Știri

Ecografia, mamografia și osteodensitometria, trei puncte forte ale imagisticii medicale SanConfind

Pe lângă performantele aparate medicale produse de celebra companie germană Siemens (aparatul RMN model Magnetom Aera, computerul tomograf Somatom Definition AS 64 slice și aparatul RX cu două posturi Luminos Fusion), Secţia de Radiologie și Imagistică Medicală a Spitalului SanConfind, care se va deschide peste puțin timp, impresionează și prin alte dotări cu aparatură de imagistică medicală de ultimă generație. Este vorba despre aparatele pentru ecografie, mamografie și osteodensitometrie, mărci ale cunoscutei firme americane General Electric.
Ecografia (ultrasonografie) 
Ecografia (denumită și sonografie sau ultrasonografie) este o metodă de obținere a imaginilor medicale. Ecografia este un rezultat al dezvoltării tehnologiei sonarelor în Al Doilea Război Mondial. Un dispozitiv portabil pus în contact cu pielea pacientului produce unde ultrasonore de frecvență înaltă și receptează ecourile trimise de către organele interne. Un avantaj al ecografiei constă în faptul că se evită efectele nocive ale razelor X. Mai mult, echipamentul este portabil și accesibil. Un dezavantaj constă însă în faptul că nu sunt obținute imagini foarte clare. Deși a fost utilizată pentru prima dată în anii ‘50 ai secolului XX, această metodă de obținere a imaginilor clinice s-a folosit mai ales după dezvoltarea calculatoarelor. Ecografia nu se utilizează la examinarea oaselor și plămânilor, dar se folosește foarte mult în obstetrică, unde imaginile pot fi utilizate pentru localizarea placentei și stabilirea vârstei, poziției și dezvoltării fătului. De asemenea, imaginile ecografice se folosesc și în alte domenii medicale, contribuind la stabilirea unui diagnostic rapid. Ecografia sânului este singura analiză relevantă pentru femeile cu vârsta sub 35 de ani, la care țesutul glandular mamar este prea dens pentru a putea obține rezultate concludente despre sănătatea sânilor cu ajutorul mamografiei. Ecograful din dotarea SanConfind este unul dintre cele mai performante, realizând imagini de înaltă definiție.
Mamografia (ecografia sânului)
Mamografia este o radiografie specială a sânului realizată cu ajutorul razelor X, care ajută la detectarea modificărilor la nivelul structurii sânului cu câțiva ani înainte de apariția unor semne sau simptome detectabile prin examinare clinică. Se face doar la recomandarea medicului, în funcție de istoricul medical al pacientei, sau preventiv, în special dupa vârsta de 40 de ani. Mamografia și ecografia sunt două metode imagistice care se completează, nu se exclud. Există leziuni care, din cauza densității țesutului glandular mamar, nu pot fi identificate mamografic. Pentru aceste situații examinarea ecografică este recomandată. De asemenea, sunt leziuni la nivelul sânului care nu pot fi identificate ecografic.
Cum incidența cancerului de sân la femeile tinere este tot mai mare, iar acesta rămâne nedectat în urma mamografiei digitale convenționale în aproape 30% din cazuri, o diagnosticare corectă se poate obține doar prin mamografia digitală 3D, adică tomosinteza sânului. Secţia de Radiologie și Imagistică Medicală a Spitalului SanConfind dispune de un astfel de mamograf digital ultraperformant, care folosește radiații X în doze mici. În pofida dezvoltării imagisticii medicale prin RMN, mamografia digitală reprezintă cea mai folosită metodă de diagnosticare a cancerului mamar, recomandată femeilor cu vârsta de peste 35 ani. Tomosinteza sau mamografia tridimensională (3D) a sânului reduce interferența și suprapunerile de țesut prin captarea de imagini tridimesionale ale sânului și evidențiază mult mai ușor leziunile canceroase, mai ales la femeile cu sânul dens, care au un risc crescut. Avantajele mamografiei digitale cu tomosinteză sunt multiple: îmbunătățirea considerabilă în detectarea cancerului; reducerea numărului de controale ulterioare și, implicit, a costurilor pentru acestea; ușurința stocării imaginilor digitale și trimiterea lor prin e-mail. Prin mamografia digitală se îmbunătățesc clasificarea tipurilor de cancer mamar, detectarea formațiunilor tumorale și detectarea de microcalcificări. De asemenea, crește mult acuratețea diagnosticului la sânul dens. Mamografia digitală cu tomosinteză se efectuează cu atât mai mult în cazul predispoziției pacientului la cancerul mamar (existența în familie a unor factori de risc de cancer mamar sau a unui istoric personal cu această boală). Mamograful digital de la SanConfind este, și el, un aparat extrem de performant.
Osteodensitometria
Osteodensitometrul din dotarea Secției de Radiologie și Imagistică Medicală SanConfind are rolul de a determina densitatea osoasă a pacientului investigat, ajutând la punerea cu acuratețe a diagnosticului de osteoporoză. Osteodensitometria (DEXA) folosește raze X de densități diferite ce străbat osul, permițând aprecierea gradului de reducere a densității osoase. Procedura este nedureroasă, nu necesită o pregătire prealabilă, iar doza de iradiere este mult mai redusă decât în cazul unei radiografii standard.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare