Știri

E oficial!

Dr. Călin Tiu este noul manager general al Spitalului Municipal Câmpina
Primele măsuri – rezilierea contractului cu Esco Energy şi demararea procedurilor pentru rezilierea contractului cu Clinica Romgermed

Ceea ce v-am informat de ceva vreme a devenit oficial la începutul săptămânii trecute: dr. Călin Tiu este noul manager al Spitalului Municipal Câmpina. “Da, de luni (n.r. – 3 august) am primit decizia prin care sunt numit manager general al Spitalului Municipal. Nu va fi deloc o muncă uşoară, pentru că sunt destul de multe probleme, unele dintre ele foarte grave şi este nevoie să ne înhămăm toţi la aceeaşi căruţă. Şi cu sprijinul autorităţilor publice locale trebuie să readucem Spitalul Municipal acolo unde îi este locul. Adică, să redevină a doua unitate spitalicească a judeţului Prahova din punct de vedere al numărului de pături şi nu numai”, ne-a declarat dr. Călin Tiu.Noua echipă de conducere pe care dr. Călin Tiu şi-o formează îl include şi pe Nicolae Mijea, cel care a ocupat pentru aproximativ o lună funcţia de manager general, acesta devenind, în noua organigramă, director administrativ. În ceea ce o priveşte pe Constanţa Ţiţei, fostul manager interimar şi director economic, sprijinul politic de care aceasta se bucură a determinat găsirea unei formule elegante pentru scoaterea sa din scenă – pensionarea.
“Am reziliat contractul păgubos cu Esco Energy”
Una dintre primele măsuri pe care le-a luat dr. Călin Tiu în noua sa calitate a fost rezilierea contractului privind asigurarea energiei termice, cu Esco Energy. Tiu pare să fi beneficiat şi de sprijinul directorului administrativ Nicolae Mijea, cel care demarase, în scurtul său mandat de manager general, o serie de acţiuni de verificare a derulării colaborării dintre cele două părţi. “Am decis încetarea contractului cu Esco Energy. Era un contract păgubos pentru Spitalul Municipal, care ne-a adus numeroase deservicii, sporind datoria pe care unitatea noastră o are în acest moment. Am avut şi sprijinul Primăriei Câmpina, care ne-a pus la dispoziţie o centrală termică şi două cazane, astfel încât,în cel mai scurt timp, scăpăm de o mare cheltuială, care o reprezenta derularea contractului cu Esco Energy”, ne-a declarat dr. Călin Tiu.Rezilierea contractului cu Esco Energy readuce în discuţie derularea sa. La un moment dat, în toamna anului trecut, viceprimarul Ion Dragomir anunţa Consiliul Local că este în imposibilitatea găsirii unei soluţii pentru acoperirea datoriilor pe care Esco Energy le acumulase faţă de Distrigaz. Primarul Tiseanu a promis că rezolvă problema, a anunţat că a rezolvat-o, dar nu a prezentat niciodată public exact modul de rezolvare. De ce nu a fost reziliat contractul cu Esco Energy încă de atunci? De ce a mai fost nevoie să treacă încă aproape un an cu acumularea de noi datorii ale Spitalului Municipal? Sunt întrebări asupra cărora primarul Horia Tiseanu – ca om care a declarat că “a rezolvat problema” – ar trebui să răspundă măcar în faţa Consiliului Local.
Cheltuieli mari, datorii pe măsură şi… nici un vinovat!
Noul manager general al Spitalului Municipal, dr. Călin Tiu, va trebui să continue operaţiunea de “curăţenie” începută de Nicolae Mijea. Şi pare a avea destule argumente s-o facă. Există un raport de audit intern, efectuat de Direcţia de Sănătate Publică Prahova în luna mai a acestui an. “Prin compararea soldurilor, se observă un trend de creştere al datoriilor care s-au dublat în anul 2008 faţă de anul 2007, existând toate premizele ca, până la sfârşitul anului 2009, datoria spitalului să se dubleze faţă de 2008, având în vedere creşterea cu circa 1.666.000 lei (n.r. – adică 16,6 miliarde lei vechi) a datoriilor înregistrate în primul trimestru al anului 2009”, se arată în rapotul de audit. “Comparând datoria totală cu resursele spitalului, se constată că ea reprezintă o treime din veniturile anuale realizate de spital, ceea ce înseamnă că spitalul ar trebui să-şi mărească volumul serviciilor medicale cu 33% faţă de realizările de la această dată, pentru a putea face faţă achitării sumelor datorate“, mai continuă raportul. Din păcate, raportul nu identifică nici un vinovat, ci doar o stare de lucruri. În schimb, se precizează cauza acumulării acestor datorii însemnate: “evoluţia progresivă a datoriilor s-a realizat pe seama încheierii de angajamente legale peste alocările bugetare la care spitalul era îndreptăţit“, iar “valoarea din Programul anual de achiziţii publice pentru anul 2008 şi 2009 depăşeşte cu mult valoarea din bugetul anual aprobat“.Sunt numai câteva fragmente din raportul de audit intern, realizat în luna mai a acestui an, dar lipseşte identificarea vinovaţilor de această situaţie.
“Am demarat procedurile pentru rezilierea contractului cu Romgermed”
O altă prioritate pe agenda noului manager general al Spitalului Municipal este rezilierea contractului cu Romgermed, firma cu care Spitalul Municipal a încheiat un contract, în aprilie 2008, pentru desfăşurarea serviciilor de laborator. Practic, conform contractului de asociaţiune, spitalul trebuia să contribuie cu spaţiul, personalul şi echipamente specifice proprii, iar societatea trebuia să aducă alte echipamente de laborator, softurile, consumabilele, să asigure consultanţa, service-ul şi salariile angajaţilor din acest departament, preluându-i prin detaşare pe toată durata contractului. De asemenea, potrivit aceluiaşi act, 67% din beneficiile sau pierderile rezultate din activităţile comune ar fi trebuit să revină Clinicii Romgermed, iar 33% Spitalului Municipal Câmpina.
Spitalul plătea lunar către Romgermed 1,5 miliarde
Atât de “avantajos” era, pentru Spitalul Municipal, contractul cu Clinica Romgermed, încât valoarea lunară pe care acesta trebuia s-o achite clinicii bucureştene era de aproximativ 1,5 miliarde lei lunar. “Spitalul are obligaţia de a achita contravaloarea investigaţiilor paraclinice de laborator realizate de societate şi cota parte din cheltuielile asocierii, să pună la dispoziţie laboratoarele şi oamenii. Conform facturării, valoarea pe care trebuie să o achite unitatea medicală societăţii este, în medie, de 1,5 miliarde de lei lunar, fără ca nimeni să verifice dacă analizele acelea au fost cu adevărat efectuate sau la ce calitate. Suma este enormă, iar spitalul nu o poate achita, având în vedere că 83% din veniturile spitalului sunt destinate salariilor şi nu mai rămân bani nici măcar pentru utilităţi. Drept urmare, societatea ne-a dat în judecată de două ori până acum şi a obţinut, în luna iunie 2009, o hotărâre judecătorească potrivit căreia trebuie să-i dăm aproximativ 12 miliarde de lei vechi“, a declarat, în urmă cu câteva zile, pentru presa judeţeană, Nicolae Mijea, actualul director administrativ şi fost manager al unităţii sanitare în ultimele două luni.Cum o fi putut conducerea de la acel moment a Spitalului Municipal să angajeze o asemenea cheltuială în condiţiile în care, potrivit site-ului CAS Prahova, valoarea contractului cadru al Spitalului Municipal Câmpina, pentru analize medicale, este de 139.505,55 lei, din care cea mai mare parte a banilor ajunge, conform conducerii unităţii sanitare, la firma Romgermed?!
Cine este Romgermed?
Clinica Romgermed îşi are sediul central în Bucureşti, pe Calea Plevnei. Are peste 250 de medici, asistente şi cadre medicale angajate şi desfăşoară o sumedenie de activităţi în domeniul medical. Numele administratorului principal al Clinicii Romgermed, dr. Dorian Schwartz, a apărut în presa centrală, cu un an în urmă, în scandalul creatde datoriile uriaşe acumulate de Institutul de Fono-Audiologie “Prof. Doctor D. Hociotă“ după externalizarea serviciilor de laborator. Recent, după scandalul afacerilor ilegale de fertilizare in vitro, fostul director al Agenţiei Naţionale de Transplant, dr. Victor Zota, a afirmat că nici clinica “Saint Lucas“ din Bucureşti nu a depus solicitare pentru acreditare. Spitalul “Saint Lucas“ este deţinut integral de medicul Dorian Schwartz, acţionar şi în cadrul grupului de firme Romgermed, şi se doreşte a fi cea mai mare clinică de fertilizare in vitro din Europa de Est. De ce o fi nevoie ca instituţiile publice câmpinene să se asocieze doar cu firme implicate în tot felul de scandaluri?! Greu de răspuns.
Vinovaţii vor plăti?
Dr. Călin Tiu, noul manager general al Spitalului Municipal Câmpina, este conştient de dificultatea misiunii sale, de a readuce această unitate sanitară pe linia de plutire. “Pentru mine nu este o prioritate găsirea vinovaţilor pentru situaţia de până acum în care a ajuns Spitalul Municipal… Şi nici nu e treaba mea… Sunt alte instituţii abilitate… Eu şi echipa pe care am format-o ne vom canaliza activitatea pe eficientizarea cheltuielilor, spre asigurarea tuturor condiţiilor necesare pentru desfăşurarea unui act medical de cea mai bună calitate şi în deplină siguranţă pentru pacienţii noştrii”, a declarat dr. Tiu.
Constanţa Ţiţei se pregăteşte de pensionare…
Unul dintre semnatarii acestui contract de-a dreptul falimentar pentru Spitalul Municipal este Constanţa Ţiţei, fost manager general interimar şi fost director economic al Spitalului Municipal. Aceasta le-a declarat colegilor de la “Telegraful de Prahova”: “Există un contract cu firma care trebuie să ne asigure reactivii, dar, de câteva luni, nu le-am mai plătit banii pe reactivi pentru că nu am avut de unde. Eu am plecat în concediu, dar ştiu că trebuia să se facă o notificare potrivit căreia să fie cerute cantităţile necesare de reactivi sau să fie anulat contractul. Dacă nu s-a făcut notificarea, înseamnă că s-a rezolvat. Avem vreo trei miliarde de lei de dat la firmă de anul trecut“.Foarte nonşalantă în privinţa cheltuirii banilor publici de către Spitalul Municipal, pe care l-a lăsat înglodat în datorii enorme, Constanţa Ţiţei are liniştea omului care se pregăteşte de pensionare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare