ReportajeȘtiri

După patru ani și jumătate de chinuri, Ioana Condea, tânăra din Poiana Câmpina mutilată de un proxenet, a murit în Germania

Despre cazul impresionant al Ioanei Condea, tânăra din Poiana Câmpina silită de un proxenet din Germania să se prostitueze şi bătută ulterior cu bestialitate de acesta pentru că i se împotrivea, săptămânalul Oglinda şi-a informat cititorii încă din 25 noiembrie 2014. De fapt, Oglinda de Câmpina a prezentat în premieră tragedia tinerei din Poiana, cazul fiind preluat ulterior de multe publicaţii şi televiziuni judeţene şi centrale. Ioana a plecat să muncească în Germania la insistenţele unei prietene, unei așa-zise prietene. A plecat în necunoscut pentru un trai mai bun şi pentru a câştiga banii necesari creşterii copilaşului ei, de numai un an și jumătate (la momentul plecării sale, în martie 2018).
„Chiar dacă-mi pare rău de multe, nu regret nimic” – scria Ioana,
cu şapte ani în urmă, în dreptul fotografiei postate pe Facebook, în care este surprinsă
pe terasa Castelului „Iulia Hasdeu”. Avea pe atunci doar 18 ani şi nu-şi imagina că viaţa ei
se va încheia într-un mod atât de dramatic, lăsând în urmă un copil
şi o familie care o vor regreta pentru tot restul vieţii. 
Pe 31 august 2014, după ce a fost sechestrată luni de zile de proxenetul pe mâinile căruia ajunsese din cauza prietenei sale, care era chiar soția acestuia, Ioana a fost bătută cu sălbăticie și lăsată să zacă, aproape fără suflare, pe podeaua unei camere de bordel. De acolo a fost internată la o clinică din Köln. Mama a aflat de nenorocire după trei săptămâni, iar pe la finele lunii august, era la căpătâiul fiicei sale, care se afla într-o comă profundă, fiind ținută în viață doar de aparatele medicale. Pentru deplasările mamei sale în Germania, ca și pentru recuperarea medicală a Ioanei, erau necesari mulți bani. De aceea, în finalul reportajului care prezenta cazul Ioanei, redacția revistei noastre a făcut un apel generos către oamenii care ar fi putut să ajute cu bani familia greu încercată. La doi ani de la operațiile pe creier suferite în 2014, Ioana începea să se simtă mai bine, dar în ultimele șase luni starea sănătății sale s-a deteriorat rapid și iremediabil, astfel încât pe 13 ianuarie 2019, Ioana a murit pe un pat de spital. Însă părinții au fost anunțați de autorități abia pe 23 ianuarie. Din păcate, această poveste ce a cutremurat întreaga țară s-a terminat cum nu se poate mai prost. Ioana nu ar mai fi fost tânăra energică dinainte de tragedia care a lovit-o în 2014, dar măcar se spera să revină în viață acasă, recuperată parțial, cu posibilitatea de a comunica cu cei din jur din priviri sau prin mișcări ale capului. Timpul nu a mai avut răbdare cu Ioana, care lasă în trecerea ei pe acest pământ un copil minunat, un băiețel de cinci ani care va fi crescut de bunica sa din Poiana Câmpina.
O nouă poveste cu trafic de carne vie
Este a nu se știe câta poveste cu trafic de persoane obligate să se prostitueze. Povestea Ioanei a început în ianuarie 2014, atunci când a primit un telefon de la prietena ei, Florentina, aflată în  Germania, care îi promitea că i-a găsit un loc de muncă, menajeră la un hotel la care ar fi lucrat şi ea. După câteva refuzuri, Ioana cedează și pleacă în Germania la așa-zisa prietenă, care îi cumpărase biletul de călătorie. Aici a fost preluată de Robert Tănase, soțul Florentinei, care avea să-i devină, în cele din urmă, călău. Acesta a obligat-o să se prostitueze prin diferite moteluri și o urmărea în permanență, mai ales atunci când vorbea cu mama sa la telefon. Robert Tănase îi dicta ce să spună, ce să răspundă. După câteva luni, mama Ioanei, Grațiela Condea, avea să fie vizitată de o fată, a treia româncă exploatată și supravegheată de proxenet, care i-a povestit  Graţielei Condea cu ce se ocupă Ioana la Köln şi în ce situaţie disperată se află. Cele două femei au mers împreună la Poliţia Câmpina, ca să primească ajutor, ceea ce nu s-a întâmplat. ”Am apelat la Poliţia din Câmpina. M-am dus la ei cu adresa unde era Ioana. Un telefon dacă dădeau şi copilul meu nu mai ajungea aşa. Polițiștii m-a luat în râs şi mi-au zis că de unde ştiu eu că Ioana nu s-a dus să facă de bunăvoie. Şi fata cealaltă a mers la poliţie şi a dat declaraţii. Ştiam despre Ioana că prima dată când a dat să fugă de acolo, i-a rupt coastele pe partea stângă, a doua oară când a vrut să fugă a fost arsă cu acetonă în zona genitală şi pe spate, a treia oară când a dat să fugă i-a dat în cap”, povesteşte Graţiela Condea. Pe 31 iulie 2014, Ioana a fost găsită în camera unui motel frecventat de prostituate, într-o stare critică, bătută şi maltratată cu bestialitate, zbătându-se între viaţă şi moarte. Ulterior a fost internată și operată într-un spital din Köln.
Scrisoarea medicală emisă de clinica din Köln
Tragedia s-a întâmplat pe 31 iulie, însă familia a fost anunţată abia după trei săptămâni. Cu ajutorul financiar al unor rude, Grațiela a ajuns în Germania, la capătul patului de spital pe care zăcea în comă profundă fiica ei. Şederea mamei în Germania a fost scurtă, de numai o săptămână, motivul fiind puţinii bani de care a dispus. În cele şapte zile, femeia nu s-a mişcat de lângă Ioana. I-a vorbit mereu, aşa cum doar o mamă ştie s-o facă, a încurajat-o prin mângâieri, i-a fost alături şi a aşteptat-o când a ieşit din operaţie, tânăra suferind trei intervenţii chirurgicale pe creier. La finalul articolului, redacţia Oglinda a făcut un apel umanitar pentru a o ajuta pe Grațiela Conea să ajungă la fiica sa cât mai des cu putință.
Ecourile apelului umanitar
După o săptămână de la apariția articolului din 25 noiembrie 2014 , în următorul număr al revistei noastre, ne-am dat seama că apelul umanitar lansat de Oglinda nu a rămas fără urmări. A avut o influență benefică, fără îndoială, și faptul că articolul apărut în Oglinda a fost preluat imediat de presa județeană și de presa centrală. Drama tinerei Ioana, cea chemată în Germania de “prietena” sa pentru a munci ca menajeră, dar  obligată în schimb să practice prostituţia, bătută cu bestialitate şi zăcând luni în șir singură pe un pat de spital, nu i-a lăsat indiferenţi pe semenii noştri din ţară, dar şi din străinătate. Reacţii, telefoane şi mesaje au început să sosească imediat după publicarea materialului, toate având scopul de a o ajuta pe Ioana şi pe familia sa. Drama Ioanei Condea, tânăra din satul Bobolia care a plecat în Germania să lucreze ca menajeră, dar s-a trezit curând prinsă în capcanele prostituţiei,  nu a fost trecută cu vederea nici de presa germană, mai multe publicații germane informând despre acest caz.
Proxenetul – un infractor periculos
Robert Tănase, proxenetul care a bătut-o pe Ioana până a lăsat-o inconştientă, fusese condamnat pentru mai multe infracțiuni în România. El a nenorocit-o pe Ioana, fiindcă era supărat pentru faptul că fata a refuzat să se mai prostitueze.  Ioana a fost găsită în stare de inconştienţă într-o cameră de motel dintr-un oraş din Germania, motel în care prostituatele închiriau frecvent camere. Era rănită la cap şi avea arsuri pe corp, inclusiv în zona intimă. Iniţial, s-a crezut că a fost victima unui client, dar în urma anchetei s-a stabilit că agresorul a fost Robert Tănase, soţul prietenei care o ademenise pe Ioana în Germania. În cele din urmă, acesta a fost prins de poliţiştii germani. Robert Tănase împreună cu Florentina, soţia lui şi prietena Ioanei, fugiseră din Köln imediat ce au realizat că fata este în stare gravă. Robert Tănase a fost prins de poliţie, în noiembrie 2014. A fost condamnat ulterior la opt ani de închisoare pentru tentantivă de omor şi încarcerat într-un penitenciar din Köln. Florentina s-a întors în țară, a divorțat de fostul soț și și-a refăcut viața cu un alt bărbat, cu care a făcut al doilea copil.
Mai aproape de viaţă
La începutul lunii septembrie 2016, Oglinda își anunța cititorii despre un fapt dătător de speranțe: după doi ani de recuperări riguroase, dar și anevoioase, Ioana începea să se trezească încet-încet la viață. După doi ani în care a fost prizonieră în propriul corp, Ioana a început să se mişte şi să fie conştientă. Nu mergea, dar reușea să-și folosească mâna dreaptă. Împingea singură căruciorul, și tot singură îşi spăla părul şi îşi curăţa dinţii. De asemenea, învăţa din nou să mănânce. În toată perioada postoperatorie fusese hrănită artificial, dar de aproximativ două luni simțea iar gustul iaurtului, al supei şi al altor alimente ușor de înghițit. Nu vorbea, însă înțelegea tot ce i se spunea și răspundea prin mișcări ale capului. Era conştientă, comunica cu privirea cu mama sa şi a plâns atunci când şi-a văzut copilul pe care îl avea dintr-o relaţie anterioară plecării în Germania. Cu toate că, la început, medicii au fost sceptici în ceea ce priveşte şansele ca Ioana să-şi revină, după doi ani, aceştia începuseră să devină mai optimiști în legătură cu recuperarea medicală a tinerei. Totuși, niciun medic nu credea că Ioana va mai vorbi vreodată.
Mai aproape de moarte
Pe la începutul anului 2018, starea pacientei a început să se înrăutățească. Ea continua să fie îngrijită de niște măicuțe, care aveau o colaborare cu clinica respectivă și care își dădeau toată silința ca Ioanei să-i fie cât mai bine. Faptul că stătuse foarte mult timp pe spate i-a provocat Ioanei o complicație la plămâni. Grațiela Condea, într-o vizită pe care a făcut-o fetei sale în 2018, și-a dat seama că Ioanei nu ii este deloc bine, dar tot a sperat că situația ei se va ameliora.
Sfârșitul
Pe 13 ianuarie 2019, cu toate că a fost bine îngrijită, Ioana a încetat din viață. Potrivit mamei sale, familia a fost înştiinţată abia miercuri 23 ianuarie 2019 de moartea tinerei. Autoritățile germane au luat mai greu legătura cu avocata care era reprezentatul legal al Ioanei ales de statul german. Părinţii Ioanei aveau nevoie acum de aproape 5000 e euro pentru a-i aduce în ţară trupul neînsufleţit. Doar transportul sicriului în țară avea un cost evaluat la circa 3000 de euro. O prietenă a familiei Ioanei, singura persoană de contact a autorităţilor cu familia tinerei, a lansat un apel, prin intermediul reţelelor de socializare. Grație unor oameni cu stare și cu inimă mare, suma strânsă va permite repatrierea Ioanei, care avea 24 de ani atunci când a murit și se afla de mai bine de patru ani pe un pat de spital. O familie de români din Belgia i-a plătit biletul de avion. Printre donatorii care au contribuit la strângerea sumei necesare s-ar afla, se pare, și Gigi Becali, cunoscutul miliardar filantrop. Robert Tănase urmează să fie rejudecat, deoarece i s-a schimbat încadrarea juridică din tentativă de omor în omor. „Am aflat de moartea Ioanei miercuri 23 ianuarie, atunci când m-a sunat fata cu care am ţinut legătura în tot acest timp. Nu mai am cuvinte, nu pot să trăiesc fără ea, dar ne gândim la copilul ei, că ne-a lăsat ceva în urmă. Pentru el trebuie să mergem înainte. Din ce am înţeles, pe data de 13 ianuarie a murit Ioana, dar abia pe 23 ianuarie am fost anunţaţi. Pe fata din Germania, cu care ținem legătura, au anunţat-o cei de la Criminalistică. Niciodată nu m-am gândit că Ioana nu va mai veni acasă”, a declarat mama fetei pentru Adevărul.  După moartea Ioanei, mama acesteia a făcut presei mai multe declarații acuzatoare, nu doar la adresa proxenetului. Femeia o acuză și pe Florentina, cea care a ademenit-o pe Ioana în Germania, promițându-i o slujbă într-un azil de bătrâni, dar și pe polițiștii care nu i-au acordat niciun ajutor.  „Nu înţeleg cum sunt legile din România. Florentina Tănase ar fi trebuit să fie şi ea pedepsită, pentru că a fost complice”. După ce au anunţat-o pe avocată şi pe prietena Ioanei din Germania despre moartea fetei, autorităţile germane au precizat că trebuie să afle dacă familia doreşte repatrierea trupului, pentru ca Ioana să fie înmormântată în România. În caz contrar, Ioana urmează să fie înmormântată în Germania, pe banii statului german, însă la sectorul „persoane necunoscute”.
Graţiela Condea a plecat vineri, 25 ianuarie, în Germania ca să-și aducă fata acasă între patru scânduri. A plecat singură, pentru că soţul ei nu poate suporta durerea de a-și vedea fata în coşciug.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare