Ziua Mondială a Poeziei a fost celebrată şi la Câmpina, sâmbătă, 21 martie, printr-un Maraton al Poeziei organizat de Casa de Cultură “Geo Bogza”, la care au fost invitaţi să participe scriitori din Oradea, Braşov, Sinaia, Breaza, Floreşti, Ploieşti, Bucureşti şi Câmpina. În cadrul evenimentului au avut loc lansări de carte, expoziţii de grafică şi de fotografie, dar şi multe recitaluri ale poeţilor prezenţi, toate constituindu-se într-un regal al creaţiei şi al bunului gust.
Colecţia „Biblioteca de Câmpina”
O colecţie impresionantă de cărţi a dat culoare unui nou început, „caligrafiat” public. Un an deja apus, dar vibrant şi cu răsunet peste veacuri, şi-a pus amprenta radical asupra lumii literare. Biblioteca Municipală “Dr. C. I. Istrati” a editat, cu sprijinul Consiliului Local, pentru al doilea an consecutiv, Colecţia „Biblioteca de Câmpina”. Aceasta este destinată promovării în rândul cetăţenilor câmpineni a valorilor importante din punct de vedere cultural-artistic şi social-educativ, în special în rândul tinerilor. În această colecţie sunt publicate opere originale realizate de către autori câmpineni, antologii de texte cu valoare documentară, traduceri realizate de autori câmpineni din literatura universală, studii de istorie culturală, de etnografie şi de folclor. Prin existenţa acestei colecţii se continuă tradiţia valorificării creaţiei locale iniţiate prin demersurile înaintaşilor: Geo Bogza, Al. T. Miu, George Văleanu, Ioan Lupaşcu ş.a.
Colecţia 2014 cuprinde şapte titluri care răspund criteriilor istorice şi de valoare culturală, dar şi varietăţii manifestărilor culturale din Câmpina. Cele şapte volume sunt: Dan Rădulescu – „Regrupare posibilă” (poezie); Anastasia Tache – „Arbore de gânduri” (poezie); Maria Irimia Nicolai – „Femei în leasing” (poezie); Ion T. Şovăială – „Al. Tudor-Miu” (istorie culturală); Diana Trandafir Marinache – „Anonima” (proză); Iulian Moreanu – Neguţătorul de vise” (proză scurtă); Florin Dochia şi Liliana Ene – „Antologie de tălmăciri româneşti din poezia universală”.
Lansarea colecţiei a fost făcută de Florin Frăţilă, preşedintele Comisiei de Cultură a Consiliului Local, care a rostit câteva cuvinte introductive în opera celui care a fost publicistul Ion Şovăială: „A fost unul dintre puţinii români care au făcut gazete culturale aproape de unii singuri, fără să ceară nimic în schimb şi pentru asta trebuia să-i fim recunoscători aici, pe pământ şi nu de aici înainte, în gând, aşa cum ştim noi bine să procedăm cu toţi adevăraţii truditori ai acestui neam. În ceea ce mă priveşte, am un mare regret faţă de acest om şi anume acela de a fi întâziat să îl anunţ, cât încă trăia, că am reuşit, cu multe eforturi, să obţin fondurile necesare pentru a-i publica într-un volum, poate chiar două, valoroasa muncă din ultimii zece ani”.
Fiecare volum în parte a fost prezentat de către un critic literar sau un scriitor, între care s-au numărat Vasile Ioan Ciutacu, Maria Dobrescu, Christian Crăciun, Constantin Trandafir.
Florin Dochia şi Liliana Ene au încheiat lansarea colecţiei cu „Ars amandis poesis”, un volum care reuneşte poeme din literatura universală, publicate în limba română, în anul 2014, în revista „Urmuz”, traducerile fiind realizate de către Florin Dochia (coordonator), Liliana Ene, Elena Dinu şi Alexandra Irimia. „A fost preferată ordinea cronologică a apariţiei în revistă, uneori poemele ilustrând prezentarea artelor poetice prin mărturiile autorilor, a curentelor literare sau fiind parte a unor prezentări multilingve” – scrie în nota introductivă a volumului.
Dublă lansare de carte
Al doilea eveniment închinat poeziei a fost lansarea a două cărţi. „Oglinda sinelui” – autor Ana Hâncu, din Ploieşti, care se află la cea de-a zecea carte publicată şi „Desen pe vis”, autor Maria Calciu, din Bucureşti, cu cel de-al 14-lea volum publicat, despre care a rostit câteva cuvinte Magda Mirea, o altă talentată mânuitoare a condeiului.
„Pentru mine este un eveniment unic de fiecare dată, chiar dacă am mai fost invitată. Scriu de la 10 ani. La 14 ani eram redactor la revista „Muguri” a Liceului „Mihai Viteazul” din Ploieşti, la 19 ani a apărut prima plachetă în care eram inclusă ca şi poetă. În acele cenacluri, i-am întâlnit pe marii noştri poeţi: Marin Sorescu, pe scriitorul Marin Preda… deci fac parte din garda veche a celor care vin aici. Domnul Dochia era pe atunci directorul Palatului Culturii la Ploieşti, organiza şi atunci evenimente extraordinare, dar şi cenacluri şi, iată, este cel care reuşeşte să ne unească de pretutindeni, până şi de la Galaţi, Oradea, Bucureşti! Orice eveniment de genul acesta este pentru mine o bucurie a sufletului. Sunt la a zecea carte publicată: cinci volume de versuri, două romane şi trei volume de proze scurte. Scriu din plăcerea de a scrie. S-a spus că scriu cu sufletul şi într-adevăr aşa fac. Romanele mele sunt mai mult psihologice decât de dragoste. Pentru mine 10 înseamnă, 10 volume de carte editate, 10 înseamnă ziua de naştere în martie, iar Maratonul Poeziei este ca o aniversare a acelui suflet tânăr care nu ţine cont de vârstă” – a mărturisit poeta Ana Hâncu.
„Sunt prima oară la Maratonul Poeziei. Mi-a povestit despre acest festival Magda Mirea, prietena mea. Am auzit vorbindu-se atât de frumos despre acest eveniment încât mi-am dorit să vin, fiind şi Ziua Internaţională a Poeziei şi sunt extrem de fericită că această zi se suprapune cu ziua mea de naştere sau invers… Trebuie să menţionez că este a treia lansare a acestui volum, într-un moment potrivit” – a declarat Maria Calciu, autoarea volumului „Desen pe vis”.
Primăvara poeţilor – „Maratonul Poeziei”
Ultima parte a manifestării culturale a fost o incursiune în lumea versurilor, incursiune exploatată la maxim, cu dăruire totală, de toţi scriitorii participanţi.
„A fost cel mai frumos Maraton al Poeziei dintre cele trei ediţii de până acum! Au participat peste 100 de persoane, dintre care 30 au fost scriitori care au recitat din creaţiile proprii” – ne-a mărturisit directorul Casei de Cultură, poetul Florin Dochia.
Atmosfera a fost completată de expoziţia de grafică semnată Codruţ Radi, de tablourile artiştilor plastici Mihai Boroiu şi Gabriel Dima, de picturi aparţinând patrimoniului Casei de Cultură „Geo Bogza”, de impunătorul arlechin pictat de către Lidia Nicolae şi, nu în ultimul rând, de fotografiile realizate de Ştefan Muşoiu. Din acest cadru de înaltă ţinută nu a lipsit nici muzica. Pe ritmuri cu iz vintage, Ştefan Al. Saşa, poet şi muzician, a încântat participanţii cu vocea sa caldă.
Intrarea s-a făcut pe bază de îmbrăţişări… poetice, bineînţeles!
Andreea Ştefan