Știri

Disciplina în liceele câmpinene

– o problemă spinoasă, adusă în discuţie de comisia de specialitate a Consiliului Local –
Săptămâna trecută, Casa de Cultură „Geo Bogza” a găzduit o şedinţă iniţiată de Comisia de sănătate, cultură, învăţământ, sport şi turism a Consiliului Local, la care au participat membrii acesteia, consilierii Florin Frăţilă (preşedintele comisiei), Daniel Telegescu şi Marian Dulă, împreună cu directori şi profesori din unităţile de învăţământ, directorul Casei de Cultură, Florin Dochia şi Adrian Dochia, director de teatru în cadrul Asociaţiei Culturale „Teatru Proiect” Câmpina.
Dincolo de problemele curente abordate, ce ţin de necesităţile financiare ale fiecărei unităţi de învăţământ sau de implicarea culturii şi a sportului în viaţa şcolilor, a fost atins şi un subiect delicat în ce priveşte relaţia profesorilor cu elevii, ce ţine mai mult de conduită morală şi de profesionalism.
 
 Consilierul Florin Frăţilă deschide Cutia Pandorei
„Avem semnale din ce în ce mai dese, care ajung la comisie, în sensul că în anumite licee câmpinene sunt nereguli care ţin de conduita elevilor şi a cadrelor didactice. Astăzi nu facem referiri directe, însă vă rugăm să acordaţi o atenţie mult mai mare la ceea ce se întâmplă în şcolile conduse de dvs. La o întâlnire viitoare o să venim şi cu petiţiile primite şi cred că n-ar fi tocmai plăcut pentru anumite licee, subliniez, să se confirme astfel de lucruri. Am primit unele sesizări de la părinţi, legat de faptul că anumiţi profesori nu prea merg pe la ore. Mai sunt şi alte aspecte privind un anume gen de relaţii amoroase care se petrec. Nu putem să rămânem indiferenţi la aceste lucruri” – a spus Florin Frăţilă.
Ulterior acestei intervenţii, Florin Frăţilă le-a propus directorilor o soluţie şi anume ca pe viitor, administraţia locală să delege o persoană competentă pentru verificarea zilnică în şcoli a acestor aspecte care, necontrolate la timp, pot degenera. Un fel de “inspector” pe probleme de disciplină şi conduită şcolară, care să informeze periodic Primăria, Consiliul Local şi consiliile de administraţie din şcoli cu problematica din unităţile de învăţământ.

Directorii nu vor să fie controlaţi în plus…
Propunerea consilierului a fost primită cu scepticism, directorii nefiind de acord cu “un alt control pe cap”, în condiţiile în care, au spus ei, “suntem controlaţi aproape zilnic de tot felul de instituţii”. În schimb, conducătorii şcolilor au fost de acord cu faptul că, pe viitor, ar trebui să existe o colaborare mai bună între administraţia locală şi conducerea şcolilor şi în plus de asta, că ar fi bine ca toate sesizările care ajung la consilierii locali să le fie transmise, spre a fi rezolvate.

…dar consilierii nu se lasă
La rândul său, consilierul Daniel Telegescu, surprins de aspectele grave prezentate la şedinţă de către colegul său Florin Frăţilă, nu a acceptat să treacă cu uşurinţă peste ele: „Am aflat cu stupoare că aceste lucruri se întâmplă în liceele câmpinene, că profesorii nu vin la ore, că vin mai târziu cu un sfert de oră si pleacă mai devreme cu un sfert de oră, că se întâmplă idile între profesori şi eleve, că se fac avansuri. Am rămas stupefiat, pentru că nu credeam că într-un oraş liniştit ca al nostru se pot întâmpla lucruri de acest gen. Mă întreb dacă atunci când s-au întâmplat astfel de lucruri şi la alte licee din ţară, nu au fost mai întâi zvonuri şi nu s-a luat nicio măsură!?” – a declarat după şedinţă Daniel Telegescu.
Reticenţa directorilor în faţa acestor probleme reale din anumite şcoli câmpinene nu a rămas fără urmări. Florin Frăţilă i-a anunţat pe interlocutorii săi că de aici înainte intenţionează să organizeze astfel de întâlniri din două în două luni, pentru a analiza în ce măsură cele discutate au avut sau nu un efect pozitiv. 

Carmen Negreu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare