Știri

Majoritatea consilierilor nu-şi respectă obligaţiile minime cerute de lege

Reprezentanţii Primăriei le-au împărţit consilierilor locali, chiar la şedinţa de la finele lunii trecute, o hârtie în care erau prezentate toate atribuţiile stabilite prin lege. De ce a fost nevoie de aşa ceva? Pentru că acea comisie a Prefecturii, care a verificat mai multe administraţii locale, a constatat că nu sunt respectate unele prevederi, iar Primăria a considerat că trebuie să le amintească aleşilor locali de atribuţiile pe care le au.
De ce nu-şi respectă aleşii aceste îndatoriri? Din lene, nepăsare? Sau doar pentru că toţi ştiu că patru ani nu-i mai întreabă nimeni nimic?
 
Dar care sunt obligaţiile lor? Conform Legii 215 a administraţiei publice, consilierii sunt obligaţi să organizeze periodic întâlniri cu cetăţenii şi să acorde audienţe; fiecare consilier trebuie să prezinte un raport anual de activitate, care să fie făcut public; comisiile de specialitate trebuie, de asemenea, să prezinte plenului un raport anual de activitate; aleşii locali sunt obligaţi să-şi facă publice interesele personale printr-o declaraţie pe proprie răspundere; declaraţia de interese trebuie actualizată la începutul fiecărui an, dacă au apărut modificări; secretarul fiecărei comisii a Consiliului Local ţine evidenţa participării la şedinţe a membrilor comisiei, iar lucrările şedinţelor se consemnează într-un proces verbal.
S-ar putea spune că nici măcar nu e mare scofală. Da, dar când nimeni nu te trage la răspundere, de ce să pierzi timpul cu nişte hârtii? Aşa se face că dintre cei 19 consilieri doar 6 au rapoartele de activitate pe anul anterior afişate pe site-ul oficial al administraţiei locale. Aşa se face că la cele mai multe dintre partide audienţele se acordă doar pe hârtie sau doar… membrilor de partid. Şi, până la urmă, ce să le spună aleşii locali oamenilor sau să transmită public – că nu au făcut mai nimic, că au făcut totul doar cum a ordonat partidul sau interesele din jurul celor care îi conduc. Decât aşa, au preferat varianta de a nu spune nimic, mai ales că legea nu prevede nicio sancţiune pentru nerespectarea tuturor acestor obligaţii. Şi totul este lăsat la… mâna alegătorului, din patru în patru ani.
 
Un fost consilier local a uitat să-şi depună declaraţia de avere
Ar fi fost normal ca, la încheierea unui mandat, alesul local să-şi prezinte declaraţia de avere, actualizată. Aşa a făcut Jenica Tabacu, atunci când a părăsit Consiliul Local. Aşa nu a făcut Alin Moldoveanu… Care a lăsat timpul să treacă, şi-a mai luat o maşină, iar acum pe site-ul oficial al Primăriei Câmpina nu mai apare nicio declaraţie de avere, socotindu-se că sunt… date personale. În noua sa calitate de consilier personal al primarului, Alin Moldoveanu nu are obligaţia de a depune o declaraţie de avere, dar la încheierea mandatului de ales local trebuia să facă acest lucru. Oricum, de pe site-ul Primăriai au dispărut toate declaraţiile de avere ale consilierilor şi reprezentanţilor Primăriei, pentru că, potrivit modificărilor aduse legii, nu mai este obligatorie decât depunerea documentelor, nu şi afişarea lor.

3 Comentarii  

  1. Moldoveanu nu isi publica averea ca de cand e in politica a facut bani sub conducerea lui Anghel.Vad ca are si masina noua.De unde are bani,din leafa de consilier personal al lui Tiseanu sau din gunoi?Sa ne spuna si noua ,ca in campania electorala se dadea curat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare