Câteva note scrise duminică, imediat după ora 21, cu doar cîteva rezultate cunoscute, parțiale și provizorii. Ce înseamnă victoria lui Nicușor Dan? O victorie a perseverenței și a răbdării construcției politice de-a lungul multor ani, cu multe înfrîngeri și reluări ale luptei, lucruri foarte rare în politica noastră care nu depășește îndeobște perspectiva lungimii propriului nas. Înseamnă apoi o lecție pentru cele două forțe politice, PNL și USR+, că numai aliate pot combate PSD-ul. Acolo unde nu au făcut asta (Craiova de exexmplu) au pierdut. Această politică de conlucrare trebuie să continue în împrejurări foarte complicate în consiliile locale și județene. Asta va fi adevărata probă de gîndire politică matură. Avem apoi dispariția ALDE, partidul fantomă care își arată iar inconsistența, și la fel a partidului lui Ponta. Partide de lideri cu retorică găunoasă și atît. Polarizarea despre care se vorbește este o limpezire, o eliminare a aluviunilor otrăvitoare.

O altă învățătură este că electoratul este mult mai inteligent decît politicienii. De cîteva alegeri, cam de la europarlamentare, vedem că politicienii sînt în urma electoratului în înțelegerea evoluției țării. Dezmățul lugubru al PSD-ului cu măririle veniturilor de tot felul aruncate în electorat n-a reușit să convingă, și asta arată nivelul intelectual precar al PSD-ului, cît de puțin își cunoaște alegătorii. Pe vremea guvernării negre a Vioricăi, scriam că PSD-ul va colapsa sub greutatea propriei imposturi, incompetențe, analfabetism. Lucrul se adeverește și se continuă acum, sub demnul său urmaș Ciolacu. Ei nu reușesc „să citească” mersul societății și continuă sinucigaș să se bazeze pe forțele sociale frenatorii. Pe mentalități și situații care dispar în virtutea evoluției. De aceea PSD se luptă să mențină zone cît mai mari în sub-dezvoltare.
De partea cealaltă, eficienta și pasagera alianță între PNL și USR + la primul semn de fault pe sub masă va fi aspru sancționată de electorat. Trendul de acum nu indică obligatoriu cîștigul și la parlamentare. Cele două forțe politice care cuprind evident politicieni de alt tip decît cei cu care ne-am obișnuit (la ora asta nu știu rezultatele din marile orașe, cu structurile lor de putere atît de bine osificate) trebuie să-și păstreze acțiunea coerentă și în parlament și în plan județean și local pentru a avea succes și în alegerile cele mai importante, care sînt cele parlamentare. Abia după ce vom avea un parlament cu o majoritate democratică vom putea spune că mai avem trei ani în care guvernul PNL sau o viitoare alianță să-și arate capacitatea de a construi. Rezultatele de acum sînt doar un început.
D-na Firea și-a făcut fără rușine reclamă inclusiv duminică la radioul și televiziunea oficiale. De fapt ale PSD-ului. Iată unul dintre lucrurile care trebuie reglate imediat ce se va schimba parlamentul. Avem o puzderie de instituții infectate de pesedism. Aflu acum că la Timișoara a cîștigat Dominic Fritz, cetățean german, contra unuia dintre cei mai abili dintre politicienii vechi și învechiți în rele, N. Robu. Omul care a distrus frumusețea și identitatea unuia dintre orașele simbol ale țării. Deci direcția pare consolidată. Probabil, pînă mîine dimineață vor mai apărea asemenea informații, iar pînă citiți dumneavoastră se vor putea face comentarii mult mai avizate.
Alte observații se pot face în legătură cu prezența. Ea a fost în limite rezonabile pentru condițiile epidemiologice actuale. Dar aici sînt de observat cîteva nuanțe. Un ONG la care țin foarte mult și care a făcut foarte multe pentru asanarea climatului nostru social a trimis un mail prin care cerea să convingem fiecare cîte un tînăr să se ducă la vot. Ideea m-a supărat: daˊ ce, tinerii sînt handicapați, trebuie duși de mînuță la vot? Dacă ei nu-și dau seama cît de toxic este să fii condus de cineva ca Firea (pentru mine, kitschul și țățismul & răutatea ei nu o reprezintă ca persoană, sînt simbolice pentru o întreagă structură de mentalități sociale), atunci își merită asemenea conducători. Punct. Că tinerii nu votează, ține de acutul nostru deficit de educație generală și de educație civică în special. Acolo trebuie lucrat masiv, schimbate complet formele și conținuturile acestei educații. Autismul lui: „mie să-mi fie bine” este distrugător. Am văzut în politică tineri foarte buni, dar și pe unii care se străduiesc să-i imite pe rechinii cei bătrîni, și chiar reușesc. Chiar cu mai puțin stil. Deci vîrsta nu-i un criteriu. Avem senzația că mai este o speranță. Vagă. Să nu uităm că noile administrații vor avea de condus într-o perioadă de criză economică a cărei amploare nu poate fi nici măcar bănuită. Oricum, ni s-a mai dăruit o șansă…
Christian CRĂCIUN
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!