Știri

Hernia de disc lombară

Durerea lombară reprezintă cel puțin 50% dintre cauzele prezentării pacienților la medicul de recuperare. Cel puțin 80% dintre adulți prezintă minimum un episod de lombalgie de gravitate diferită. Una dintre cauzele frecvente ale durerii lombare este hernia de disc.
Apariția herniei
Discul intervertebral este format din nucleul pulpos înconjurat de inelul fibros.
Din cauza proceselor degenerative locale, lamele inelului fibros se pot rupe complet și astfel apare un prolaps de nucleu pulpos în canalul spinal, ce va fi denumit, în funcție de dimensiune, protruzie sau hernie de disc.
Hernia de disc poate fi posteromediană sau posterolaterală, comprimând rădăcina nervoasă uni sau bilateral. Tabloul clinic în acesstă situație este specific.
Pacientul se prezintă la medic pentru durere lombară cu iradiere pe unul sau pe ambele membre inferioare, însoțită de parestezii sau chiar paralizia mușchilor inervați de rădăcina nervoasă respectivă.
Analiza RMN – cea mai bună investigație imagistică
Severitatea afectării radiculare se face corelând elementele examenului clinic și ale anamnezei cu cele ale investigațiilor imagistice (RMN coloană lombară – în imagine), dar și cu cele obţinute prin examenul electromiografic. Durerea poate fi declanșată de un efort fizic intens sau executat în condiții dinamice precare, de expunere la frig, umezeală sau aer condiționat. Durerea este însoțită frecvent de o contractură musculară ce poate limita sever mobilitatea coloanei lombare în toate planurile.
Apariția durerilor
În hernia de disc, durerea lombară iradiază pe unul dintre membrele inferioare,  respectând zonă inervată de rădăcina afectată. Cu cât compresia dată de hernia de disc este mai mare la nivelul rădăcinii nervoase afectate, cu atât simptomatologia și semnele clinice se diversifică. Inițial, apare durerea în zona inervată de rădăcina respectivă, apoi se adaugă paresteziile în acelasi teritoriu și, în final, pareza (întreruperea conductibilității nervoase). Pacientul va merge din ce în ce mai greu.
Din aceste motive este foarte importantă depistarea precoce a instalării compresiei radiculară și instituirea tratamentului adecvat (chirurgical și/ sau fizicalkinetic).
În cazul în care pacientul nu are indicație certă de intervenție chirurgicală, se va institui imediat un program fizicalkinetic ce are ca scop combaterea durerii, relaxarea musculară, protecția radiculară, recuperarea staticii și dinamicii coloanei lombare, recuperarea eventualelor deficite motorii, kinetoprofilaxie.
Programul fizicalkinetic se va structura în funcție de stadiul în care este pacientul. 
Stadiul acut
În stadiul acut, în care pacientul nu poate fi imobilizat, se începe cu tratament medicamentos, masaj de tip sedativ aplicat local pe musculatura paravertebrală și membrul inferior afectat, curenți de joasă și medie frecvență.
Se continuă în etapele următoare cu termoterapie umedă (băi generale calde de plante, băi cu nămol), uscată (parafină, unde scurte), duș subacval, electroterapie (curenți de joasă sau medie frecvență), ultrasunete.
Masajul clasic sedativ pe musculatura afectată se combină cu tehnici de masaj Cyriax și reflexoterapie, rezultatele fiind spectaculoase.
După fiecare etapă de tratament se va face câte un bilanț și în momentul în care pacientul este apt, acesta poate începe kinetoterapia sau hidrokinetoterapia. Se fac mobilizări ale coloanei lombare, execiții de stretching ale musculaturii paravertebrale și lombare, tonifierea musculaturii abdominale, a membrelor inferioare și apoi exerciții pentru corectarea posturii. 
Hidrokinetoterapie
Exercițiile pot fi efectuate mai ușor în bazine (hidrokinetoterapie), unde se adaugă și alți factori benefici, precum temperatura crescută a apei și mineralizarea acesteia. Astfel, se obțin efecte antialgice mult mai bune, apare relaxarea musculară, crește mai rapid mobilitatea coloanei lombare. Exercițiile se execută fără greutatea corpului. Pe termen lung, pacientul este educat:
– să își mențină constantă poziția corectă a coloanei vertebrale (în șezut, în timpul mersului sau al executării unor activități fizice);
– să aibă control permanent asupra activității: mișcările trebuie să fie lente, ”conduse”, fără bruscări;
– să evite pozițiile vicioase ale coloanei lombare: evitarea hiperlordozei apărute după șezut prelungit sau purtarea tocurilor înalte;
– să evite pozițiile fixe menținute mult timp;
– să evite purtarea de greutăți și expunerea la frig, umezeală, curenți de aer rece.
În cele mai multe cazuri, deblocarea funcțională a coloanei vertebrale se obține rapid, după câteva zile de tratament. În cazul in care hernia de disc a fost operată, se instituie precoce tratamentul fizicalkinetic adaptat simptomatologiei clinice, urmând pașii de mai sus. Pacienții cu hernie de disc lombară necesită monitorizare regulată și atentă, îndrumare pentru continuarea în siguranță a activității zilnice, educare permanentă pentru prevenirea agravării condiției inițiale, dar și pentru prevenirea apariției unei noi hernii de disc.
Dr. Fătulescu Simona

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare