Știri

Karpatia Horse Show, un spectacol cu iz aristocratic şi participare record

În ultimele trei zile ale săptămânii trecute, pe mirificul domeniu Cantacuzino de la Florești, care a aparținut celui mai mare aristocrat român de la cumpăna secolelor XIX și XX –  Gheorghe Grigore Cantacuzino zis „Nababul”, s-a desfășurat un eveniment sportiv de mare ținută și de impresionantă anvergură, adunând în structura sa mai multe competiții ecvestre naționale și internaționale, în care nu știai ce să admiri mai mult: caii sau călăreții. Până la urmă, tot frumusețea cailor a încălzit cel mai mult sufletele spectatorilor.
O participare record 
De câțiva ani,  Karpatia Horse Show este un eveniment internațional. Dacă până în anii trecuți, participau concurenți din câteva țări, anul acesta, la Florești, au venit sportivi și arbitri din 10 țări cu tradiții în sportul ecvestru. A fost o adevărată încântare a ochilor, o reală bucurie a sufletelor. Un spectacol cu adevărat aristocratic, nu prin lumea participanților, care a fost una pestriță (cum se întâmplă la toate evenimentele sportive sau artistice în aer liber cu spectatori numeroși), ci prin cei peste 12.000 de vizitatori din cele trei zile de desfășurare a competiției, care s-au purtat cu decență, chiar cu o noblețe mai rar întânită între Carpați și Mare. Nu auzeai țipete sau voci ridicate, nu vedeai o hârtiuță aruncată neglijent pe jos, prin ierburile tăiate corespunzător sau printre arbuștii toaletați în stilul mamei-natură. 
Au fost prezenți o mulțime de copii, dar niciunul nu dădea din picioare ca să i se cumpere ceva anume. Soarele a încălzit discret, dar ferm întregul domeniu pe toată perioada competiției, parcă special pentru ca picioarele grațioaselor cabaline să poată alerga mai repede în fața atelajelor, să poată sări mai ușor peste obstacole, ori să poată contribui la succesul numerelor de dresaj atât de apreciate de publicul spectator. Se poate spune, fără nicio îndoială, că a fost un spectacol absolut, un spectacol total, care a îmbinat măreția patrimoniului arhitectural moștenit de la Cantacuzinii proprietari ai domeniului de odinioară cu noblețea sportului ecvestru, cu strălucirea evoluției majorității  concurenților și  cu parada celor mai elegante ținute. 
De cinci ani are loc Karpatia Horse Show, și în fiecare an competiția a crescut vizibil, ajungând azi un show de nivel internațional cu mult ștaif, căruia foarte puține lucruri neplăcute i se pot reproșa. De fapt, la o privire retrospectivă de cea mai mare exigență și obiectivitate, am putea spune că, practic, un singur lucru ar fi putut crea un disconfort, și acela minor: în zona dintre terenul mic (destinat concurenților minori) și terenul mare (destinat competițiilor oficiale ale profesioniștilor), precum și în zonele din jurul  tonetelor cu tot felul de bunătăți puteau fi amplasate mai multe coșuri pentru gunoaie. Dar dacă ne gândim că imaginea acestor coșuri ar fi putut contrasta cu frumusețea naturală a locului, nici această nevinovată observație nu credem că este prea întemeiată.
A șasea ediţie, al șaselea succes
De cinci ani se desfășoară la Florești una dintre cele mai frumoase competiții din România destinate cailor și călăreților, care poate fi închinată oricând pe altarul dragostei și respectului dintre cai și oameni. Dintre cele mai puternice și mai inteligente ființe de pe planetă și patrupedele care au ajutat cel mai mult la dezvoltarea omenirii, la progresul umanității. Această ediție a fost poate cea mai reușită și mai impresionantă dintre toate cele desfășurate până în prezent, atât prin desăvârșita organizare, cât și prin amploarea care i s-a dat concursului, la care au fost invitați atât adulți, cât și copii și tineri dub 18 ani.  
Astfel, un element de noutate care a înfrumusețat mult competiția a fost faptul că alături de terenul principal (cel pe care s-au desfășurat concursurile propriu-zise), a fost amenajat pentru cei mai tineri iubitori ai sportului ecvestru un teren secundar, pe care au avut loc concursuri și evoluții admirate nu doar de părinții și rudele junilor concurenți. Nu au lipsit nici ingredientele care au constituit succesul edițiilor precedente: prezentări de cai şi ogari de o frumusețe rară, momente surpriză şi o prezentare a mai multor maşini de epocă pline de farmec și eleganță. 
Sursa foto: Facebook/ karpatiahorse
Sursa foto: Facebook/ karpatiahorse
Au avut loc, de asemenea, multe show-uri ecvestre și de dresaj cum rar poți vedea, concursuri pentru prenovici, concursuri naționale și internaționale de călărie – sărituri peste obstacole, mergând de la o stea până la trei stele, adică până la cel mai înalt grad de dificultate, maraton ecvestru, cros, probe de ștafetă, demonstrații ale atelajelor cu patru cai, working equitation  etc. O altă noutate demnă de remarcat a acestei ediții a constituit-o faptul că zonele comerciale au fost mai multe și mai variate, cu oferte de nerefuzat. Printre serviciile oferite s-a remarcat și o frizerie elegantă având un compartiment de înfrumusețare a doamnelor (manichiură, pedichiură etc). Zonele de agrement pentru copii (tiroliene, călărirea poneilor, ateliere de creație etc), au fost și ele mai multe și mai generoase în oferte, în comparație cu precedenta ediție. O notă originală a avut și zona rezervată VIP-urilor, persoanele respective având a plăti mult mai mult pentru o invitație în locația amintită. Reunirea tuturor acestor elemente dă un semnal că echitaţia nu este doar un sport, ci un mod de viaţă, în care orice iubitor de natură şi de frumos își va găsi locul, fie că este sau nu pasionat de cai. 
Admirabila poveste Karpatia merge mai departe 
Karpatia Horse Show 2018 a fost o adevărată desfășurare de forțe. Organizatori au fost Domeniul Cantacuzino, Cross Country Farm și Rumor Production. „Un eveniment care i-a făcut adesea pe spectatori să-și țină respirația”, acestea sunt cuvintele care pot descrie cel mai bine cele trei zile de Karpatia Horse Show, pe domeniul Cantacuzino de la Florești. În perioada 28-30 septembrie 2018, aproape 12.000 de spectatori (de la bebeluși de cîteva luni până la seniori), s-au bucurat de soare, aer curat, adrenalină și spectacole de mare valoare. Atmosfera a fost una de-a dreptul minunată. Bucuria din ochii copiilor și fascinația adulților față de sportul ecvestru face că povestea acestui eveniment să continue la o intensitate și mai mare în fiecare an. În edițiile anterioare, peste 50.000 de spectatori s-au bucurat de diversitatea de activități oferite pe parcursul a trei zile de competiţie și relaxare. Activitățile de agrement cu cai și ponei, atelierele creative, plimbările pe domeniu, activitățile de tip aventură, toate au rămas în inimile celor care au trecut pragul Karpatia Horse Show. Maeștrii în arta călăriei și a dresajului, precum și cupluri de călăreți și cai de 2* și 3*, arbitrii din țări precum, Africa de Sud, Austria, Bulgaria, Belgia, Irlanda, Letonia, Marea Britanie, Polonia, Norvegia, Ungaria, toți au venit la Florești pentru a participa la Concursul Complet Internațional cu probele dresaj, obstacole şi cross-country, precum și la Concursul Internațional de Atelaje. „În urmă cu cinci ani, înainte să demarăm Karpatia Horse Show, proba completă devenise aproape inexistentă în România. Mai existau doar câțiva sportivi care o practicau. Între timp, lucrurile au luat o altă turnură. Drept rezultat, la concursul Karpatia Pony Show din primăvara acestui an, eveniment extensie al Karpatia Horse Show, au fost 40 de sportivi înscriși la această probă, adică de peste 10 ori mai mulți sportivi decât existau în 2013, în România. Drept urmare, în vara acestui an, Domeniul Cantacuzino a fost gazda proprietarilor de cai care s-au plimbat și și-au făcut stagiile de pregătire”, consideră Mihnea Vârgolici, directorul evenimentului Karpatia Horse Show. 
Adrian BRAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare