„HidroPrahova” reprezintă un subiect fierbinte pentru administraţia locală la acest început de an. Totul pare să fi plecat de la dorinţa expresă a lui Elvis Arghir de a-şi susţine fratele la conducerea sucursalei locale a operatorului de apă şi canalizare. Aşa că, am considerat oportun un dialog cu fostul candidat la funcţia de primar, Elvis Arghir, în prezent consilier local.
Domnule Arghir, va fi sucursala locală a HidroPrahova condusă de fratele dvs?
Nu acesta este scopul demersurilor mele. Eu nu mă lupt să-l impun neapărat pe fratele meu la conducerea HidroPrahova în Câmpina, ci a unei persoane care să-şi dorească în mod real să se implice pentru a aduce fonduri consistente în reţelele de apă şi canalizare ale Câmpinei şi pentru ca la robinetele câmpinenilor să curgă apă potabilă. Eu nu trag sfori, ci doar încerc să găsesc soluţii pentru binele urbei şi al locuitorilor ei. Iar semnale pozitive deja au început să apară, pentru că, la numai o zi sau două după apariţia ediţiei precedente a publicaţiei dumneavoastră, am întâlnit actuala conducere a HidroPrahova la sediul Primăriei. Cred că este prima dată când au venit acolo şi dacă astfel se vor mişca lucrurile tot înseamnă că am realizat ceva.
De ce credeţi că ar trebui o persoană nouă în fruntea sucursalei HidroPrahova?
Este destul de simplu… Cei care conduc acum această sucursala au lucrat înainte la Compania Publică şi continuă să facă ce au făcut şi acolo. Adică, aproape nimic… Am convingerea că doar aducând o persoană din afara structurii anterioare a CPGC putem începe să mişcăm lucrurile, ceea ce înseamnă să aducem bani pentru investiţii mai ales în reţeaua de apă a Câmpinei.
Dar poate conduce această filială cineva care este din afara acestui domeniu?
Da! Şi am să vă dau un exemplu concret: Liviu Şoldan. El era fizician, dar – deşi eu personal am avut destule dispute cu el – cred şi o spun fără ocolişuri că a fost cel mai bun conducător al Companiei Publice. El venea din afara acestui sistem. De ce un fizician cum era Şoldan a putut să conducă bine organismul care administra serviciul de apă şi canal, iar un inginer, cum este fratele meu, nu ar putea-o face?! Vă repet, însă, că nu este vorba neapărat de fratele meu. Ştiu că există cel puţin cinci CV-uri ale unor oameni care în mod cert ar putea face mai multe pentru Câmpina decât face actuala conducere a HidroPrahova. Dar fratele meu cred că ar fi cea mai bună soluţie!
De ce credeţi acest lucru?
Dacă fratele meu ar conduce HidroPrahova la Câmpina aş avea şi eu mai multe obligaţii, pentru că, până la urmă, este vorba de numele familiei noastre. De când s-a pus problema colaborării noastre cu HidroPrahova, eu am avut constant un anumit punct de vedere. Mereu s-a spus că Arghir e fie hoţ, fie prost, dar mereu s-a demonstrat că eu am avut dreptate. Poate că a venit momentul să spunem hai să-l lăsăm şi pe Arghir ăsta, să facem o dată şi ca el… Dacă în câteva luni lucrurile nu încep să meargă spre bine, fiţi sigur că voi fi primul care voi spune acest lucru! Dar nu s-ar ajunge la aşa ceva, pentru că, în situaţia în care fratele meu ar conduce sucursala câmpineană a HidroPrahova, atunci m-aş implica şi eu, astfel încât să aducem pentru Câmpina investiţii mult mai multe decât cele 14 milioane euro promise, dar despre care puţină lume ştie că este vorba să fie alocate doar pentru canalizare. Pentru reabilitarea reţelei de apă nu se va aloca nici un leu. Am mai vorbit despre acest lucru – Câmpina deţine 31% din HidroPrahova, iar la sucursala din Câmpina sunt aproximativ o treime dintre angajaţii acestei societăţi. Logic ar fi ca din totalul fondurilor pe care le va atrage HidroPrahova în acest an, care depăşesc 200 milioane euro, măcar 30% să revină Câmpinei. Asta ar însemna vreo 60 milioane euro. Când colo, pentru noi nu sunt alocate decât 14 milioane euro. Dacă fratele meu ar fi directorul sucursalei locale sunt convins că ar reuşi să convingă actuala conducere a societăţii să aloce măcar 20-25 milioane euro pentru Câmpina. Astfel, am putea ca în afara investiţiilor în canalizare să puteam investi serios şi în reţeaua de apă care este pulbere.
De ce insistaţi atât de mult asupra investiţiilor în reţeaua de apă?
Pentru că această este cea mai serioasă şi mai gravă problemă a Câmpinei! Spun – şi-mi asum toată responsabilitatea pentru ceea ce spun în acest moment – că în Câmpina apa de la robinet nu este potabilă! În plus, pierderile pe reţea, care se reflectă în costurile finale, depăşesc 70%, ceea ce este inacceptabil. Din acest motiv am ajuns să plătim unul dintre cele mai mari preţuri pentru metrul cub de apă! Eu am atras atenţia încă de la început, în colaborarea cu HidroPrahova, că preţul va creşte necontrolat, iar calitatea apei nu va fi cea dorită, iar investiţiile nu vor putea fi dirijate de Consiliul Local, acolo unde se stabilesc priorităţile. La Câmpina ar fi nevoie de o supraveghere atentă a celor mai deficitare puncte de pe reţeaua de alimentare cu apă, stabilirea unei liste de priorităţi cu locurile unde se înregistrează cele mai mari pierderi, intervenţia în aceste puncte, astfel încât să reducem pierderile măcar la jumătate, într-o primă fază. Dar să ştiţi că şi cu reţeaua de canalizare sunt destule probleme. Facturile sunt încărcate, iar câmpinenii plătesc şi apa de ploaie, pe motiv că aceasta se scurge în reţeaua de canalizare pluvială. Este o prostie care nu cred că mai existe undeva pe pământ! Iar dacă apa se poate infiltra prin pământ în reţeaua de canalizare, înseamnă că şi fenomenul invers este la fel de uşor. Tocmai din toate aceste motive susţin că tărie că trebuie să aducem pe cineva la conducerea HidroPrahova care să se implice total şi care să pună lucrurile la punct, astfel încât să nu mai plătim facturi atât de mari la apă şi canal, pierderile să fie limitate, iar calitatea apei să crească. Dacă se vrea, se poate destul de uşor realiza acest lucru!
Aţi purtat discuţii pentru numirea fratelui dvs sau intenţionaţi să dezbateţi subiectul la proxima şedinţă a Consiliului Local?
Da, la următoarea şedinţă a Consiliului Local intenţionez să aduc în discuţia colegilor mei situaţia de la HidroPrahova. În acest moment, cred că ar fi bine să constituim, la nivelul Consiliului Local, o comisie formată din câţiva oameni cu mare experienţă, dar care să fie şi dornici să se implice cu adevărat pentru rezolvarea favorabilă a situaţiei de la HidroPrahova, această comisie urmând a avea un termen pentru prezentarea unei set de măsuri. Nu văd de ce ar putea avea cineva împotriva unei astfel de iniţiative… Iar printre măsurile propuse de comisie s-ar putea număra şi propunerea ca în fruntea sucursalei locale a HidroPrahova să desemnăm o altă persoană. Dacă fratele meu va conduce, în cele din urmă, această filială, repet, atunci mă voi implica şi eu, cu relaţiile mele, în atragerea cât mai multor investiţii în reţeaua de apă şi canalizare a Câmpinei.
de ce nu se implica in rezolvarea tuturor acestor probleme d-l Bogdan Ene, membru in conducerea PNL Campina cel care a fost propus de aceasta formatiune sa il inlocuiasca pe Florin Constantinescu in Consiliul de Administratie al HIDRO Prahova , fara avizul Consiliului Local?de fapt pe toti , inclusiv pe d-l Arghir ii intereseaza cine va executa lucrarile ce vor fi achitate din aceste fonduri ca sa aiba si ei partea lor(comisioane).Consiliul Local a aprobat intrarea in HIDRO Prahova si acum doarme in papuci.
Dacă fratele meu va conduce, atunci mă voi implica şi eu, cu relaţiile mele, ….si cu firmele mele in atragerea comisioanelor si cheltuirea milioanelor de euro ca pana la urma aici e toata smecheria…nu?
Lasa fraerii sa platesca pierderile de apa….ca ne scoatem noi si ai si tu de primit tisene..si tu dragomire …sa punem pe cineva de incredere acolo si o sa fie bine si pentru voi ..HIHIHI
Poate mai primesc si eu niste lucrari si anul asta chiar dam tunul…
sa incepem cu dreptul baieti!
Nu vad care si a cui este problema in legatura cu firmele care vor executa lucrarile pentru HIDRO. Ce ne framanta mai tare domnilor? O apa pura la robinet? sau Unde se duc banii? Si de ce ne facem tocmai acum probleme de acest gen ca bani s-au cheltuit in fiecare an pentru apa si canal dar nu se vede nimic. Unde oare s-au scurs fondurile pana acum? Daca sunteti persoane care merg zilnic pe strazile Campinei spuneti macar o zi in decursul unui an calendaristic in care nu a fost nici un indicator de lucrari la carosabil montat de lucratorii de la CPGC sau HIDRO pe nici o strada din toata Campina asta.