Știri

Editorial

COŞMARUL RECURENT

Am văzut Gala Premiilor Asociaţiei Profesioniştilor din televiziune. Un coşmar. Nu pare posibil să fim în 2011. Încerc în zadar să sper că mă pot trezi. O asemenea lipsă de criterii sau o asemenea sfidătoare promovare a imposturii, ticăloşiei afişate cu panaş şi inculturii drept Repere nu mi se mai părea posibilă. Dacă s-ar fi strecurat vreun premiat discutabil, am fi spus că este o omenească scăpare a juriului, dar cînd majoritatea premianţilor de pe latura „politică” sunt de o anume orientare, atunci e limpede ce s-a urmărit. Dincolo de numele „laureaţilor”, comentariile juraţilor au fost îngrozitoare.  Juriul, compus din acad. Nicolae Breban, prof. dr. Manuela Cernat, realizatoarea TV Lucia Hossu Longin, prof. univ. Sorin Ilieşiu, preşedintele APTR Dan Necşulea şi regizorul Dan Piţa a făcut din cei cîţiva laureaţi de la Antene şi Realitatea nu numai „mari profesionişti” ci şi adevăraţi martiri ai independeţei presei. Ai fi zis, ascultînd-o pe dna. Lucia Hosu că Radu Tudor, Dana Grecu, Victor Ciutacu, Mihai Gadea, Mircea Badea, Oana Stancu si Adrian Ursu trăiesc în Libia sau Siria sau Coreea de Nord şi că de 10 ori pe zi viaţa le este pusă în pericol de odiosul regim care sugrumă toate libertăţile presei şi îi aruncă pe vitejii ziarişti în puşcării atroce.
Să fim serioşi: singurul organ care este pus în pericol în cazul sus-citaţilor le este limba, în mare pericol de a face băşici de la atîta frecat de fundul lui Felix sau al lui Vântu sau al cuplului tragi-comic Ponta-Antonescu. Dacă tot acest cancer al presei, aceste bube purulente, această pegră care sunt Antenele şi Realitatea, citadele ale dezinformării, vulgarităţii şi manipulării sunt ambalate în „prefesionalism”, atunci neamul ăsta chiar nu mai are nici o şansă. Aberant este că mulţi dintre cei premiaţi au fost chiar sancţionaţi de CNA pentru motive cît se poate de evidente. Citez un dialog celebru din premiata dnă. Firea „Firea: Domnule Boureanu, dar ce-aţi mâncat? Aţi mâncat ceva stricat înainte de emisiune?
Boureanu: Nu ştiu, am mâncat ceva la dumneavoastră aici. Firea: La toaletă?” Curat profesionalism, dnă Longin, d-nule Breban! Elevat limbaj, nu se putea să nu fie impus drept model studenţilor în jurnalism! Abia luna trecută realizatorul Sintezei zilei  primea şi el o amendă substanţială pentru falsuri grosolane în ceea ce transmitea în emisiune. Ce să înţeleagă un om normal cînd aceeaşi persoană este sancţionată şi premiată de două instiuţii de profesionişti ai mass media. Şpagatul lui Badea şi vulgaritatea lui masturbatorie gen „puii mei” bine merită de la Juriul TVR. Încălcarea celor mai elementare reguli de deontologie, avalanşa de ştiri pur şi simplu false, lipsa punctului de vedere alternativ sunt „reguli” pe care juriul vrea să le impună ca normalitate. Sau premiata pentru excelenţă Alessandra Stoicescu, şi ea sancţionată pentru grave derapaje de la deonotlogia jurnalistică. Trebuia să vezi imaginile din sală, respectivii rînjeau de satisfacţie şi chiar erau mîndri că sunt eroi ai luptei împotriva odiosului regim băsescian. Erau hienele bucuroase că simt miros de cadavru. Erau imaginile coşmarului românesc. Mereu repetat, din care nu există trezire la normalitate. Am asistat, vorba lui Freud, la o fecalogie de toată splendoarea. Că autoarea acelui fundamental rechizitoriu la adresa regimului criminal comunist care a fost Memorialul durerii sau Sorin Ilieşiu gerează acum această halucinaţie de spectre ale unui Goya al preso-politicii româneşti ţine de marile mistere nocturne ale epocii noastre.

Christian CRACIUN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare