Știri

Dacă nu-şi vor achita datoriile la bugetul local,

Beneficiarilor de ajutoare sociale 
le vor fi suspendate drepturile
Conform unor recente modificări ale legislaţiei care reglementează acordarea ajutoarelor sociale, beneficiarii acestor ajutoare riscă să le piardă în cazul în care nu-şi achită taxele şi impozitele locale. Astfel, la sfârşitul anului trecut, guvernul Boc a modificat legea care reglementează acordarea ajutoarelor sociale prin O.U.G nr.124/2011 şi a introdus obligativitatea ca persoanele care beneficiază de acest tip de sprijin să-şi achite, până la termenul limită, taxele şi impozitele locale. Persoanele care nu se conformează acestei prevederi riscă suspendarea ajutorului social pe o perioadă de 5 luni.
Primarii sunt obligați să informeze autorităţile centrale câți beneficiari de ajutoare sociale sunt datornici la bugetele locale şi care dintre aceștia își vor pierde din această cauză aceste drepturi. Măsura vine după ce în presă au fost semnalate mulțe cazuri în care beneficiari de ajutoare sociale trăiesc în condiții luxoase (vile, limuzine de zeci de mii de euro etc) şi sfidează legile, ignorând orice datorie față de bugetul de stat, dar şi faţă de bugetele comunităţilor în care locuiesc.
Noul act normativ modifică regulile referitoare la titularii ajutoarelor sociale și reglementează situațiile în care aceștia se pot trezi fără banii dați ca ajutor social. Astfel, dacă nu își plătesc la timp taxele și impozitele, beneficiarii ajutoarelor sociale vor fi informați de primari că nu vor mai primi ajutor social. 
Suspendarea dreptului la ajutor social se  face prin dispoziție scrisă a primarului, în luna următoare celei în care se constată că titularul nu și-a onorat obligațiile. Reluarea plății se face numai după achitarea datoriilor, inclusiv pentru drepturile suspendate. La Câmpina, noile prevederi se aplică celor 187 de câmpineni care primesc venitul minim garantat, celor 103 persoane care beneficiază de alocaţie pentru susţinerea familiei şi celor 160 mame care primesc indemnizaţie pentru creşterea copilului. La ultima conferinţă de presă a Primăriei, purtătorul de cuvânt al executivului local, Mariana Pătraşca, a informat că “Direcţia Economică şi Serviciul de Asistenţă Socială  parcurg, în prezent, procedurile de verificare a situaţiei debitelor către bugetul local în cazul persoanelor beneficiare de ajutoare sociale. Direcţia Economică va verifica câte dintre aceste persoane au datorii la bugetul local, iar cei care sunt restanţieri sunt rugaţi să achite aceste sume, pentru a nu risca suspendarea ajutoarelor sociale. Persoanele care nu se conformează prevederilor legale  riscă suspendarea ajutorului social pe o perioadă de 5 luni.”

2 Comentarii  

  1. eu as face mult mai mult si cei care sunt asistati cei tineri ma refer ias pune la munca si ias obliga sa invete sa munceasca ca stau in baruri pe bani poporului si asteapta sa vina ajutorul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare