Reporter: Ce anume v-a determinat să vă alăturaţi politicii lui Dan Diaconescu?
Jenica Tabacu: În primul rând, faptul că nu pot sta departe de fenomenul politic. Se ştie foarte bine că am fost membrul diverselor partide care funcţionează la Câmpina. Nu mi-a trecut niciodată prin minte că m-aş putea întoarce la vreunul dintre acestea, de unde am plecat total nemulţumită. Astfel că am ales să intru în rândurile acestei grupări noi, să spunem, pe eşichierul politic românesc şi să încerc să fac ceva bun pentru comunitatea câmpineană, implicit prahoveană.
Reporter: Ce înseamnă în accepţiunea dumneavoastră ceva bun?
Jenica Tabacu: Înseamnă să mişti lucrurile într-o direcţie bună. Şi cred că politica pe care am făcut-o eu în toţi anii de când activez în acest domeniu, din 1998 şi până astăzi, arată că nu am urmărit un interes personal, ci dimpotrivă. Am dorit să propun şi am propus proiecte care s-au materializat ulterior, spre binele tuturor.
Reporter: Aţi dorit în mod intenţionat să ajungeţi consilier judeţean?
Jenica Tabacu: Să vă spun ceva. Mi-aş fi dorit mult mai mult să fiu în Consiliul Local. Dar, pentru că deţin o funcţie în cadrul primăriei Câmpina şi pentru că eram incompatibilă cu funcţia de consilier local, atunci nu am avut de ales decât să merg în Consiliul Judeţean. Consider că am expertiza necesară ca şi în Consiliul Judeţean să propun proiecte valoroase, de pe urma cărora, de data aceasta, nu doar câmpinenii, ci prahovenii în general, să nu aibă decât de câştigat. Pentru că eu, acolo, chiar îmi voi face temele cu toată conştiinciozitatea şi mă voi dedica, aşa cum am făcut-o şi până acum, promovării ideilor, materializărilor acestora, de pe urma cărora toată lumea să beneficieze.
Reporter: Ce proiecte aveţi în vedere, pe care doriţi să le promovaţi?
Jenica Tabacu: Ţinând cont de faptul că fac parte dintr-o comisie care se ocupă cu învăţământul, cultura, sportul şi cultele în cadrul Consiliului Judeţean, evident că voi promova proiecte legate de aceste domenii. Îmi propun să sprijinim învăţământul prahovean şi să venim cu idei în baza legii, care pot duce la schimbări în bine în cadrul sistemului de învăţământ. Îmi propun să promovez modernizarea instituţiilor culturale, şi nu mă refer doar la muzee, pentru că sunt şi altele care trebuie sprijinite. Având calitatea de consilier judeţean, pot să consiliez în acest sens multe instituţii, dat fiind faptul că am o experienţă de mulţi ani în domeniul culturii. În ceea ce priveşte cultele, îmi propun un dialog constructiv cu reprezentanţii acestora, pentru că este necesar acest lucru. Consider că în vremurile noastre trăim într-un haos, că este foarte greu să impui ordine şi este şi mai greu să impui proiecte care poate pentru unii nu vor fi la fel de bine venite, dat fiind faptul că s-au obişnuit cu o anumită rutină care, după părerea mea, nu duce la nimic bun. Acolo unde sunt rezultate, acolo unde instituţiile respective şi managerii îşi fac treaba, nu vom interveni deloc, dar acolo unde constatăm că vor fi probleme – repet, acest lucru îl vom constata în urma demersurilor pe care le vom face în urma dialogului, informaţiilor pe care le vom primi, a vizitelor pe care le vom face – vom avea un punct de vedere. Eu promit că-l voi exprima foarte clar în cadrul Consiliului Judeţean, pentru că nu o să vin la şedinţă să stau şi să ridic mâna la comandă. Deja am semnat alături de colegii mei din comisia de cultură, şi alături de cei din comisia de urbanism, un proiect prin care aprobăm documentaţia tehnică pentru reabilitarea unei clădiri în care, culmea, mi-am început activitatea de muzeograf în 1995. Este vorba de o clădire situată pe B-dul Nicolae Bălcescu, în Ploieşti, şi unde se va înfiinţa un muzeu de etnografie. Sunt multe proiecte, pentru că ochiul meu de persoană angrenată, ancorată în fenomenul cultural, este deja format. Sunt convinsă că vor fi multe proiecte pe care îmi voi pune semnătura şi poate nu doar eu personal, ci comisia de cultură. Totuşi, un proiect pe care îl am în vedere este muzeul „Nicolae Grigorescu”. Mi-aş dori din suflet să redevină un muzeu administrat de Primăria Câmpina. Acum este administrat de Consiliul Judeţean prin Muzeul Judeţean de Artă. Muzeul Grigorescu, din 1955 până în 1984, a funcţionat în administrare locală. Aici e o problemă pe care trebuie să o cercetez, să vedem a cui este clădirea în care funcţionează muzeul. Este un subiect amplu, asupra căruia putem reveni la momentul potrivit.
Reporter: În anumite zone din judeţ s-a încheiat o alianţă între USL şi PP-DD. Cum comentaţi acest aspect, în condiţiile în care preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu, se arată ostil, din punct de vedere politic, faţă de USL, nu doar faţă de PDL?
Jenica Tabacu: Noi am încheiat o alianţă, însă nu ne vom opune niciodată proiectelor constructive, care vizează dezvoltarea economică, edilitară, culturală şi aşa mai departe, atât a municipiului Câmpina cât şi a oricărei alte zone, nu ne vom opune proiectelor promovate de alte partide prezente în Consiliul Judeţean sau Consiliul Local, atâta timp cât sunt importante şi în beneficiul comunităţii prahovene. În ce priveşte alianţa, este necesară o majoritate, pentru că altfel nimeni nu ar avea de câştigat. Nu ai putea să pui în aplicare proiectele fără o majoritate într-un consiliu local sau judeţean.
Reporter: Nu pare a fi totuşi o poziţie duplicitară?
Jenica Tabacu: Nu este deloc o situaţie duplicitară, atâta timp cât proiectele pe care le propune, fie o alianţă, fie o majoritate oarecare, pot trece. De exemplu, la Câmpina, ar fi fost de preferat ca partidul nostru să deţină majoritatea, pentru ca noi să ne punem în aplicare proiectele pe care le-am promis în campania electorală. Nu s-a putut obţine lucrul acesta şi-atunci cum să punem în practică ceea ce am promis?
Reporter: La nivel naţional, liderul PP-DD, Dan Diaconescu, atacă în permanenţă USL, pe care dumneavoastră, la nivel de judeţ, într-o localitate sau alta, aţi încheiat nişte înţelegeri. Lucrurile par a se bate cap în cap.
Jenica Tabacu: Nu se bat cap în cap, pentru că la nivel naţional preşedintele nostru de partid are motive să facă lucrul acesta şi o arată în fiecare seară pe postul de televiziune al domniei sale. În plan local, ca să poţi să materializezi un proiect, trebuie să fie aprobat de Consiliul Local. Dacă noi nu ne înţelegem în plan local sau judeţean şi nu luăm o hotărâre – iar hotărârea nu se poate lua decât cu majoritatea, pentru ca proiectul respectiv să fie promovat -, primăria nu ar avea obiectul muncii. Deci nu putem, indiferent ce am fi ales în plan local, să punem proiectele în aplicare, decât dacă există o înţelegere în sensul acesta. Asta nu înseamnă că PP-DD Dan Diaconescu se confundă cu USL sau invers. Nici pomeneală! Şi nu înseamnă că dacă un reprezentant al PDL vine cu un proiect bun pentru comunitate, noi să spunem nu, doar pentru că vine de la partea adversă. Faci politică până la un moment dat, după care trebuie să te gândeşti că trebuie să faci şi administraţie. Şi, prin modul în care tu reuşeşti să îţi promovezi proiectele, vei beneficia mai târziu, cu ocazia unei campanii electorale, de votul populaţiei.
Jenica Tabacu este cercetător ştiinţific, director al Muzeului „B.P. Hasdeu” şi totodată consilier judeţean din partea PP-DD Dan Diaconescu. În dubla sa calitate de vicepreşedinte al PP-DD Prahova şi consilier judeţean, a acceptat să ne ofere interviul care urmează.
Carmen NEGREU
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!