, interpretabilă şi posibile influenţe de altă natură din partea celor care vor să dea un tun imobiliar au contribuit la transformarea ei într-o cruntă realitate pentru cei implicaţi.
Imobilul de pe Strada Griviţei, de la nr. 71, reprezentând 1.344,9mp şi mai multe corpuri de casă, i-a aparţinut lui Victor Rădulescu, fost primar al Câmpinei între anii 1926 şi 1928. Proprietatea sa a fost confiscată de regimul comunist în primii ani de după cel de-al doilea război mondial.Ulterior, în ani diferiţi, în funcţie de actele normative existente la momentul respectiv,mai multe familii au cumpărat părţi din corpurile de clădire. În acelaşi timp, o parte din teren a fost dat efectiv Băncii Naţionale. Potrivit legilor în vigoare, la momentul cumpărării caselor, oamenii de aici au devenit şi proprietarii trenurilor de sub casă, restul curţii rămânând în indiviziune. Şi a venit anul 2002, atunci când, prin dispoziţia nr. 1.079 din 7 noiembrie 2002, a primarului Câmpinei, a fost restituit în natură terenul în suprafaţă de 1.019,2mp, indiviziune din 1.344,9mp. “Nimeni nu ne-a întrebat nimic. Nimeni nu ne-a cerut vreo părere asupra vecinătăţilor, asupra căilor de acces. Nimic… Ne-am trezit puşi în faţa unui fapt împlinit”, susţin la unison locatarii imobilului – Elena şi Ion Stoican, Florica Bucur şi Mariana Preda. Beneficiarii retrocedării au fost: Ruxandra Ana Fotino, Ruxandra Marcela Rotaru, Constantin Alexandru Bellu, Ana Manuela Wiess, toţi din Bucureşti, Rodica Venera Gheorghiu, din Câmpina, şi Vlad Fitts, domiciliat în Birmingham – Statele Unite ale Americii. În anul 2006, beneficiarii retrocedării vând propietatea firmei câmpinene SC Forera SRL, administrată de
Adriana Alexiu. De aici au început adevăratele necazuri ale oamenilor din imobil. La puţin timp, societatea cu pricina i-a acţionat în judecată pe ceilalţi proprietari, solicitând ieşirea din indiviziune. Elena şi Ion Stoican, Florica Bucur şi Mariana Preda susţin că au fost încălcate mai multe norme, cel puţin din punct de vedere procedural, una dintre acestea fiind că familia Stoican, citată în proces, a fost introdusă în această cauză doar în februarie 2008, deşi procesul începuse din anul 2006! Această familie locuia aici în baza unui contract de comodat cu Graţiela Dudaman, căsătorită Popovici, adevăratul proprietar, dar care locuieşte în Canada şi care a vândut în cele din urmă spaţiul respectiv familiei Stoican abia pe 26 noiembrie 2007. Ori necitarea unuia dintre proprietarii implicaţi este un viciu de procedură grav, care poate atrage inclusiv nulitatea actului. În cele din urmă, practic, în instanţă au fost prezente doar familiile Mariana Preda şi Florica Bucur. Problema esenţială pe care instanţa a avut-o de rezolvat a fost cea a asigurării căii de acces pentru toate familiile de pe această proprietate, precum şi asigurarea unei răscumpărări faţă de noul proprietar. Pe întreaga durată a procesului au fost realizate nu mai puţinde patru variante de rezolvare a ieşirii din indiviziune.În vreme ce proprietari daţi în judecată solicitau o cale de acces cât mai largă, la un preţ minimal, preţul la care firma cumpărase terenul, în schimb, firma care solicita ieşirea din indiviziune dorea o suprafaţă cât mai mare de teren, iar preţul pentru terenul lăsat celorlalţi proprietari să fie practic vândut la preţul pieţei.Concret, era vorba de un preţ de la 13,9 euro/mp, la care firma Forera a cumpărat terenul de la beneficiarii retrocedării, sau de un preţ de 90 euro/mp, preţ stabilit ca valoare a terenului la acel moment, pe piaţa liberă.În cele din urmă, instanţa a decis să împace şi capra şi varza, dând ca verdict suprafaţa de teren pentru cale de acces pe care au dorit-o majoritatea proprietarilor, dar fixând ca preţ valoarea de 90 euro/mp. Prin această hotărâre a instanţei, practic, firma Forera îşi recuperază întreaga investiţie în terenul de pe Strada Griviţei numai din răscumpărarea primită pentru asigurarea servituţii de trecere pentru familiile care locuiesc în imobilele de aici. Ba, mai mult, are şi un beneficiu de aproximativ 5.000 euro!!! Incredibil!Oamenii au atacat hotărârea primei instanţei, dar Curtea de Apel a menţinut hotărârea iniţială. Mai mult, a apărut o somaţie din partea executorului judecătoresc pentru suma de 7.038 euro şi 4.838,33 lei, doar pentru Mariana Preda. Termenul este 1 septembrie, în caz contrar, Mariana Preda şi ceilalţi proprietari putându-se trezi cu casele scoase la licitaţie!
Mariana Preda (foto) este unul dintre proprietarii caselor de aici. Fost director al actualului Colegiu Naţional “Nicolae Grigorescu”, Mariana Preda este pensionară şi în locul unei bătrâneţi liniştite, pe care o merita după o viaţă dedicată şcolii câmpinene, este nevoită să se lupte prin tribunale pentru a-şi câştiga dreptatea. “Am cumpărat această casă în anul 1974, în baza unei legi din anul 1973. Cum se făcea la vremea respectivă, am făcut împrumut la stat şi am plătit ani întregi rate şi dobânzi. Nu am avut şi nu am nimic împotriva retrocedărilor, dar consider că, în cazul nostru, lucrurile s-au făcut undeva, poate, la limita legii sau chiar dincolo de ea. Nimeni de la Primărie nu ne-a întrebat nimic, nu nis-a lăsat cale de acces, iar totul s-a făcut pe grabă şi pe furiş, ceea ce mă face să cred că au fost şi lucruri necurate, care au dus la această grabă din partea lor. A mai fost şi avocatul Chiriacopol, care era consilier local la acea vreme şi care a venit în mai multe rânduri pe aici prezentându-se ca avocatul proprietarilor şi care cred că s-a folosit de influenţa sa şi de faptul că îi cunoştea mult mai bine decât noi pe angajaţii Primăriei, pentru realizarea unor documente. Nici avocatul pe care l-am avut noi la început, domnul Pănoiu, nu a fost chiar aşa cum mi-aş fi dorit eu, astfel încât acum, după atâţia ani de muncă, având şi eu pretenţia că sunt totuşi o persoană cunoscută în Câmpina, am ajuns să fiu ameninţată cu executarea silită. Încercăm toate căile posibile de atac, dar nimeni din rândurile autorităţilor nu ne ajută cu absolut nimic! Am constatat foarte multă răutate… Mai întâi, cei de la Primărie, când ne-am dus prima dată, nu aveau nici măcar dosarul complet. Lipsea şi decizia de retrocedare şi planul. M-am înscris în audienţă la primarul Tiseanu şi, după ce am avut o discuţie mai dură cu el, în trei zile a apărut dosarul complet. Am solicitat în scris unele documente, dar ne-au trimis un plan din care lipseau mai multe elemente, inclusiv menţiunile în ceea ce mă priveşte. A fost nevoie de o nouă dispută pentru ca lucrurilre să intre pe un făgaş mai aproape de normalitate. Apoi, alte anomalii… Au stabilit ei că eu am în plus sub casă vreo cinci metri pătraţi, pe care trebuie să-i plătesc acum. De ce? Şi de ce firmei Forera, n-am înţeles… Iar culmea culmilor a fost că mi-au cerut să plătesc şi terenul pe care se află scara de acces în clădire, scară construită odată cu imobilul! E ceva de nedescris ceea ce a ajuns să se întâmple în ţara asta!”, ne-a declarat Mariana Preda.
Cine este Forera?
Firma Forera SRL din Câmpina îşi are sediul pe B-dul Nicolae Bălcescu, nr. 16. Are un unic asociat, care este şi administratorul societăţii, Adriana Alexiu, iar conform ultimelor raportări oficiale, din anul 2007, a reuşit o performanţă impresionantă: o cifră de afaceri de 1,962 miliarde lei vechi, un profit de 158,48 milioane lei vechi, toate acestea cu… un singur angajat. Înfiinţată în anul 2000, firma câmpineană oferă o gamă largă de utilaje de ambalare şi consumabile, fiind unic distribuitor în România al firmei poloneze Wega Elektronik, unul dintre cei mai importanţi producători de ambalaje din Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare