Știri

După 84 de ani, Coiful de aur revine în Prahova

În ediţia din 18 mai 2010,  publicam articolul „Adevărul despre coiful de aur de la Coţofeneşti”, însoţit de declaraţia olografă a profesorului Ştefan Gh. Marinescu. Astăzi, stimulaţi de expoziţia „Comorile dacilor” organizată de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova împreună cu Muzeul Naţional de Istorie a României, ne-am întâlnit, pentru prima dată, cu celebrul coif de aur de la Coţofeneşti, înconjurat de alte piese din aur, de o frumuseţe şi valoare inegalabile.
„Expoziţia îşi propune să permită publicului larg din Ploieşti şi judeţul Prahova să ia contact direct cu unele dintre cele mai importante creaţii ale artei metalului preţios din lumea tracică a epocii bronzului, primei epoci a fierului şi din perioada geto-dacică (…). Publicul prahovean are ocazia să admire la el acasă unele din cele mai importante tezaure ale patrimoniului cultural naţional şi european“ – a declarat dr. Ernest Oberlander – Târnoveanu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României.
„Expoziţia – precizează arheolog Marinela Peneş în prefaţa lucrării „Comorile dacilor”, vol. II – reprezintă omagiul instituţiilor organizatoare adus urmaşilor «celor mai viteji şi mai drepţi dintre traci», celor care îi cinstesc şi preţuiesc pe făuritorii istoriei şi civilizaţiei româneşti”.
Informaţii extrem de interesante, prezentate cu talent şi multă dăruire, ne-a oferit d-na Marinela Peneş, director adjunct al Muzeului, atât în cadrul expoziţiei, cât şi interviul care urmează.
– Recent, iubitorii de istorie autentică au primit cu viu interes un nou volum, „Comorile dacilor II – Capodopere ale artei aurului din România din epoca bronzului până în epoca Geto-Dacică”. Cum s-a născut acest proiect?
– Instituţia noastră este, în peisajul muzeal, o instituţie de referinţă, emblematică pentru activităţile ştiinţifice şi cultural-educative pe care le desfăşoară în cele 15 muzee din subordine. În anul 2009, ideea realizării unei expoziţii – trezoreze, pe care ne-o doream excepţională şi spectaculoasă, s-a materializat prin rezolvarea, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României, a primei expoziţii a „Comorilor dacilor”. Dorind să aducem în atenţia publicului prahovean valorile inestimabile ale României (adăpostite până acum de Muzeul Naţional de Istorie), am organizat o expoziţie care s-a dovedit a fi deosebită, apreciată şi mediatizată, mai ales că în centrul expoziţiei – care conţinea 42 de piese de aur şi argint – erau şi patru brăţări dacice, recuperate din străinătate. Cu această ocazie a apărut primul Catalog al expoziţiei „Comorile dacilor”. Cel de-al doilea Catalog este rezultatul unei noi expoziţii, cu aceeaşi denumire. 
– Realizarea unui astfel de catalog, în condiţiile crizei economico-financiare, este un lucru admirabil…
– Mulţumim pentru apreciere şi voi completa că orice expoziţie – mai ales la acest nivel – trebuie să aibă un Catalog bine întocmit. Catalogul de expoziţie – Ploieşti: 14 octombrie – 1 noiembrie 2010 are 60 de pagini, cu prezentarea fiecărui tezaur, scrise de colegii arheologi de la Bucureşti şi cu descrierea fiecărei piese din expoziţie, precum şi cu înregistrarea acestuia. Publicul ascultă prezentarea informaţiilor, vede etichetele pieselor şi întors acasă cu valoroasa lucrare, poate să aprofundeze studiul respectiv.
– Când a fost finalizat proiectul? („Bun de tipar“)
– … Ca orice instituţie care se respectă, în paralel cu sarcinile de serviciu, s-a realizat şi Catalogul de expoziţie.
– În sala de expunere a muzeului tronează unul dintre cele mai importante obiecte de studiu din catalog, coiful de aur de la Coţofeneşti. Cine a avut remarcabila inspiraţie a expunerii lui?
– Colectivul de realizatori al proiectului a fost compus din conducerea celor două instituţii: Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Muzeul Naţional de Istorie.
– Întrucât dl. dr. Ernest Oberlander a analizat în Catalogul „Comorile dacilor“ numai primul comentariu apărut pe internet la articolul „Adevărul despre coiful de aur de la Coţofeneşti“  (fără a ţine cont de bibliografia menţionată în articolul respectiv), vă rugăm să faceţi câteva aprecieri şi asupra celui de-al doilea comentariu. 
– … Coiful de aur revine, pentru prima dată de la descoperire, la Ploieşti, beneficiari fiind vizitatorii din judeţul Prahova. Abordaţi pe dl. Oberlander pentru a clarifica problematica referitoare la contextul descoperirii Coifului din punct de vedere al documentelor vremii şi al declaraţiilor ulterioare, eventual al legendelor despre aceste aspecte…
– Ce proiecte v-aţi propus pentru perioada următoare?
– Vom continua proiectul „Comorile dacilor” cu ediţia a III-a a expoziţiei şi a catalogului, cu aducerea unor exponate excepţionale care n-au fost etalate niciodată la Ploieşti. În perioada 14 – 31 octombrie, publicul prahovean poate admira piese excepţionale şi spectaculoase precum bijuterii, aplice, arme şi vase din aur, provenite din tezaure descoperite în România, dar mai ales coiful dacic de la Poiana Coţofeneşti, judeţul Prahova. 
 Theodor MARINESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare