Știri

LANSARE DE CARTE: Carmen Bălan – „Întâmplări din natură – Povestiri pentru copii”

Cu ocazia Zilei internaționale a cărții pentru copii, la Biblioteca Municipală „Dr.C.I. Istrati” a avut loc marţi, 4 aprilie, lansarea volumului „Întâmplări din natură – Povestiri pentru copii”, scris de Carmen Bălan, publicat la Editura CronoLogia din Sibiu. Ziua internațională a cărții pentru copii, sărbătorită pe 2 aprilie, a fost aleasă pentru a-l omagia pe unul dintre cei mai îndrăgiți autori de basme, Hans Christian Andersen. Scriitorul danez, născut la 2 aprilie 1805, la Odense, a încântat generații de copii cu povestiri, precum: „Hainele împăratului”, „Fetița cu chibrituri”, „Rățușca cea urâtă”, „Micuța sirenă”. 
Volumul „Întâmplări din natură” conține ilustrații color realizate de Carmen Bălan şi ilustrații alb-negru realizate de fiica dumneaei, Maria Bălan. La eveniment au fost prezente cele două autoare, criticul literar prof. dr. Christian Crăciun, consilieri locali, scriitori, profesori si elevi de la scolile câmpinene. A fost prezentată şi o mini-expoziție cu lucrări ale artistei Carmen Bălan şi ale fiicei sale.
Iată ce spune despre volumul lansat scriitorul Costin Nicolescu: „Titlul cărții lui Carmen Bălan este cât se poate de explicit: se propun copiilor «întâmplări din natură». Sigur, nu numai lor, din moment ce în fiecare om matur firesc persistă cel mai adesea copilul care a fost odinioară. La fel de direct este explicată intenția cărții într-un cuvânt Către părinți și educatori din finalul ei. Ea se dorește și reușește să fie o carte care să te învețe cum să privești în jur, să fii atent la ceea ce se întâmplă în natură, să-i observi frumusețea, să te bucuri de ea și să o protejezi. Or, acesta este un lucru extrem de important pentru copiii din zilele noastre, deturnați de tot felul de ispite ale unei lumi mai mult sau mai puțin virtuale, propunând un iluzoriu prea adesea hâd. 
Cartea lui Carmen Bălan este una care, de cum o deschizi, îți face plăcere. Mai întâi prin iconografie și impactul vizual pe care-l are. Acuarele de o mare delicatețe, desene limpezi, impresionează mai ales și datorita dimensiunilor reproducerilor, cele mari, dedicate celor patru anotimpuri. Cartea poate fi privită și ca un caiet de desene cu animale pentru copii. Nu este de mirare, deoarece în lunga ei carieră de la Câmpina, Carmen Bălan a fost o profesoară înzestrată, dedicată total elevilor ei. Stilul scrierii este simplu, nepretențios, frumos fără să fie calofil. Are ceva din firescul oralității. Totul este privit și exprimat cu multă gingășie. Avem de-a face o carte fermecătoare, dar testul final în ceea ce o privește îl va constitui reacția copiilor la lectura ei. Parcurgând-o, ei vor fi încântați și vor deprinde o atitudine prietenoasă în raport cu natura. Și, mai presus de toate, este de apreciat în această carte faptul că păstrează și transmite sentimentul de taină a lui Dumnezeu care va rămâne totdeauna natura pentru omul atent și sensibil”. 
Liliana Ene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare