Știri

Construcțiile cu profile metalice ușoare sunt foarte avantajoase din multe puncte de vedere

Zilele trecute, ne-a vizitat la redacție un moldovean venit de peste Milcov, stabilit relativ recent în orașul nostru: inginerul constructor Mircea C. Mironescu, fost director de antrepriză la Trustul de Construcții Iași, care a coordonat, înainte de a ieși la pensie, o bună parte din lucrările de realizare a Centrului Civic din capitala Moldovei. 
„Demersul meu nu are nimic a face cu o publicitate mascată, așa cum ați putea crede. Eu am ieșit de ani buni la pensie, nu am nicio firmă, așa că nu văd ce aș putea câștiga. Poate, știu eu, doar simpatia sau stima vreunui cititor, dar în niciun caz nu urmăresc un avantaj material, bănesc. Pur și simplu, pe baza experinței mele profesionale, vreau să îi sfătuiesc pe locuitorii acestui oraș minunat, care m-a adoptat de câțiva ani, să aplice, atunci când își construiesc locuințele, tehnologii noi, cum este cea prin care se pot ridica imobile pe structuri tip profile metalice ușoare, așa cum se întâmplă de multă vreme în America. 


Americanii nu își mai ridică de mult zidurile locuințelor din cărămizi, preferând să înlocuiască soluția clasică, seculară, cu o tehnologie nouă bazată pe profile metalice zincate ușoare (tip structură americană). Prin noua tehnologie se poate construi o casă în două-trei luni, adică mult mai repede, și fără riscul de reținere a umidității de către pereți. În România, în prezent, se realizează majoritar construcții clasice din cărămidă și beton, ceea ce implică multe dezavantaje: timp mare de execuție, cantități mari de materiale de pus în operă și de transportat, procese tehnologice umede, număr mare de muncitori. 


Noua tehnologie înlătură toate aceste inconveniente majore. Tehnologia constă în realizarea construcțiilor din profile zincate ușoare, ca element de rezistență. Pereții interiori sunt placați cu gips-carton, iar pereții exteriori sunt placați cu plăci OSB (la exterior) și gips-carton (la interior), având o termoizolație din vată de sticlă sau poliuretan. Aceleași materiale se folosesc și la pardoseli, și la elemente de acoperiș. Se pot realiza panourile în ateliere specializate, după care ele sunt montate pe șantier. Soluția poate fi folosită nu doar la construcțiile cu destinație de locuințe, ci și la spații comerciale, depozite, piețe agroalimentare, sedii de firmă, hoteluri cu regim P+2E, stații de benzină etc. Practic, această tehnologie are următoarele avantaje: 1. Execuția lucrărilor mai rapidă, prin reducerea timpului de execuție cu 75%: trei luni pentru o lucrare de 100 m.p.; 2. Costuri de execuție mult mai mici (cca 50% din prețul vechi); 3. Rezistență la grad mare de seismicitate; 4. Cantități mici de materiale de transportat și manipulat (20 t față de 164 t, pentru o lucrare de 100 m.p.); 5. Pierderi mici de materiale; 6. Consum de energie mult diminuat; 7. Nu sunt necesare utilaje grele; 8. Durata mare de viață a materialelor înglobate; 9. Execuția nu depinde de condițiile atmosferice. Prin noua tehnologie se pot executa lucrări de supraînălțare pe terasele blocurilor vechi. Nu este nevoie de fundații, teren de construcții și racorduri exterioare. Înlăturând hidroizolația veche, care are 90 de tone, se pot executa spații de locuit a căror greutate este de 60 de tone”, ne-a declarat inginerul Mircea Mironescu. 
Tot de la interlocutorul nostru am mai aflat că noua tehnologie asigură o circulație rapidă a capitalului acordat de către stat pentru construcții de locuințe. Dacă lucrarea se execută în 3 luni în loc de 24 de luni, ca la construcțiile clasice, înseamnă că se pot realiza, cu aceeași valoare a creditului, de 8 ori mai multe construcții. De asemenea, noua tehnologie încurajează creditele, ținând cont că lucrarea se realizează în trei luni, deci în perioada de grație a băncii pentru returnarea împrumutului. După trei luni, lucrarea fiind gata, beneficiarul poate începe activitatea și are de unde plăti creditul, având venituri din investiția terminată.  Prețul de execuție este mult mai mic, accesibil pentru o largă paletă de beneficiari (preț pe metru pătrat – 250 de dolari, față de 350-400 de dolari pentru soluția clasică: beton, cărămidă sau lemn), și în aceleași condiții de rezistență și confort termic. 
Adrian Brad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare