BREAKING NEWSȘtiri

Femeile din Câmpina vor beneficia de Teste Papanicolau și HPV gratuite în cadrul programului Regional de Screening SCCUT

Câmpina este prima localitate din județul Prahova în care femeile se vor putea înscrie în programul de screening

Peste 170.000 de femei din regiunea Sud-Muntenia vor beneficia de un program de prevenţie, screening, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin.

Luna aceasta demarează un program complex de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, vizȃnd peste 170.000 de femei din judeţele Argeş, Călăraşi, Dȃmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova şi Teleorman, provenind ȋn special din grupuri vulnerabile. In cadrul programului, acestea pot beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV, fie ȋn centrele judeţene de recoltare ȋnscrise ȋn program, oricȃnd pe parcursul anului, fie ȋn unităţile mobile, ȋn cadrul unei caravane care va ajunge ȋn localităţi din toate judeţele. Testarea, care are ca scop depistarea leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin, se desfăşoară ȋn cadrul proiectului Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi tratament precoce (SCCUT), finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Capital Uman.


Astăzi a debutat activitatea de mobilizare a populației feminine din județul Prahova, în parteneriat cu Primăria Municipiului Câmpina, prima localitate din județ în care femeile se vor putea înscrie în programul de screening. Numărul de telefon la care se pot oferi informații și la care femeile care locuiesc în Câmpina se pot înscrie este: 0721.933.020 – Dna Lucia Marghiolescu, Coordonator Județean al Organizației Sastipen
Iniţiativa vine pe fondul unor statistici alarmante ȋn ceea ce priveşte situaţia cancerului de col uterin ȋn Romȃnia – ţara noastră se află pe locul trei în rândul statelor membre în ceea ce privește incidența acestui tip de cancer, iar rata mortalităţii este de 4 ori mai mare decȃt ȋn celelalte ţări UE, ȋn principal deoarece este depistat ȋn stadii foarte avansate, pe fondul unui grad de prevenţie redus. Doar 17,6% dintre femeile din Romȃnia au efectuat măcar o dată un test Babeş-Papanicolau, ȋn condiţiile ȋn care ȋn majoritatea ţărilor din UE procentul depăşeste 70%. Necesitatea de a creşte numărul femeilor care se testează este imperativă, avȃnd ȋn vedere că, dintre toate formele de cancer, cel de col uterin s-a dovedit fi cel mai eficient controlat prin intermediul screening-ului. Astfel, incidența cancerului cervical poate fi redusă cu până la 80% ca urmare a programelor de screening la nivel populațional.
Proiectul Screening pentru Cancerul de Col Uterin și tratament precoce este derulat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu (INSMC), în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii De Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN). Detalii privind proiectul pot fi accesate pe site-ul dedicat potisaprevii.eu sau pe pagina de Facebook a Fundaţiei Renaşterea.

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020]

3 Comentarii  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare