Știri

C.S.S. Petrol, un club sportiv uitat complet de autorităţi

Clubul Sportiv Şcolar Petrol, cunoscut, de ceva vreme, după schimbarea denumirii liceului gazdă, drept Clubul Sportiv Şcolar “Constantin Istrati”, are o istorie de peste o jumătate de veac, fiind un reper al sportului câmpinean, în special, al atletismului. Începuturile clubului se pot localiza în 1958, când, la nivelul oraşului, a fost înfiinţată o secţie de atletism condusă de profesorii Vladimir Gavriliţă şi Luca Henegar.
După aceea, la Liceul “Nicolae Grigorescu”, s-a înfiintat Şcoala Sportivă de Elevi, condusă numai de prof. Vladimir Gavriliţă. La început avea doar o secţie de atletism, dar ulterior au fost înfiinţate secţii pentru multe discipline sportive: înot, baschet, volei, tenis de camp, badminton, lupte etc. 
În 1980, SSE a devenit Clubul Sportiv Şcolar Câmpina, condus de prof. Alexandru Grecu, care s-a ocupat în special de înot, dar a avut grijă şi de celelalte secţii. Secţia de atletism a clubului s-a dezvoltat continuu şi a dăinuit în timp, poate şi datorită performanţelor sale. Treptat, celelalte secţii sportive ale clubului au dispărut, cu toate că au obţinut, de asemenea, performanţe notabile de-a lungul timpului, ele fiind desfiinţate din cauza lipsei fondurilor, dar şi a lipsei profesorilor titulari.
Între anii 1986 şi 1991, CSS a fost condus de prof. Liviu Dochia, urmat, în 1997, de prof. Nicolae Pavel, care este şi astăzi coordonatorul clubului. Din 1997, titulatura CSS s-a schimbat, el devenind dintr-un club sportiv al oraşului o secţie de atletism a clubului sportiv al Liceului Industrial de Petrol.  Profesorul Nicolae Pavel ne mărturiseşte că a acceptat această schimbare pentru a beneficia de un sediu şi de o bază sportivă corespunzătoare, capabilă să ofere condiţii optime de antrenament elevilor săi. Pănă a fi găzduit de Liceul de Petrol, clubul a funcţionat, provizoriu, în fosta sală Monovici de pe Bulevardul Culturii, care era preconizată, de pe atunci, a fi demolată.
Cea mai titrată secţie a CSS Petrol a rămas totuşi cea de atletism, condusă astăzi de prof. Nicolae Pavel, alături de care se mai află profesoarele Mihaela Marin şi Jenica Bran. Din anul 1980, profesorul Nicolae Pavel nu a mai părăsit această secţie, obţinând cu elevii săi rezultate foarte bune. Mulţi dintre aceştia sunt multipli campioni naţionali, cu participări notabile la competiţii internaţionale: Campionatele Balcanice, Jocurile Mării Negre, Campionatele Europene, Campionatele Mondiale. Numai la Jocurile Olimpice nu au participat tinerii atleţi ai clubului.
Aruncarea suliţei rămâne proba sportivă cu cele mai multe succese, punctul forte al CSS Petrol, considerat o adevărată pepinieră pentru antrenorii lotului naţional de atletism. După performanţele realizate, cei mai buni sportivi ai clubului sunt suliţaşii Cristian Marinescu (aruncarea suliţei, record personal: 74,56 m, campion naţional al acestei probe în perioada 2000 – 2004) şi Laura Radu (record naţional cu aruncarea de 57,39 m, cu care a cucerit titlu de maestru al sportului). Alţi sportivi merituoşi au fost Andreea Pavel, Eliza Toader, Ionuţ Iorga, Cristina Butufei.
Cu toate că este considerată una dintre cele mai bune din ţară, secţia de atletism a CSS “Constantin Istrati” a fost uitată de autorităţile locale, care nu s-au mai îngrijit să-i acorde, în ultimii ani, fonduri pentru întreţinerea sa, mai ales avându-se în vedere performanţele de excepţie obţinute de elevii legitimaţi aici. Fondurile pentru achiziţionarea materialelor şi articolelor sportive, pentru plata utilităţilor, precum şi cele necesare  salarizării personalului (trei profesori de sport şi un administrator cu jumătate de normă), sunt asigurate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării prin Inspectoratul Judeţean. Însă, cum baza de sport aparţine Colegiului Tehnic “Constantin Istrati” (fostul Liceu Petrol), banii pentru reabilitarea spaţiilor acestei baze sportive trebuie să fie alocate de către Consiliul Local şi Primărie, în subordinea cărora se află unităţile de învăţământ. Legislativul municipal a alocat, nu cu mult timp în urmă, 1,5 miliarde de lei vechi pentru nevoile clubului, dar banii s-au pierdut pe drum şi nu au mai ajuns la beneficiar.
Ca şi cum subfinanţarea nemeritată în care este ţinută secţia de atletism (ce face Câmpina cunoscută în tară şi în lume), nu ar fi de ajuns, Inspectoratul Şcolar Judeţean, nesocotind prevederile Legii sportului, a decis trecerea secţiei de atletism la CSS Sinaia, fără să mai ţină cont de certificatul de identitate sportivă din baza de date a ministerului şi a federaţiei de specialitate, conform căruia secţia de atletism aparţine CSS “Constantin Istrati”. Pe timp de vară, se pot asigura condiţii bune pentru elevii care doresc să practice atletismul de performanţă. Există o sală mare de antrenamente (fosta hală care a adăpostit atelierele-şcoală ale liceului), şi o sală mai mică (în podul Căminului Petrol), pe aceasta din urmă profesorul Nicolae Pavel dotând-o cu un covor de coritan (material sintetic cu bună aderenţă), procurat de la IEFS Bucureşti, de la un professor al său de facultate. Cu ajutor financiar de la minister, sala cea mare a fost dotată cu saltele pentru săritura în înălţime, aparate de forţă, plasă ptr aruncare discului în sală etc. Sunt condiţii optime de desfăşurare a antrenamentelor, dar, din nefericire, numai pe timp de vară. Căci cea mai mare durere o reprezintă lipsa căldurii (vechea centrală termică a cedat şi o centrală nouă este imperios necesară), lipsa duşurilor, a igienizării grupurilor sanitare, în general, şi a spaţiilor de lucru, în general. Ar mai fi de menţionat şi alte dotări necesare, cum ar fi amenajarea unei piste de atletism exterioare şi împrejmuirea cu un gard protector a întregii baze sportive. Sunt dotări care se pot face dacă ar exista puţină bunăvoinţă din partea Primăriei. Din 1997 şi până în prezent, nu s-a realizat nicio igienizare a spaţiilor de lucru (de grupurile sanitare, ce să mai vorbim), nu a fost alocat de către administraţia publică locală niciun ban pentru reabilitarea şi întreţinerea bazei sportive de la Complexul Petrol. Dacă s-ar fi distribuit câte puţin în fiecare an, sume modeste, dar alocate periodic, baza sportivă ar fi arătat altfel astăzi. Şi, cu siguranţă, nu ar fi avut aspectul sumbru pe care îl oferă azi vizitatorilor, înfăţişare care nu-i încurajează deloc pe părinţi să-şi trimită copiii la această secţie de atletism, atât de cunoscută şi de apreciată în întreaga ţară, care oferă o accesibilitate totală elevilor iubitori de atletism din întreaga zonă a Câmpinei.

3 Comentarii  

  1. in sfarsit a inceput cineva sa vorbeasca si in presa despre aceasta situatie.foarte bine.promisiuni profesorului Pavel, i-au facut multi, comisii de la Primarie au fost pe rand, in fiecare an.rezultat zero.intre timp, rezultatele copiilor au fost bune si foarte bune.poate de data aceasta reusim sa vedem faimosul proiect, despre care se tot vorbeste de cativa ani incoace,pentru reabilitarea salii de sport si infiintarea unei baze sportive acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare