Știri

Din “bunăvoinţa” primarului,

O caravană sanitară liberală 
a fost împiedicată să funcţioneze în Piaţa Centrală
Animozităţile dintre primarul Horia Tiseanu (preşedintele PDL Câmpina) şi omul de afaceri Virgil Guran (preşedintele PNL Câmpina) se accentuează tot mai tare, cu cât se apropie mai mult campania electorală. Nu mai este un secret pentru nimeni că liderii celor două formaţiuni politice se războiesc fără menajamente în ultima vreme. Cum ar veni, se au ca fraţii, dar nu ca nişte fraţi obişnuiţi, ci chiar ca biblicii Cain şi Abel. Nu putem spune cine dintre ei este Cain şi cine este Abel, dar un lucru este cert: în varianta în care Guran va candida din partea USL pentru Primăria Câmpina la viitoarele alegeri locale (candidatura lui Tiseanu e sigură, chiar dacă nu e oficializată), unul dintre cei doi “va muri” în apropiatele bătălii electorale pentru prima dregătorie a municipiului. 
Recent, duşmănia pe care Tiseanu i-o poartă lui Guran a lovit din nou. De data aceasta, lovitura a ricoşat şi în câteva zeci de câmpineni care se găseau, într-una din zilele trecute, prin Piaţa Centrală. Actualul primar al oraşului, chiar dacă ocupă prima poziţie în toate sondajele de opinie privind intenţiile de vot ale câmpinenilor, de teamă că ar putea pierde teren cu fiecare zi care trece peste viaţa plină de privaţiuni a localnicilor, cu fiecare acţiune a opoziţiei câmpinene, este hotărât să-şi folosească (prin orice mijloace, chiar abuziv), toată puterea deţinută vremelnic pentru a-l împiedica pe liderul liberalilor câmpineni să urce în topul simpatiilor electoratului. Probabil speriat că, în competiţia pentru câştigarea Primăriei, s-ar putea întâmpla să simtă în ceafă răsuflarea lui Guran, Tiseanu a interzis, săptămâna trecută, ca o caravană sanitară liberală să funcţioneze în Piaţa Centrală. Motivul: organizatorilor le lipseşte autorizaţia de la Primărie.
Organizată la nivel naţional şi destinată susţinerii unui proiect de lege prin care PNL doreşte reintroducerea analizelor medicale anuale gratuite, acţiunea era menită a se înscrie în cadrul unei campanii ample denumite „PNL are grijă de sănătatea ta!”. Un titlu ce ar putea avea conotaţii electorale, dacă ne gândim la apropiatele alegeri locale şi parlamentare. Dar dacă nu ne gândim la aşa ceva şi îi lăsăm să se gândească la alegeri pe cei cărora le este frică mare să nu le piardă? În acest ultim caz, dacă nu ne gândim la alegeri (că lumea este sătulă până-n gât de politică şi de minciunile ei), şi ne gândim doar la cele câteva mii de diabetici şi hipertensivi trăitori pe meleagurile câmpinene, la faptul că această campanie avea ca obiect controlarea gratuită a stării de sănătate a câmpinenilor (verificarea gratuită a glicemiei şi tensiunii solicitanţilor), poate că, totuşi, acţiunea liberalilor merita mai multă înţelegere, precum şi acordarea unui scurt răgaz pentru obţinerea documentului respectiv. Mai ales că nu era vorba despre amplasarea unui cort sau a unei tonete, ci despre desfăşurarea unei acţiuni de binefacere într-un microbuz privat; parcat, ce-i drept, pe domeniul public al oraşului. Dar mai bine să vă prezentăm cum au decurs lucrurile. 
La Câmpina, liberalii au hotărât ca acţiunea să se desfăşoare într-un microbuz în care localnicii puteau intra uşor folosindu-se de o scăriţă. Microbuzul a fost pregătit şi echipat corespunzător, iar locaţia găsită a fost un loc în Parcarea Centrală, ocupat de microbuzul caravanei, loc pentru care s-a plătit taxa aferentă mai multor ore. Nici nu au început bine liberalii acţiunea, că s-au văzut nevoiţi să plece, întrucât o echipă a Poliţiei Locale le-a cerut autorizaţia pentru desfăşurarea acţiunii pe domeniul public, document pe care organizatorii nu-l obţinuseră. Liberalii, care şi-au mutat ulterior caravana în sediul IFN Vital, consideră abuzivă măsura luată de către Primăria Câmpina, la porunca edilului portocaliu, care s-a făcut roşu de mânie când a aflat despre caravana liberală din Piaţă, socotind că “acţiunea oamenilor lui Virgil Guran are un profund caracter de campanie electorală”. O avea, nu zicem nu, dar  acelaşi lucru i se poate imputa primarului în multe demersuri pe care le-a întreprins pe parcursul mandatului său: scrisori periodice de informare a câmpinenilor în legătură cu realizările administraţiei Tiseanu, editarea recentă a unui ziar al Primăriei Câmpina care să prezinte luminos activitatea edilului etc. Nemaivorbind de multe acţiuni în care PDL (dar şi alte partide), a împărţit localnicilor, cu ocazia unor sărbători naţionale, pachete cu dulciuri, dar şi cu însemnele PDL.
“Pentru că trăim într-un stat poliţienesc, imediat după ce am început acţiunea, au apărut reprezentanţii Poliţiei Locale, care ne-au luat declaraţii şi ne-au cerut să eliberăm domeniul public. Le-am explicat că este o iniţiativă cetăţenească pentru care avem acordul Direcţiei Sanitare Judeţene, că avem şi un medic acolo. Horia Tiseanu, care conduce discreţionar oraşul, se teme să nu-şi piardă scaunul. De aceea el a reacţionat imediat, ordonând evacuarea noastră abuzivă. Dacă nu mai avem voie nici să facem un bine oamenilor, nici să ne spunem părerea, mă întreb de ce ne-am mai luptat să pice regimul comunist, că nu este nici o diferenţă între cei care conduceau atunci şi cei care ne conduc acum. Noi am cerut o aprobare încă din 25 august, iar după 30 de zile în care trebuia să ni se răspundă, tăcerea autorităţilor am interpretat-o, aşa cum prevede şi legea, ca pe o aprobare tacită”, consideră Virgil Guran.
De partea cealaltă, primarul municipiului se apără invocând faptul că “orice activitate pe domeniul public trebuie să aibă aprobarea municipalităţii. Chiar dacă nu a fost vorba despre un cort montat, ci doar de un microbuz în interiorul căruia se desfăşura toată treaba, tot le trebuia aprobare pentru această acţiune desfăşurată pe domeniul public şi prin care PNL a început deja campania electorală, fără să ţină seama de prevederile legale. Închipuiţi-vă că în Piaţă ar putea să fie parcate maşini în care să se organizeze jocuri de noroc. Virgil Guran a făcut într-adevăr o cerere, căreia nu-mi dau seama de ce nu i s-a răspuns de către funcţionarii Primăriei, dar aceasta se referea la realizarea unor sondaje de opinie, locul solicitat era la Ceas, iar solicitarea se întindea pe o perioadă nepermis de lungă: 30 de zile. Nu înţeleg de ce nu a acordat doctorul Virgil Guran consultaţii câmpinenilor în toţi anii precedenţi, şi de ce a trebuit să aştepte apropierea alegerilor locale. Ca să nu vă mai spun că pe microbuz erau lipite multe afişe electorale, de propagandă liberală, iar în jurul său îşi făceau de treabă mai mulţi lideri liberali.”
Vicepreşedintele organizaţiei municipale a liberalilor, Daniel Ioniţă, ne-a declarat că, “oricum ar încerca primarul să o dreagă, tot un abuz este alungarea caravanei noastre din Piaţa Centrală. De ce nu ne-a răspuns la cererea din 25 august 2011? Fiindcă după o lună, legea îi obligă să ne răspundă. Este păcat că din cauza duşmăniei cu care ne înconjoară actualul primar trebuie să sufere şi populaţia. Într-adevăr, eram mai mulţi liberali adunaţi în jurul microbuzului, că doar era o acţiune a partidului nostru. Dacă aşa se pune problema, îi sugerez primarului să ne aresteze pe noi, liberalii, unde ne-o vedea că suntem în grupuri de două-trei persoane şi stăm de vorbă. Legea nr 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul public al acesteia, pe care ne-au invocat-o, nu face referire la astfel de acţiuni. Noi am anunţat acţiunea la DSP Prahova, pentru a putea fi eventual controlată, iar cei de acolo ne-au spus că nu trebuie nicio autorizaţie de la Primărie.” 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare